Wieczór z Gottlandem w Guttlandii ;)

Awatar użytkownika
Redakcja

Wieczór z Gottlandem w Guttlandii ;)

Post autor: Redakcja »

I ostatnia, za to najważniejsza dziś informacja! Wieczór autorski – spotkanie z Mariuszem Szczygłem i jego książką Gottland już za parę godzin, bo o 19.00 w sali Kriepsa w Abbaye de Neumunster na luksemburskim Grundzie!

Mariusz Szczygieł – prowadzący niegdyś osławiony, bo pierwszy w Polsce talk-show – Rozmowy na każdy temat (no, dobra, niech będzie, wcześniej było Teleecho ;) ), obecnie dziennikarz i pisarz.

Gottland – książka opowiadająca o Czechach jako narodzie i Czechach jako kraju – ojczyźnie Karela Gotta – ikony popkultury czasów nie-aż-tak-zamierzchłych. Świetnie przyjęta przez recenzentów i krytyków literackich (m.in.: http://wyborcza.pl/1,75517,3699397.html , http://www.wiadomosci24.pl/artykul/gott ... 13084.html oraz http://www.culture.pl/pl/culture/artyku ... l_gottland ), zyskała entuzjastyczne przyjęcie nie tylko Polaków, ale także tych, których treść tej pozycji literackiej dotyczy najbardziej, a więc Czechów.

Niezwykle gorąco polecamy to wydarzenie! Niecodzienne okoliczności spotkania się dwóch narodów – tak na kartach książki jak i tu w luksemburskiej rzeczywistości (anons za naszym pośrednictwem został opublikowany także na stronie www.luxembourg.cz ), możliwość spotkania z Mariuszem Szczygłem – człowiekiem o niezwykłej kulturze i skromności a zarazem dużej wiedzy i wyobraźni, to czynniki, które z całą pewnością przekonają Was do tego by być z nami jeszcze dzisiejszego wieczora w Abbaye de Neumunster.

Wieczór z Gottlandem odbywa się w ramach organizowanego przez Ambasadę Wielkiego Księstwa Luksemburga w Warszawie festiwalu Borderland. Przed nami jeszcze dwa inne wydarzenia tego festiwalu: jutro, tj. 16.10 o godz. 19.00 pokaz filmu Comme des Voleurs (a l’Est) (CH/F 2006, reż. Lionel Baier) – z udziałem Alicji Bachledy-Curuś, realizowanego częściowo w Polsce oraz 18.10 także o godz. 19.00 – wieczór autorski z Andrzejem Stasiukiem i dyskusja wokół jego książki Dojczland. Oba wydarzenia w Ancien Cinema w Vianden.

Więcej informacji na temat festiwalu Borderland znaleźć możecie pod tym adresem: http://www.polska.lu/viewtopic.php?t=6367

Małe wyjaśnienie dot. tytułu artykułu: Guttland to kraina geograficzna w Luksemburgu zajmująca jego centralną część. Co prawda niektóre źródła zaliczają miasto Luksemburg do Guttlandii, niektóre zaś wyłączają stolicę, jako osobny region, jednak dla potrzeb tego artykułu postanowiliśmy pograć sobie nieco słowami jak też i stojącymi zań kontekstami :)
Załączniki
t_szczygiel_poster.jpg
Ostatnio zmieniony 01-01-1970, 01:00 przez Redakcja, łącznie zmieniany 1 raz.
~~~~~
Redakcja
IK

Post autor: IK »

Polecam najnowszy reportaż M. Szczygła z Dużego Formatu G. Wyborczej o wizycie papieża w Czechach:

http://wyborcza.pl/1,75480,7117261,Dobr ... iezem.html
Aiki

Re: Wieczór z Gottlandem w Guttlandii ;)

Post autor: Aiki »

Redakcja pisze: Mariusz Szczygieł – prowadzący niegdyś osławiony, bo pierwszy w Polsce talk-show – Rozmowy na każdy temat (no, dobra, niech będzie, wcześniej było Teleecho ;) ),
Nietety tez nie... Rozmowy na kazdy temat prowadzil Andrzej Woyciechowski, po jego smierci przejal to Szczygiel.
Redakcja pisze:obecnie dziennikarz i pisarz.
i wieloletnia "zona" Tomasza Raczka
MaWi

Post autor: MaWi »

Aiki pisze:Nietety tez nie...
Hmm... ale "niestety tez nie" co? <co>

Czasem mam wrazenie, ze niestety nie do konca rozumiesz to, co czytasz, no ale w koncu kazdy ma prawo...
Aiki

niestety tez nie.. po Teleechu byly "Rozmowy na kazdy temat", Woyciechowskiego.
Nie wiem co tam palisz/pijesz.. ale chyba czas to ograniczyc. Przeskok od Dziecic do Szczygla z pominieciem Woyciechowskiego jest nietaktem. Woyciechowski cos stworzyl, to byl kawal goscia.. kazdy po nim moglbyc tylko maly.
MaWi

Kolego, ale to nie jest tekst o historii talk show w Polsce ani tez o Woyciechowskim, ale o Szczygle (choc tak naprawde jest nie o Szczygle, a o jego ksiazce – Gottland. Co ma Gottland wspolnego z Woyciechowskim, nie wiem, wiem natomiast co ma autor tej ksiazki wspolnego z "Rozmowami na kazdy temat"). Nie musze opowiadac calej historii TV w PL przedstawiajac w skrocie sylwetke Szczygla, tym bardzej nie musze pisac o Woyciechowskim zapowiadajac wieczor autorski z "Gottlandem" w roli glownej. Jesli uwazasz inaczej, to przyjmij do wiadomosci, ze jestes w mylnym bledzie. Over.
Aiki

MaWi pisze: mylnym bledzie.
Maslo maslane, nie ma czegos takiego jak mylny blad.. blad to blad i kropka.
A dla mnie ten blad jest razacy. Jezeli sie wspomina Teleecho.. pisze, ze Szczygiel byl pierwszym prowadzacym talk-show.. to cos tu dla mnie nie halo.
Wikeszosc polski medialnej zastanawiala sie w tym czasie (po smierci Woyciechowskiego) czy nastepny prowadzacy udzwignie odpowiedzialnosc.
rownie dobrze mozna bylo np napisac, ze R.Kulesza , trener polskiej kadry.. tylko wypadaloby wspomniec nazwisko K. Gorskiego u ktorego sie uczyl.
Ot, taka jest etyka dziennikarska.
Roger.
mil.ka

Post autor: mil.ka »

Aiki pisze:
MaWi pisze: mylnym bledzie.
Maslo maslane, nie ma czegos takiego jak mylny blad.. blad to blad i kropka.
A ja uważam, że jest i mam słuszną rację.

<mrgreen>
gabrjel

Post autor: gabrjel »

"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
marcin

Post autor: marcin »

pisze, ze Szczygiel byl pierwszym prowadzacym talk-show
popatrz, przeczytalem ten sam artykul i zrozumialem, ze "Na kazdy temat" byl pierwszym talk-show a nie, ze Szczygiel byl jego pierwszym prowadzacym. Nic dziwnego, ze nasze definicje komunizmu sa rowniez zupelnie inne ;) pozdrawiam i bez odbioru.
MaWi

Marcin, wyluzuj, ten pan ma zawsze racje ;) Na przyklad, wg niego jest nietaktem niewymienienie kogos zupelnie niezwiazanego z tematem, a jednoczesnie nie jest nietaktem pisanie o czyims zyciu prywatnym (co ma sie rowniez nijak do tematu powyzszego newsa). Ja uwazam z kolei, ze wypisywanie na forum publicznym kto jest czyja zona czy mezem (bez wzgledu na tego kogos orientacje seksualna) jest wiecej niz nietaktem – jest po prostu dowodem wyjatkowej masci bucostwa z najszmatlawszych brukowcow rodem. No ale zapewne i tu roznimy sie z tamtym panem w pogladach.

Mnie sie osobiscie wydaje, ze nasz nowy forumowy nabytek pokazal juz chyba na wszelkie sposoby, ze wchodzenie z nim w dyskurs jest po prostu marnowaniem czasu. Ja w kazdym razie na takie marnotrawstwo pozwolic sobie nie moge. A inni nasi szanowni koledzy i mile kolezanki? – to juz jak tam kto sobie zyczy – zabronic przeciez nikomu nie moge ani tez nie mam zamiaru <mrgreen>
Ostatnio zmieniony 01-01-1970, 01:00 przez MaWi, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

A to wszystko nie zmienia faktu (autentycznego oczywiście), że spotkanie z autorem książki Gottland było niezmiernie ciekawe i sympatyczne :D
Aiki

http://info.forum.gazeta.pl/szukaj/foru ... ygie%C5%82
kilkadziesiat przypadkkow pisania o Szczygel na "publicznym" forum (tez maslo maslane.
a gdyby nie to http://www.pudelek.pl/artykul/6657/nie_ ... _ani_zona/
to pewnie bym o tym nie wspomnial. Ale skoro sie pisze o Jolie i Pittcie jako parze... no chyba,ze macie cos do geyow?
Awatar użytkownika
dasty

Post autor: dasty »

gabrjel pisze:uhhahaha

http://trole.joemonster.org/
punkty dla Gabrjela !
"Gdyby ludzie rozmawiali tylko o tym, co rozumieją, zapadłaby nad światem wielka cisza." Albert Einstein
Awatar użytkownika
Ancien Cinema

Post autor: Ancien Cinema »

Witam,
Zamiast sie klocic o przeszlosc Mariusza Szczygla, lepiej odpowiedzcie mi na pytanie, dla czego na jego spotkanie przyszlo 25 osob, wlaczajac organizatorow oraz Czechow, Holendrow i Luksemburczykow?

To, ze na Stasiuku nie bylo tlumow, jestem w stanie zrozumiec - lokal daleko, niedziela wieczor, etc, ale spotkanie ze Szczyglem? Centrum miasta, dogodna pora, sklepy zamkniete.

Rozumiem, ze mozna po prostu nie lubic jego tworczosci, ale z posrod paru tysiecy naszych rodakow, nie znalazlo sie 50 osob chetnych na to spotkanie?
Czy to naprawde jest kultura elitarna? Moim zdaniem nie.

My, czyli Ancien Cinema - szykujemy sie do organizacji cyklu spotkan autorskich z pisarzami z Polski w przyszlym roku. Kto musialby przyjechac, zeby zainteresowac 50 osob?

Pozdrawiam,
kierownik kina

ps. to nie jest post z pretensjami do nikogo (sam nie bylem na Szczygle), raczej skromna prosba o zdiagnozowanie sytuacji. Moze sie okazac, ze nie ma takiego zainteresowania kultura (polska, ale nie tylko), jakie wydawac by sie moglo - istnieje. To rowniez cenna informacja.
Ancien Cinéma café-club, Vianden
23, Grand-rue
Tél. : 26 87 45 32
www.anciencinema.lu
info@anciencinema.lu
ODPOWIEDZ