Bodyworlds - Koerperwelten - Brussels

Te dalekie i te całkiem bliskie...
Awatar użytkownika
digilante

Bodyworlds - Koerperwelten - Brussels

Post autor: digilante »

Doktor Gunther von Hagens (wynalazl "plastination", czyli konserwacje martwych cial, http://www.plastination.com) otwiera dzis wieczorem "Bodyworlds 4" w Brukseli. Wszelkie informacje na http://bodyworlds.red-dog.com/

Mialem mozliwosc byc tam wczoraj na obiadzie w przeddzien otwarcia. Nie ma to co jak obiadek z trupami. Wystawa bardzo imponujaca - jest to wiecej artystyczne niz poprzednie wystawy, i jest sie pod wrazeniem na koniec. Nie jest ogromna, wiec mozna by wszystko przejsc w dziesiec minut, ale jest to naprawde pokaz jakosci a nie ilosci.

Polecam.

Zanim zostane zatakowany: Pisze o tym bo sam bylem i podobalo sie, a nie ze tam specjalnie chce robic im reklame.
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Awatar użytkownika
ogrodniczka

Post autor: ogrodniczka »

Przepraszam Digilante, ale nie podzielam Twojego zachwytu w tej kwestii. Wystawy nie widziałam, ale pewnie też bym się na nią nie wybrała, ponieważ bałabym się prześladowania w snach wybebeszonych i spreprowanych (niegdyś żywych) postaci.
Idzie o aspekt moralny. Moralny? Nie wiem czy to najodpowiedniejsze słowo. Przypuszczam,że każde z tych ciał zostało "pozyskane" drogą legalną (dobrowolne i świadome pośmiertne "samodarowizny"dla dobra nauki), ale...
Wolałabym chyba poprzestać na wspaniale oddających detale sztucznych modelach.
Co innego zajęcia w prosektorium dla przyszłych chirurgów, a co innego sztuka. Sztuka?
Dla niektórych sztuka - dla innych makabra.
Wyobraz sobie, że darujesz swoje ciało do wypreparowania. Po kilku latach i kolejnej wystawie odpada Ci ręka i gdzies się gubi w transporcie, potem odpada Ci noga, potem głowa i w końcu gdzie wylądujesz ? Na śmietniku? Co robi sie z "zepsutymi" eksponatami? Grzebie się czy kremuje? Czy ktoś pochyli głowę nad ostatnim czyimś doczesnym szczątkiem?
Przesadzam? Myslę, że znajdą się tacy, którzy stwierdzą, że tak - przesadzam i się czepiam i może sztuki nie rozumiem. Mam nadzieję, że znajdzie sie równiez ktos kto podzieli moją opinię.

ps. czy te wytrzeszczone oczy są szklane? Oko chyba trudno wypreparować...
Awatar użytkownika
minka

Post autor: minka »

Oczy sa szklane.
E tam, straszne. Po 10ciu minutach mozna przywyknac i nie robi to juz takiego wrazenia. Wystawa byl bodajze w zeszlym roku w Luksie.
Awatar użytkownika
digilante

Post autor: digilante »

Tak, wcale nie takie straszne. W koncu mysmy przy tym obiad jedli ;)

A co do spraw moralnosci - kupilem tam ksiazke o nim, o procesach chemicznych, o wystawach. Jest caly rozdzial o tym, i do tego pisany przez kilku ludzi wiec fajnie przeczytac co inni o tym mysla. Polecam i tak!
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
ODPOWIEDZ