Majorka - co warto zobaczyć?

Te dalekie i te całkiem bliskie...
Awatar użytkownika
ogrodniczka

Majorka - co warto zobaczyć?

Post autor: ogrodniczka »

Hola Rodacy!
Czas wybrać się na Majorkę bo chyba już wszyscy tam byli prócz mnie.
Wybieram wypoczynek tzw. niezorganizowany - czyli domek z widokiem i tyle.
Zamierzam wypożyczyc auto i objechac kilka wyspowych atrakcji.Czy ktoś podpowie co warto zobaczyć i które z miejsc na wyspie należy do najbardziej idyllicznych pod względem widokowym? Może warto wybrać się w rejs statkiem?
Będę wdzięczna za wskazówki.
aga19748

Majorka

Post autor: aga19748 »

Witaj ,
Jutro wyciagne mapy i opisze -nie ukrywam ze lepiej tam jechac jak mozna poplywac bo najpiekniejsze miejsca to przepiekne zakatki z pieknymi plazami gdzie trzeba sie zanuzyc koniecznie w morskiej wodzie .
A
Awatar użytkownika
bluetooth

Post autor: bluetooth »

Warto zobaczyć tam wiele miejsc ale to zależy również trochę od pory roku.
Popieram pomysł z wypożyczeniem samochodu tylko musisz się liczyć z tym, że wynajęcie skorodowanego gruchota potrafi kosztować tam nie malo i oczywiście bez karty kredytowej jest to niemożliwe.Przynajmniej ja się nie spotkałam z taką możliwością a wypożyczałam samochód wielokrotnie.

W ogóle ceny nawet w zwykłych supermarketach, nie wspominając o restauracjach są mniej więcej na poziomie Luksemburga.
Jeśli nie mówisz po hiszpańsku to polecam wziąć jakieś rozmówki.
Sporo pracuje tam niemców ale jeśli trafisz na hiszpana to często trudno się dogadać szczególnie po angielsku.

Jest sporo tzw. punktów informacyjych, często są to małe budki, gdzie możesz bezpłatnie wziąc sobie mapę miasta, wyspy i dowiedzieć się na temat okolicy i to w każdym mieście.
W Palmie oprócz katerdy i dlugiego spaceru po starym mieście polecam też wycieczke autobusem widokowym. Początek trasy jest na Plaza de Espana ale można do niego wsiadać gdziekolwiek na trasie ponieważ jeździ po prostu w kólko.
Bedąc w Palmie polecam też wycieczkę do Illetas. To jest miasteczko graniczące z Palmą. Taka dzielnica prominentów, gdzie znajduje się też rezydencja króla hiszpańskiego. Piękne domy, widoki i plaże.

Jeśli myślisz o wycieczce statkiem to polecam jednodniową wycieczkę na Ibize. Statek odpływa wczesnym rankiem z portu w Palmie i wraca wieczorem. Nie wiem tylko czy poza sezonem też <roll> Dlatego istotny jest czas w którym zamierzasz być na wyspie.

Tak tylko na początek powiem, że 90% wyspy zabijana jest dosłownie dechami od października do końca kwietnia i co prawda jest to okres bardzo atrakcyjny ze względu na puste plaże i znikomy ruch ale w wielu miejscowościach dużym problemem jest w tym czasie znaleznienie wiecej niż jednej otwartej kawiarni.

Szczególnie polecam wycieczkę samochodem po trasach górskich np. do Soller.

Jest jeszcze mnóstwo innych ciekawych miejsc do zobaczenia ale o tym mam nadzieje napisza Aga :)

Dodam tylko że mieszkałam tam prawie rok i nie udało mi się wszystkiego zobaczyć.

Kiedy sie wybierasz i w jakim mieście planujesz mieszkać <?>

Jeśli potrzebujesz jeszcze jakiś praktycznych rad to służę pomocą.
Awatar użytkownika
ogrodniczka

Dzięki dziewczyny. Pomogłyscie mi o tyle, że zaczynam być przekonanana iż ta lokacja to dobre miejsce na kilkudniowy wypoczynek.
Jadę w końcówce maja. Mam nadzieję,że bedzie na tyle ciepło by swobodnie korzystać z basenu, a dzieciaki nie zmarzną na plaży grzebiąc w piasku.
Jadę do Colonia St Pere czyli gdzies na wsch. wybrzeże, poniżej Pollenca. Wyczytałam, że w tym miejscu są piaszczyste plaże. Dzięki za wskazówki. Słyszałam o Valdemossa, że to miasteczko, w którym czas się zatrzymał. Czyli na pewno Palma i autobus, miasteczko obok, Valdemossa, Soller oraz rejs stateczkiem najchetniej wokół wyspy.Może jakieś znane miejsca widokowe?
Z góry raz jeszcze dziękuję. Ceny wynajmu aut już sprawdzone - ok. 200 EUR za 8 dni. Mam nadzieję, że pogoda o tej porze roku już jest dobra, a knajpki otwarte.Mówimy po niemiecku i angielsku więc chyba nie zginiemy. Rozmówki - dobry pomysł...
Bluetooth - klikam "pomógł" i czekam z tym samym klawiszem na "agę":)
Awatar użytkownika
bluetooth

Dzięki za klicka Ogrodniczka :D
Końcówka maja to bardzo dobry wybór. Nie jest jeszcze piekielnie gorąco a do tego plaże nie powinny być jeszcze tak zatłoczone. Będziecie jakieś 80 km od Palmy więc na wycieczkę do stolicy zarezerwowałabym przynajmniej 1 dzień. Byłam tam ostatnio 4 lata temu i pewnie sporo się zmieniło ale myśle że zabytki stoją jeszcze na swoim miejscu ;)
Polecam również wycieczkę do jaskini de Genova oraz widokowy przejazd od Capdepery, przez Arte do Alcudii szczególnie przejazd przez platja de Muro. Swoją drogą, jest to chyba druga co do wielkości plaża na Majorce zaraz po Arenalu.
A co do Arenalu, to zdecydowanie odradzam. Jest spory kawałek od Palmy a oprócz długiej piaszczystej plaży, hoteli, restauracji i małych sklepików dla turystów nie ma tam nic szczególnego. Chyba że chcecie po prostu z ciekawości zobaczyc jak wygląda ten osławiony raj turystyczny stworzony wyłacznie pod niemiecką młodzież.
Obok Arenalu, jest też Park wodny Aqualand el Arenal, który jest nawet spory jak na wyspę tej wielkości.
Jeśli będziecie mieli trochę więcej wolnego czasu i ochoty na podróżowanie to Cala d'Or jest też ciekawym miejscem. To jest częśc wyspy opanowana przez Anglików i tutaj lepiej nie mówić po niemiecku <mrgreen>
Awatar użytkownika
bluetooth

Wnioskuję żę będziecie żywić się samodzielnie. Warto więc wiedzieć, że tradycyjny chleb majorkański jest niesolony i według mnie bez smaku a oprócz bagietek w supermarkecie nie znajdziecie nic ciekawego.
Najlepiej wtedy znaleźć jakaś piekarnię, chociaż w małych miejscowościach to może być trudne.
Najtanszym i najpopularniejszym supermarketem na wyspie jest Eroski <mrgreen> Znajdziecie go głownie w mniejszych miastach.
Oczyście jest też Carrefour ale oprócz Palmy nigdzie indziej się z nim nie spotkałam

Do specjałów wartych spróbowania polecam ensaimadę, flan oraz pomarańcze. Takich pomarańczy u nas ze świecą szukać <beczy>

Co do zakupów to największym centrum handlowym, jeśli nie jedynym <lol> jest Porto Pi na obrzeżach Palmy
http://www.mallorca-today.de/php/archiv ... /index.php
W nim też nie ma tzw. siesty,podczas której sklepy zamyka się w okresie największego upału w ciągu dnia. Trwa ona różnie ale ogólnie można przyjąć że pomiędzy 13ta a 16ta bardzo mało sklepów jest otwartych.
Na Majorce opłaca się też wybrać na zakupy. Hiszpańskie buty są bardzo dobre jakościowo i do tego niedrogie. Ciuchy też są w niezłych cenach. Szczególnie gdy zaczynają się wyprzedaże, można dosłownie za grosze kupić bardzo ciekawe rzeczy.
aga19748

Majorka

Witam,
Mysle ze fantastyczny pomysl co do wypozyczenia auta .Majorka jest piekna a natura jest fascynujaca i dzika.
Co prawda mielismy hotel kolo Alcudji i bylo fantastycznie –klientela wlosko francuska i zero niemcow wiec dalo sie zyc.
Coz moge polecic-oczywiscie wyjazd wczesnie rano juz po sniadanku tez w zaleznosci gdzie jestescie.Wiec kierunek Alcudia i caly czas wzdluz morza i na Cap de Formentor .tego sie nie da przegapic. Trasa jest dosc ciezka wiec do Cap Formentor wam to zajmie caly dzien spokojnie.My bralismy stroje i reczniki do samochodu i caly dzien byl z glowy.Drogi dosc strome pelne zakretow wylanaija sie za kazdym zakretem jakies dzikie wspaniale plaze .No i ten widok na samym Cap jest przewspanialy .Zjezdzajac koniecznie nie zapomnijcie zostawic auto i zejsc na jedyna plaze gdzie nie stety tzreba zejsc z samej gory na dol waska dzika sciezka ktora trzeba wypatrzec.
Polecam oczywiscie fabryki perel jak sie je lubi sa one doslownie wszedzie na Majorce.Najwieksza Monacor ;)-frajda dla kobiet.
Odradzam parki atrakcji dla dzieci sa drogie i nic w nich nie ma.W porownaniu z teneryfa bylam zaskoczona takimi atrakcjami.
Polecam wyprawe do starego miasta Inca ktore jest polozone w srodku wyspy .Rowniez droga stroma ,piekne widoki oraz stare kosciloy polozone w starych miasteczkach..
Nastepna wyprawa polecana to Port de Soller-to rowniez wyprawa na jeden lub 2 dni tu bralismy statek i wybralismy krotsza opcje bo bysmy sie nie wyrobili w czasie .Fakt ze ten zakontek jest polecany jak jest piekne sloneczko i mozna sie kapac
W samym miasteczku mozna spedzic caly dzien spokojnie pospacerowac cos zjesc –jest tam stary pociag frajda dla dzieci no i mozna wzasc statek i przplynac kawalek wybrzeza –to rowniez bylo fantastyczne przezycie statek mozna zostawic i wysisasc w dz6ikim miasteczku ,przepieknym gdzie nie ma szalonej cywilizacji mozna tam pospacerowac oczywiscie sie wykapac ,zjesc ,i sobie spokojnie wrocic –tu nalezy wczesnie rano wyjechac i wziasc najwczesniejszy statek inaczej szkoda dnia.
Dla zwolennikow nurkowanie polecam Port de la Colobra
Jezeli jestescie kolo Palmy –coz troche blisko wszedzie ale jezeli mozna zmienic to smialo polecam bardziej te gorskie miejsca .
Milego pobytu A
aga19748

aha maj jest idealny to pora kiedy my jezdzilismy ;)i wez koniecznie GPS przyda sie na pewno.
Awatar użytkownika
ogrodniczka

To dałyście czadu dziewczyny ;) w zasadzie przewodnik już nie jest potrzebny. Zaczynam się martwić, że czasu nie starczy. Jutro wyciągam mapę i pojadę palcem po wszystkich wskazanych miejscach.Jeszcze raz bardzo dziękuję również za przestrogi przed tutystycznymi "atrakcjami". Zatłoczone plaże i molochy rozrywki omijam wielkim łukiem. Postaram sie opisać wrażenia po powrocie. Aga - masz również wielkiego zasłużonego"klika" :)
ps.rzeczywiście fajna nazwa sklepików...
Awatar użytkownika
bluetooth

Czasu na wszystko na pewno Wam nie wystarczy dlatego chyba lepiej od razu zaplanować sobie co chcecie na pewno zobaczyć a co zostawicie sobie na następny raz ;)
Jeśli Cię będą jeszcze nurtowały jakieś pytania to daj znać <kotek>

Życzę Wam udanego urlopu i niezapomnianych wrażeń z Majorki :)
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

A co powiesz o Paguera (o ile nie przekrecilam nazwy?) ?.... zniemczone ?...spokojne? czy raczej huczace dyskotekami i knajpami?.....
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

ogrodniczka pisze:Słyszałam o Valdemossa, że to miasteczko, w którym czas się zatrzymał.
W roku chopinowskim - koniecznie ;)
Awatar użytkownika
bluetooth

bamaza42 pisze:A co powiesz o Paguera (o ile nie przekrecilam nazwy?) ?.... zniemczone ?...spokojne? czy raczej huczace dyskotekami i knajpami?.....
Niestety nie potrafię odpowiedzieć Ci na Twoje pytanie bamaza, ponieważ wszystko co jest na wschód od Palmy znam bardzo słabo.

Kilka ogólnych rad może pomóc w wybraniu dogodnego miejsca i czasu wypoczynku.
Odradzam super tanie oferty w okresie od końca października do końca kwietnia. Panuje tam wtedy bardzo niewdzięczna pogoda i jedyne co można w tym czasie zrobić to zmoknąć i zmarznąć.

W okresie letnim natomiast, trzeba się liczyć z tym, że od czerwca do końca sierpnia są na całej wyspie dzikie tłumy turystów. Słyszałam, że najmniej jest w okolicach Alcudii ale sama tego nie mogę potwierdzić.
Sporym problemem w tym okresie jest to, że większość plaż to małe skrawki piaszczystej powierzchni. Jeśli trafi się w miejsce, gdzie jest spore skupisko hoteli a plażyczki są małe to na plaży czuje się człowiek jak sardynka w puszce.
Dlatego też warto zwrócić uwagę czy hotel ma w ofercie plażę zamknietą tylko dla swoich gości.Niestety takie oferty należą do rzadkości
Jeśli ktoś chce mieć plażę z prawdziwego zdarzenia, z kilku kilometrową promenadą oraz długim po horyzont i szerokim na kilkaset metrów pieknym piaskiem to zapraszam do Arenalu. Ale UWAGA!
Jeśli ktoś chce spędzić urlop z dziećmi, wyspać się i odpocząć od zgiełku a nie imprezować 24h na dobę to Arenal jest jak piekło na ziemi.
Tam panuje niemiecka muzyka i młodzież bawiąca się na okrągło. Oni nie przejmują się tym, że obok bawią się dzieci i mają w nosie to że inni hotelowi goście w środku nocy zwykle chcą spać a nie imprezować. <cisza> Nie dajcie się skusić super rodzinną ofertą w Arenalu. Tam panuje muzyka, alkohol i młodzież. Jeśli nawet znajdzie się hotel reklamujący się jako wybitnie rodzinny to zapewne dużo dalej od morza o jakieś przynajmniej 25 minut spacerkiem. Do tego jeszcze z Arenalu do Palmy jeździ raptem jeden miejski autobus a podróż do centrum miasta trwa ok. 40 minut.
Oprócz tego, Arenal jest mało malowniczy miejscem. Za hotelami kryją się poobdrapywane budynki lub wielkie blokowiska. Ja bym nie chciała nawet za darmo tam mieszkać.
<ysz>
Druga duża plaża jest w Alcudii ale tam nie wiem na ile rozrywkowe jest towarzystwo więc się nie wypowiadam.
Jeśli ktoś chce spędzić w miare spokojnie urlop to polecam właśnie maj i wrzesień, gdy młodzież jest w szkole więc ogólnie na wyspie jest spokojniej ;)
aga19748

No ja osobiscie odradzalabym okolice Palmy bo teren jakis dziwnie plaski i przeraza mnie zniemoczona klientela.Kiedys tym bylam w maju i byl juz tlum ale akurat wtedy tego szukalam.
Moge polecic cala polnoc Majorki .Jak macie tam jakas mozliwosc zalatwienia mieszkania to super .Oczywiscie zawsze Alcudia jest polecana i spokojna (tam wlasnie jezdzimy).
Widzialam tez wielu turystow w Soller i to jest przepiekne miejsce na spedzenie wakacji .Tyle ze wszedzie daleko .
W kazdym badz razie Palme odradzam
Awatar użytkownika
simmo

tylko polnocne rejony

Post autor: simmo »

Polecam trasy do trekkingu na polnocy:

http://www.conselldemallorca.net/mediam ... tml?id=253

Na jeden dzien fajne jest podejscie do zameczku Alaro:

http://www.mallorcaweb.com/reports/cast ... ro-castle/

I chyba maj to ostatni sensowny miesiac na pobyt na tej wyspie. W scislym sezonie sa tlumy turystow.
ODPOWIEDZ