Temat na dziś: Spotkanie z dokumentalistą Pawłem Łozińskim!

Awatar użytkownika
Redakcja

Temat na dziś: Spotkanie z dokumentalistą Pawłem Łozińskim!

Post autor: Redakcja »

Dokładnie dziś, 7 października, w sali A21 w Abbaye de Neumünster – projekcja filmu Chemia oraz spotkanie ze znanym polskim dokumentalistą Pawłem Łozińskim.

Reżyser jest znany zarówno z licznych prac indywidualnych (Miejsce urodzenia, Kici, kici, Siostry, Taka historia), jak i ze współpracy ze swoim ojcem, Marcelem Łozińskim; był także asystentem Krzysztofa Kieślowskiego przy filmie Trzy kolory. Biały. Paweł Łoziński jest laureatem wielu nagród na międzynarodowych festiwalach, szczególnie za film Miejsce urodzenia (1992), o podróży pisarza Henryka Grynberga w poszukiwaniu śladów zamordowanego w czasie okupacji ojca.

Uznanie zdobył także ostatni film artysty, Chemia, nagrodzony na tegorocznym Festiwalu Filmów Dokumentalnych i Krótkometrażowych w Krakowie. Na ten film – oraz na inne dokumenty, m.in. kolejnego laureata krakowskiego festiwalu, Szczęściarzy Tomasza Wolskiego – serdecznie zapraszamy!

Wiadomość z ostatniej chwili: dzięki przychylności reżysera w pierwszej części programu (o 20.30) pokażemy również jego dokument Miejsce urodzenia.

Wiecej informacji o naszym festiwalu znajdziecie na stronie www.filmfestival.lu
Załączniki
chemo.jpg
chemo.jpg (8.72 KiB) Przejrzano 1111 razy
~~~~~
Redakcja
ODPOWIEDZ