Wybory do PE po polsku

Awatar użytkownika
Redakcja

Wybory do PE po polsku

Post autor: Redakcja »

Ci z Was, którzy zdecydowali się głosować na eurokandydatów luksemburskich, podjęli już decyzję – aby móc głosować w Luksemburgu na Luksemburczyków należało się zapisać na listy wyborców jeszcze w lutym. Mieszkający w Luksemburgu Polacy, którzy nie wpisali się na listy luksemburskie mogą głosować w tegorocznych wyborach do PE na europosłów polskich. W tym, celu jednak także należy się wpisać na listę wyborców w miejscu, w którym będzie się chciało oddać głos. Takim miejscem w Luksemburgu będzie Ambasada RP. Szczegóły na temat, jak to zrobić, oraz te dotyczące samych wyborów w Ambasadzie RP w Luksemburgu, podamy w terminie późniejszym – najpewniej jeszcze przed Wielkanocą. Póki co zachęcamy do zapoznania się z ogólnymi zasadami głosowania w tegorocznych wyborach do PE dla Polaków przebywających za granicą, opublikowanych na stronie MSZ pod adresem: http://info.pkw.gov.pl/glosowanie-za-gr ... anica.html Dowiecie się tam m.in. o możliwości korespondencyjnego oddania głosu w tych wyborach, jak też o tym, iż głosować w Luksemburgu będą mogli także Wasi znajomi czy rodzina zamieszkująca na stałe w Polsce, którzy w dniu wyborów znajdą się w Luksemburgu. Fakt ten będzie trzeba jednak wcześniej zgłosić. Jak? Raz jeszcze zapraszamy na w/w stronę internetową MSZ.
Załączniki
AmbasadaRP-02.JPG
~~~~~
Redakcja
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

Tak BTW - nie wiem, czy mi sie snilo, czy gdzies czytalam, ze Ambasada RP zamierza sie przeprowadzic?...Na Limpertsberg?... Jezeli mi sie nie snilo - to glosujemy jeszcze w starej siedzibie, czy juz w nowej? ;)
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

MaWi

Post autor: MaWi »

A mozechodzilo raczej o to: http://www.polska.lu/viewtopic.php?t=16107
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

Ano wlasnie, o ta wiadomosc mi chodzilo...tylko info w niej podane nie wyjasnia wcale, czy 25 maja to bedzie jeszcze przed przeprowadzka, czy juz po?... No, ale o tym sie pewnie dowiemy w tzw. "stosownym momencie"... ;)
MaWi

Post autor: MaWi »

bamaza42 pisze:No, ale o tym sie pewnie dowiemy w tzw. "stosownym momencie"... ;)
O, dokladnie tak wlasnie jest. My tez sie dowiemy "w stosownym momencie" i na pewno od razu informacja pojawi sie na polska.lu. Tak wiec jedyne, co mozna w tej chwili zrobic, to spokojnie czekac az:
Redakcja pisze:podamy w terminie późniejszym – najpewniej jeszcze przed Wielkanocą.
ODPOWIEDZ