Dziś w Diekirch rozpoczyna się doroczne Forum Fletowe – kursy, wykłady, konferencje i szereg innych niezmiernie ciekawych wydarzeń nie tylko dla zawodowych muzyków.
Forum to także cykl koncertów otwartych dla publiczności, co ważniejsze w koncertach udział wezmą także gwiazdy polskiej sceny muzycznej. Wbrew nazwie Forum dotyczy w roku obecnym nie tylko gry na flecie. Zaproszono do udziału wirtuozów m.in. fortepianu, klawesynu, skrzypiec. Wśród nich odnajdujemy nazwisko jednej z najlepszych polskich pianistek – Ewy Pobłockiej oraz młodej, utalentowanej i odnoszącej sukcesy już także na arenie międzynarodowej, klawesynistki i organistki – Ewy Rzeteckiej.
W dniu dzisiejszym, tj. 23 lipca (piątek), o godz. 20.00 w starym kościele pw. św. Laurenta Koncert inauguracyjny Forum Fletowego z udziałem m.in. Ewy Pobłockiej, która wykona utwory F. Chopina.
Zapraszamy serdecznie!
Pozostałe koncerty Forum, na które warto się będzie wybrać, to:
26 lipca (poniedziałek), godz. 19.00, także w kościele św. Laurenta – "Profesorowie i przyjaciele", z udziałem Ewy Pobłockiej (fortepian) oraz koncert 28 lipca (środa), także o godz. 19.00 w kościele św. Laurenta i pod tym samym tytułem, tym razem, prócz oczywiście Ewy Pobłockiej, z udziałem Ewy Rzeteckiej (organy).
Udział polskich artystek w Forum Fletowym w Diekirch był możliwy dzięki wsparciu finansowemu i współpracy Ambasady RP w Luksemburgu w ramach programu "Chopin2010".