Turniej brydżowy -- zapraszamy wszystkich chętnych!

MaWi

Turniej brydżowy -- zapraszamy wszystkich chętnych!

Post autor: MaWi »

Moi Drodzy,

witam po wakacyjnej przerwie i zapraszam do wzięcia udziału w Trzecim Międzynarodowym Turnieju Brydżowym jaki chcielibyśmy zorganizować we współpracy z kolegami i koleżankami zza miedzy (czyli z Brukseli). Mamy już datę:

[center]sobota, 25 listopada 2006, godz. 17.00[/center]

Miejscem rozgrywki będzie Luksemburg, ale dokładny adres dopiero ustalimy i podamy w tym wątku zapewne w pierwszych dniach listopada.

Dotychczas udało mi się zgromadzić całkiem pokaźną gromadkę chętnych, ale z radością przyjmiemy każde kolejne zgłoszenie!

Oto lista uczestników o których wiemy, że sa zainteresowani najbliższym turniejem:

bamaza42
danka44
wraz z mezem
szymbi
hurakami
(pytanie: czy mam także dopisać żonę kolegi?)
zb567
k-th
wraz z osoba towarzyszaca
mawi
oraz najprawdopodobniej 2 osoby z BXL

nie mam potwierdzenia zgłoszenia od xtheo7, więc niniejszym uprzejmie proszę go wypowiedź.

Bardzo proszę o dopisywanie się w postach do tego tematu, lub jeśli ktoś nie może czy nie chce się zarejestrować na naszym portalu – o wysyłanie zgłoszeń bezpośrednio do mnie na adres: ma_wi99@gazeta.pl

Listę uczestników będę aktualizował co tydzień i chciałbym ją ostatecznie zamknąć do połowy listopada tak, by ostatni tydzień przed Turniejem zostawić na kwestie organizacyjne.

Mam nadzieję, że powyższy plan wszystkim odpowiada i liczę na dalsze zgłoszenia! :)
Trian

Turniej brydżowy.

Post autor: Trian »

Chętnie bym się do Was przyłączył ale nie grałem w brydża od 20 lat ( a i wtedy prawdę mówiąc kolega w ciagu 5 minut wytłumaczył mi zasady gry).
Co robicie z osobą, która np. nie pamieta ile kart z czerwonym serduszkiem było już na stole ? Mam rodzinę na utrzymaniu.;-)
O ile pamietam (jak przez mgłę ;-) ) to gra się w to parami - macie stałe pary czy losujecie?
Awatar użytkownika
danka44

Post autor: danka44 »

Jest jeszcze trochę czasu, aby sie poszkolić ;) Bylismy zawsze otwarci na początkujących i chetnych się uczyć. Może jednak trochę poćwicz przed turniejem, bo jak ktoś nie wie czy gra się parami, to tylko roznosi piwo ;)
MaWi pewnie prowadzi skrupulatne obliczenia i wie ile osób się zdeklarowało, ale nawet jak miałbyś być 13-ty, to byłaby też dla Ciebie dobra okazja do pozaglądania innym w kart, przypomnienia sobie tego i owego i poznania towarzytwa brydżowego, z którym później łatwiej się umówić na jakąś partyjkę.
Danka
MaWi

No, wiec jest tak.

Poczatkujacych zachecamy jak najbardziej. Oczywiscie wskazane jest, by taki poczatkujacy znal zasady gry (mam na mysli sprawy podstawowe, takie jak rozroznianie kolorow, znajomosc ich hierarchii jak tez hierarchii figur i blotek, zasady rozgrywania). Ponadto wazne jest by wiedziec (przynajmniej technicznie) na czym polega licytacja. Umowmy sie, ze znajomosc konwencji brydzowych nie nalezy do wymogow przystapienia do turnieju. Kwestie kto gra treflowka, kto mocnym a kto slabym "2" etc. mozna po prostu uzgodnic tuz przed turniejem. Oczywiscie lepiej jest grac majac jako taka swiadomosc jak graja stali uczestnicy, by uniknac ewentualnych nieporozumien. Dlatego serdecznie zapraszamy do udzialu w rozgrywkach treningowych, ktore sa i beda organizowane indywidualnie. Umawiamy sie w tym celu na forum albo poza nim (mailowo) i tutaj goraco ZACHECAM, zebyscie umawiali sie w miedzyczasie nie czekajac na odzew z gory, ani na moment az ja sie tym zajme ;) Chocby dlatego, ze w najblizszym czasie mam sporo do zrobienia i nie wiem jak czesto bede mogl brac udzial w spotkaniach towarzyskich przy zielonym stoliku.

Co do ukladu par podczas turnieju. Nie – nie ma stalych par. Gramy indywidualnie, co znaczy, ze tabela turniejowa ukladana jest tak, by kazdy zagral z kazdym przynajmniej 2 partie. Nie ma znaczenia czy ilosc osob jest parzysta. Nawet dla 13 osob mozna ulozyc tabele, tyle, ze oczywiscie przy kazdej rozgrywce jedna osoba bedzie "wakatowac". Ale ze za kazdym rozdaniem bedzie to inna osoba, totez nikt nie powinien zanudzic sie na smierc.

Tak wiec – jeszcze raz – goraco zapraszam do udzialu!
marcin

Re: Turniej brydżowy.

Post autor: marcin »

Trian pisze: która np. nie pamieta ile kart z czerwonym serduszkiem było już na stole ? Mam rodzinę na utrzymaniu.;-)
przy okazji przypomniał mi się taki stary dowcip brydżowy :

3 brydżystów szukało czwartego do gry, niestety nikt nie potrafił grać. W końcu namówili jednego delikwenta, który tłumaczył się :
- to było tak dawno, niewiele pamiętam itp. itd.
ale oni byli bardzo zdesperowani, wieć namawiali :
- e no stary, na pewno sobie poradzisz, to w końcu nie takie trudne ...
gośc się zgodził i zaczyna się licytacja :
Brydżysta1 : - 1 trefl
Brydżysta2 : 1 pik
Brydżysta3 : 2 kier
gość : 3 dzwonki ....
pełna konsternacja, w końcu odzywa się jeden z nich
- Wiesiu, to może otwórz drzwi, może jakiś brydżysta przyszedł :)

pozdrawiam

marcin

p.s.
na ten turniej się na pewno nie załapię, ale na jakiś wiosenny to z przyjemnością...
Trian

Post autor: Trian »

Ponieważ spełniam warunki minimalne zgłaszam akces do turnieju. Chyba, że uważacie, że liczba uczestników przekracza rozsądek. Jeśli organizujecie jakieś spotkania "treningowe" to jestem chętny -będę w Lux od 2.11.
P.S.
Noszenie piwa też nie hańbi.
Awatar użytkownika
felo

Post autor: felo »

Cześć MaWi!

To ja też chętnie spróbuję swoich sił. Jeśli chodzi o żonkę, to postaramy się odkurzyć trochę temat i doszlusować do poziomu wymagań minimalnych ;-)

Umówmy się, że do połowy listopada określę się, czy liczyć nas za 1 czy 2 osoby, OK?

Dzięki! Pozdrawiam,

F.
MaWi

Dzieki za dotychczasowe zgloszenia! Bardzo sie ciesze, ze ilosc chetnych rosnie. Pamietajcie – nie ma ograniczen co do ilosci uczestnikow, najwyzej zrobimy turniej halowy :p

I jeszcze jedna goraca prosba: cwiczcie! Umawiajcie sie na spotkania przy zielonym stoliku czworkami! Nie czekajcie, az ja cos zorganizuje (szczegolnie, ze jeszcze conajmniej kilka dni bede poza Luxem). Umawiajcie sie na forum, albo w e-mailach. Po prostu grajcie ze soba i poznawajcie swoje mozliwosci nawzajem. Tym lepiej bedzie sie nam potem wspolzawodniczylo w turnieju :-)
Awatar użytkownika
LuxTeam

Do Brydźystów

Post autor: LuxTeam »

Witajcie :)

Nasz Admin zrobił dla was "grupę brydżyści". Ma ona pomóc wam w kontakcie między sobą, np podczas ustalania terminów gier itp. Będziecie mogli się latwo i szybko "odnaleźć", ponieważ zostaliście "wyróżnieni" czarnym, wyboldowanym kolorem. Jeśli ten kolor wam sie nie podoba, to ustalcie miedzy soba, jaki chcielibyście mieć :)

Wybierzcie także "moderatora" waszej grupy, czyli osobę, która będzie trzymać rękę na pulsie i w razie czego będzie kontaktować się z Adminem, w celu zmian w grupie.

Grupa jest "zamknięta", ale to nie oznacza, że nikt nie może do niej przystąpić. Każdy chcętny jest proszony o zgłoszenie sie do MODERATORA grupy, z prośbą o wpisanie. Czemu tak to ma się odbywac? Dlatego, że grupa może między sobą wymieniać "grupowe wiadomości email" i zgoda na udział w grupie oznacza zgodę na takie wiadomości. Tak więc, zanim przystąpisz - przemyśl to :)

Jeśli kogoś pominęto podczas dodawania, to przepraszam. Bylo to robione na podstawie analizy postów w tym wątku. I tu od razu prośba do użytkownika K-TH. Chyba nie ma twojego nicka tu, no chyba, że zmieniłeś go podczas rejestracji się na tym forum.

Życzę wam miłej zabawy :)

LuxTeam
LuxTeam
Awatar użytkownika
danka44

Ja mam pytanie...Czy jest taka możliwość ( której może nie zuważyłam ), żeby wysłać wiadomość jednocześnie do wszystkich uczestników grupy, albo jeszcze nalepiej napisać posta widocznego tylko na grupie.
Ja wiem, że wy się troicie, aby nam dogodzić, a ja tu z dodatkowymi wymaganiami, no tak tylko pytam

I chciałam wyjść z inicjatywą oddolną i podrzucic kandytaturę hurakami na moderatora.
Wiem, hurakami, że obowiązków masz dużo, ale tu potrzeba fachowca, a Ty juz nawet logo grupy masz gotowe :D

MaWi też by sie nadawał, ale on niedługo nie bedzie wiedział jak się nazywa ;)
Danka
MaWi

No wiec wlasnie po to jest cala ta zabawa z grupami, zeby mozna wysylac wiadomosci prywatne albo e-maile grupowo do wszystkich. Co do postow widzialnych tylko dla danej grupy – nie jest to mozliwe, bo generalnie nasze forum jest otwarte (do czytania dla wszystkich). Oczywiscie mozna by utworzyc osobne podforum zamkniete i wtedy bylaby taka mozliwosc, ale zgdonie z polityka otwartosci i wzajemnego zaufania, takiej mozliwosci nie bierzemy pod uwage :)

Co do kandydatury hurakami – w pelni ja popieram! Wiem, ze on nie ma w tej chwili zbyt duzo czasu, ale obiecal, ze juz niedlugo bedzie go mial wiecej (tylko skad on go wezmie?... na strychu znajdzie, czy jak?... :p ) Tak wiec mam nadzieje, ze jako czlowiek o wysokim poczuciu odpowiedzialnosci oraz niewatpliwej dojrzalosci, zajmie sie nasza grupa jak nalezy.

Zreszta, niech on sam sie wypowie (oczywiscie jak tylko znajdzie czas, zeby zajrzec na forum :)
Awatar użytkownika
danka44

MaWi, to jak się wysyła grupowo do wszystkich??? Tak, wiesz, punkt po punkcie...
Danka
Awatar użytkownika
danka44

Aha jeszcze do wszystkich, którzy chcieliby poćwiczyć.
W środy o 19-tej i soboty o 18-tej jestem chętna grywać. Może być u mnie lub w innym miejscu. Chętni mogą do mnie wysłać maila... jak się zbierze czwórka, to zagramy.
Propozycja obowiązuje od najbliższej środy, również przez okres Wszystkich Świętych
Danka
MaWi

Co do maili i PW do grup, to mam nadzieje, ze Tomi ci odpowie. On przy tym kombinuje, wiec ja ani nie wiem wszystkiego, ani nie chce go wyreczac ;-)

Co do brydza we srody/soboty. Ja wracam we wtorek wieczorem, wiec najblizsza sroda raczej niechetnie. Co do soboty – to chyba mamy jakies plany, jednak moge ci o tym powiedziec dopiero jak wroce. W nastepnym tygodniu jednak wlacze sie bardzo chetnie, wiec wstepnie mozesz mnie wpisac na liste :)
Awatar użytkownika
danka44

Od czegos trzeba zacząć z tym umawianiem się i liczę, że 2x w tygodniu uda się zebrać czwórkę.
Hurakami cząsto narzekał w ubiegłym sezonie ( jak fo fajnie brzmi :D ), że nie ma stałego dnia i spotykamy się od przypadku do przypadku.
Oczywiście nie jestem tu głównym udziałowcem i mogą się tworzyć inne grupy.
Danka
ODPOWIEDZ