Najblizszy turniej brydzowy w Strassen 30 stycznia

Awatar użytkownika
hurakami

Szczegoly turnieju

Post autor: hurakami »

Zalaczam scoresheets.
h
Załączniki
1-3.jpg
4-6.jpg
7-9.jpg
10-12.jpg
13-15.jpg
16-18.jpg
Awatar użytkownika
szymbi

Post autor: szymbi »

Dzięki Maćku za zdalną organizację konkursu. Turniej udany (choć bez tradycyjnej wpadki w rozdaniach/zapisach się nie obyło). Mam takie odczucie, że turniejowi brakowało tzw. "czegoś", co mają turnieje w Ancien Cinema i osobiście wolałbym aby turnieje odbywały się właśnie w Vianden. Chodzi mi o atmosferę, tradycję, przestrzeń, nie wiem co jeszcze, ale sumuje się to wszystko na takie właśnie odczucie. No ale oczywiście odległość do Vianden jest najwyraźniej dla wielu naszych graczy problemem, skoro ostatnie turnieje w Ancien Cinema nie były tak dobrze obsadzone, jak ten w Strassen. Ja chętnie będę przyjeżdżał do Vianden, mimo że też mam tam dalej niż do Luxa.

Inne uwagi:
- para Mar/Szy powinna się tak naprawdę nazywać Woj-Mar/Szy, bo jak uczestnicy doskonale wiedzą, graliśmy w trójkącie ;)
- jest chyba błąd w punktacji boarda 15, gdzie brak jest punktów dla pary nr 1 i 7, a byłaby to zdaje się dość spora ilość impów, co może zmienić końcową kolejność.
- para Luc/Cha miała w rzeczywistości nr 9 a Kru/Lesz nr 1 (zamieniliśmy ze względu na taką konieczność), w tabeli jest więc nieprawidłowo
- w tabeli para nr 7 ma więcej punktów ale niższe miejsce niż para nr 2.
MaWi

Post autor: MaWi »

I ja chcialem przylaczyc sie do podziekowan, tak dla Macka, za jak zwykle profesjonalne przygotowanie turnieju, jak i dla gospodarzy, ktorzy zadbali o to, by turniej przebiegal sprawnie i w bardzo dobrej atmosferze. Mimo tych pochwal pozwole sobie podzielic poglad Szymona, ze gra w Ancien Cinema to wartosc sama w sobie i trudno by mi bylo z tego zrezygnowac na dluzsza mete. Postanowilem jednak nie wlaczac sie w dyskusje na temat wyzszosci gry w Ancien Cinema nad gra w stolicy i okolicach, poniewaz jako osobie mieszkajacej najblizszej AC trudno byloby mi zachowac obiektywizm.

Podobnie jak moj przedmowca chcialbym zaznaczyc, iz pochwaly naleza sie takze (a moze nawet przede wszystkim) Wojtkowi. Kto wie, moze to jest tajemnica sukcesu – piaty as i to wcale nie w rekawie <super>

I jeszcze slowko na temat nastepnego turnieju – mala sugestia adresowana do Macka, by frekwencji na lutowym spotkaniu w AC nie traktowal w sposob wiazacy kwestii dylematu "grac w AC czy w Lux-Ville, oto jest pytanie" :)

Rzecz w tym, iz data turnieju wypada dokladnie w trakcie zimowych ferii szkolnych. Oznacza to, ze co najmniej kilka osob (w tym ja) nie bedzie moglo przybyc, nie dlatego, ze jest im za daleko, ale dlatego, ze wyjezdzaja z dziecmi korzystajac z wolnego w szkole. Ja z cala pewnoscia chetnie przybylbym w lutym – niezaleznie od tego czy do AC czy gdziekolwiek indziej, ale niestety w tym terminie jest to dla mnie niemozliwe. Wszystkim innym zycze swietnej zabawy i co najmniej szlemikow w bez atu :)
Awatar użytkownika
dslonce

Post autor: dslonce »

Nam się podobało bardzo :) mimo że zajęliśmy miejsce... każdy zainteresowany wie jakie ;)

Bardzo dziękujemy Maggi i Chevdar za przyjęcie tłumu szalonych miłośników B.

Komentarz do wyniku:
Zdaje się, ze wyniki należałoby jeszcze raz przejrzeć, bo na pewno sposób przeliczania na impy był inny niż to było zapisane w oryginalnie przesłanym pliku... Do wyliczenia średniej na danym bordzie nie były brane pod uwagę dwa skrajne wyniki. Co powoduje, że średnia była wyciągana z 2 środkowych wyników. Np. w przypadku board nr 15 średnia wyniosła 55. W przypadku przyjęcia oryginalnej formuły średnia wynosiłaby 180, co daje różnicę 3 imp dla każdej pary.

I generalnie proponuje przejrzeć jeszcze raz wszystkie formuły w tym pliku ;) Albo przkopiować wyniki z boardów do oryginalnego pliku i zobaczyć co się wydarzy ;)

z brydżowym pozdrowieniem
dag
Awatar użytkownika
szymbi

Post autor: szymbi »

co do sposobu przeliczania wyników to dla porównania z innymi turniejami jednak najlepiej byłoby, aby zastosowany został taki sam jak zwykle i tu Maciek jest oczywiście najlepiej zorientowany i predystynowany do przeglądu punktacji.
Awatar użytkownika
hurakami

Wyniki poprawione

Troche sie zmienily, ale bez kolejnosci:
1. Woj/Mar/Szy 53 IMP
2. Pio/Tom 28 IM
3. Cha/Luc 24 IMP

Walka o drugie miejsce roztrzygnela sie w ostatniej kolejce! Gratuluje!
h
Załączniki
Chart 1.jpg
Wynik 1i.jpg
Awatar użytkownika
pipokl

Post autor: pipokl »

A może by jeszcze raz przeliczyć wyniki, jako przykład podam rozdanie 15. Według jednej wersji w tabeli zbiorczej para nr 5 miała -1 IMP, według drugiej (poprawionej (sic!)) - 3 IMP, a z protokołu jak byk +7 IMP. Nota bene do klasyfikacji uzyto najpierw -1, a potem -3.

To ja się zapytam, a po co w takim razie zapisy skoro są nieistotne???
IronBone

Post autor: IronBone »

Jeśli aktualny jest turniej 20 lutego to zgłaszamy się
Piotr + Tomek

P.S. Może watro dla tego terminu założyć nowy wątek - jeśli oczywiście termin jest aktualny.
Awatar użytkownika
hurakami

Kochani,
Dzisiejszy turniej oczywiscie nie dojdzie do skutku, o czym juz rozmawialem z zainteresowanymi indywidualnie, glownie z powodu frekwencji. W przyszlym sezonie terminy ferii trzeba bedzie pominac.
Ale juz teraz zapraszam na kolejny, mam nadzieje, ze bedzie liczniej obsadzony - ogloszenie w osobnym poscie.
Pozdrawiam!
h
ODPOWIEDZ