Protest rolników - możliwa blokada miasta dziś po południu
Protest rolników - możliwa blokada miasta dziś po południu
Uwaga! W związku ze spotkaniem ministrów rolnictwa UE, dziś między godziną 13.00 a 15.00 rolnicy z Luksemburga i państw ościennych zaplanowali na Kirchbergu protest przeciwko cenom skupu mleka. Dla mieszkańców miasta oznaczać to będzie przede wszystkim problemy z poruszaniem się po mieście. Od rana rolnicy gromadzili się na parkingu Glacis, przyjeżdżając zarówno autobusami, jak też własnym transportem. O godz. 11.30 kawalkada traktorów ma ruszyć z Limpertsbergu, Czerwonym Mostem a następnie bd. Konrad Adenauer w kierunku P&R na Kirchbergu. Tam zgromadzeni tłumnie rolnicy będą okazywać swoje niezadowolenie z polityki rolnej UE, blokując jednocześnie cały parking oraz okoliczne uliczki dojazdowe (parking na Kirchbergu jest dziś od 6.00 wyłączony z eksploatacji).
Protest powinien się zakończyć ok. godz. 15.00, co oznaczać może kolejne spiętrzenie komunikacyjne, tym razem w kierunku z Kirchbergu. Rolnicy będą rozjeżdżać się w swoje strony, m.in. przemierzając centrum miasta w okolicach godz. 16.00. Ok. 18.00 policja spodziewa się problemów komunikacyjnych na przejściu granicznym Sterpenich (Belgia).
Najbardziej zagrożone z powodu protestu mogą być w nadchodzących godzinach następujące ulice miasta Luksemburga:
1. Boulevard de la Foire
2. Limpertsberg w szczególności okolice p. Schumanna
3. Parking Glacis
4. Boulevard Konrad Adenauer i okolice
5. Boulevard Pierre Frieden i okolice
wiadomość za www.wort.lu
Protest powinien się zakończyć ok. godz. 15.00, co oznaczać może kolejne spiętrzenie komunikacyjne, tym razem w kierunku z Kirchbergu. Rolnicy będą rozjeżdżać się w swoje strony, m.in. przemierzając centrum miasta w okolicach godz. 16.00. Ok. 18.00 policja spodziewa się problemów komunikacyjnych na przejściu granicznym Sterpenich (Belgia).
Najbardziej zagrożone z powodu protestu mogą być w nadchodzących godzinach następujące ulice miasta Luksemburga:
1. Boulevard de la Foire
2. Limpertsberg w szczególności okolice p. Schumanna
3. Parking Glacis
4. Boulevard Konrad Adenauer i okolice
5. Boulevard Pierre Frieden i okolice
wiadomość za www.wort.lu
- Załączniki
-
- krowiprotest.jpg (10.48 KiB) Przejrzano 8148 razy
~–~–~–~–~
Redakcja
Redakcja
I maja racje! Najchetniej tez bym z nimi poszla protestowac, bo to tak jakby namRedakcja pisze:rolnicy z Luksemburga i państw ościennych zaplanowali na Kirchbergu protest przeciwko cenom skupu mleka
z dnia na dzien pensje o polowe obcieli. 20 kilka centow za litr, skandaliczne.
A jakos w sklepach nie stanialo...
- ogrodniczka
Złapali mnie w swe macki na Route d'Arlon około Cactusa. Faktycznie jechali środkiem ulicy i wyglądali na w...kurzonych. Jechali i jechali jak armia. Niektórzy mieli kukły powieszone na widłach, a jeden nawet ciagnął całą przyczep starych opon. Kogoś podsmażą - pomyslałam.Była ze mna moja 5-letnia córka. Poznała dziś nowe polskie słowo: "zadyma"!
ps. wstałby "se" jeden minister z drugim o 4tej rano i krówki podoił i nie jeden raz jak w wiosce agroturystycznej, tylko latami - dwa razy dzienne. A dojenie to już końcówka łańcuszka wszystkich pracochłonnych zabiegów by gadziny utrzymać...
ps. wstałby "se" jeden minister z drugim o 4tej rano i krówki podoił i nie jeden raz jak w wiosce agroturystycznej, tylko latami - dwa razy dzienne. A dojenie to już końcówka łańcuszka wszystkich pracochłonnych zabiegów by gadziny utrzymać...
pare lat temu tez mnie tak zablokowali a juz bylem spozniony do pracy ( w UE) i bardzo mi zalezalo ( mialem wteczas wskor....go szefa) to tez odkleilem wszelkie naklejki ktore by swiadczyly o mojej pracy mimo ze nic wspolnego nie mialem z rolniczymi sprawami bo niektorych tez znalem z widzenia ale nie wiedzieli gdzie pracowalem.........
- ogrodniczka