Kto nie lubi podatku drogowego?

Awatar użytkownika
Redakcja

Kto nie lubi podatku drogowego?

Post autor: Redakcja »

Po rewelacjach zwiazanych z ilością niezapłaconych mandatów za parkowanie w Luksemburgu, dowiadujemy się obecnie z prasy, iż co piąty użytkownik pojazdu "na żółtych blachach" nie uiścił w minionym roku podatku drogowego. Właściwy do spraw "winietek" urząd rychliwym nie był, gdyż sam przeżywał głęboką zapaść systemu informatycznego po wprowadzeniu nowego sposobu naliczania podatku drogowego w zależności od emisji CO2 pojazdu. No, ale i na tym odcinku nasza administracja w końcu sobie dała radę, tak więc w dniach najbliższych poczta luksemburska dostanie do rozesłania ok. 30 tys. wezwań do zapłacenia zaległego podatku. Będzie to "pierwsze i ostatnie ostrzeżenie", którego zignorowanie grozić ma nie tylko mandatem, ale i zatrzymaniem dowodu rejestracyjnego w przypadku braku ważnej winietki potwierdzającej zapłacenie podatku drogowego.

wiadomość za www.station.lu
Załączniki
podatek_drogowy.jpg
podatek_drogowy.jpg (4.5 KiB) Przejrzano 5416 razy
~~~~~
Redakcja
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

Zastanawia mnie, dlaczego zrezygnowano z obowiazku umieszczania tych winietek na szybie samochodu - wtedy od razu bylo wiadomo, kto i kiedy zaplacil - bardzo latwe do skontrolowania....
gabrjel

Post autor: gabrjel »

bamaza42 pisze:Zastanawia mnie, dlaczego zrezygnowano z obowiazku umieszczania tych winietek na szybie samochodu - wtedy od razu bylo wiadomo, kto i kiedy zaplacil - bardzo latwe do skontrolowania....
Dobre bamaza :)

ile razy widziałem przeterminowane winietki to mnie wcale nie dziwi że się za to wzięli...
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
Awatar użytkownika
bamaza42

gabrjel pisze:ile razy widziałem przeterminowane winietki to mnie wcale nie dziwi że się za to wzięli...
Nie bardzo widze zwiazek tego co napisales z tym, co ja napisalam...ale coz - tak juz masz... :p
Awatar użytkownika
jespere

Post autor: jespere »

Celnicy wiedza, kto zaplacil, a kto nie. Wystarczy wyslac dwa polecone, a potem do sadu. Po co ci ta kartka za szyba?
Awatar użytkownika
bamaza42

Celnicy?.... <bezradny>
Awatar użytkownika
wilqs72

Post autor: wilqs72 »

bamaza42 pisze:Celnicy?.... <bezradny>
Przy najbliższej okazji sprawdź, kto ci przysyła rachunek z podatkiem drogowym - na moje oko to jest właśnie Administration des Douanes et Accises.
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
Awatar użytkownika
bamaza42

ok... <oops>
MaWi

Post autor: MaWi »

bamaza42 pisze:Celnicy?.... <bezradny>
Po prostu w Luxie od tych spraw jest jeden urzad – tak jak napisal wilqs – accises (a wiec i podatek drogowy) oraz douanes a wiec clo wyciagaja z naszych portfeli ci sami panowie ;)

A jeszcze warto dodac, ze winietka sprawdzana jest w Sandweiler – nie masz waznej winietki – nie wjezdzasz na tasme w SNCT, a wiec de facto twoj samochod staje sie jeszcze bardziej "niewazny". Wrocisz do SNCT z oplaconym podatkiem drogowym – zdejmuja z ciebie ekskomunike <mrgreen> Czyli rzeczywiscie wzieli sie ostro za "oszczedzajacych inaczej" <lol>
Awatar użytkownika
stary

Post autor: stary »

celnicy tez robia czasami dorywcze kontrole na drodze i tez w pociagach (sa bez mundurow).
gabrjel

stary pisze:celnicy tez robia czasami dorywcze kontrole na drodze i tez w pociagach (sa bez mundurow).
Pociągi tez płaca podatek ?
To jakiś podatek torowy ? czy podatek za przejazdy drogowe ?
Awatar użytkownika
mary_81

Post autor: mary_81 »

Czy winietkę potwierdzającą zapłacenie podatku drogowego należy zawsze wozic ze sobą czy policja podczas ewentualnej kontroli jest w stanie sprawdzic w systemie, że taki podatek mam zapłacony? Pytam, bo właśnie zgubiłam w PL wszystkie papiery od samochodu, tj. dowód rejestracyjny, ubezpieczenie i tę nieszczęsną winietkę <cry>
gabrjel

Mary, musisz ją wozić (nie musisz mieć na oknie jak kiedyś)... ale akurat jak rozmawialiśmy wystarczy mieć dowód przelewu (mam taki i akurat potwierdziłem że to działa z firmą Leasingową)....a wystawienie nowej to walka z wiatrakami (przynajmniej dla mnie w zeszłym roku).... może teraz się coś zmieniło....
Awatar użytkownika
mary_81

Post autor: mary_81 »

Chyba już lepszy ten obowiązek wożenia na oknie, przynajmniej wtedy bym jej nie zgubiła <glupi2>
ODPOWIEDZ