Bastogne

Te dalekie i te całkiem bliskie...
Joey

Bastogne

Post autor: Joey »

Witam.
Od niedziele przez najblizsze 3 miesiace bede przebywal w Luksemburgu. W zwiazku z tym w ktorys weekend chcialbym odwiedzic Bastogne i pobliska wioske Foy - miejsce ciezkich walk 101 powietrzno desantowej.
W zwiazku z tym mam pytanie jak najlatwiej/najszyciej tam dotrzec.
dziekuje za odpowiedz.

pozdrawiam
MaWi

Post autor: MaWi »

Jest pociag z Luxa z przesiadka w Libramont. Kursuje w weekendy srednio co dwie godziny. Szczegoly znajdziesz na www.cfl.lu
Joey

A jak to sie przedstawia od strony kosztowej? Czy warto jechac takim pociagiem czy np bardziej oplaca sie wypozyczyc samochod i przy okazji zahaczycv np o Liege albo Bruksele?
misio

Post autor: misio »

Ja bym bral samochod i pojezdzil po okolicy.
Joey

To w takim razie mam kolejne pytanie - ile moze kosztowac taki pociag oraz ile kosztuje wypozyczenie samochodu i jakie trzeba podjac w zwiazku z tym formalnosci (wymagane dokumenty, kaucja czy cos)
Dziekuje za odpowiedz
MaWi

Bilet na pociag z Lux do Libramont bedzie cie kosztowal 15,60 euro w jedna strone. Dalej (czyli do Bastogne), to juz chyba jakies grosze. Tak czy inaczej – ponizej 20 euro w jedna z pewnoscia sie zalapiesz, a jesli trafisz jeszcze na jakas taryfe specjalna, weekendowa, czy znizke z tytulu zakupu przez internet etc... to moze nawet za te 15,00 dojedziesz do samego celu.
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

...A za wypozyczenie samochodu zaplacisz conajmniej 23 euro za dobe (np. za takie Twingo), plus paliwo oczywiscie...no i nie wiem, jak to jest z poruszaniem sie "za granica" wypozyczonym autem (ale tu chyba nie ma problemu, bo Belgia czy Francja, to przeciez zadna "zagranica"...). Natomiast przywypozyczeniu biora cos w rodzaju kaucji - w postaci blokady, czy rodzaju gwarancji na karcie kredytowej, w wysokosci "udzialu wlasnego" w ubezpieczeniu. Przy zwrocie auta w stanie niezmienionym - ta blokada jest zwalniana.
Awatar użytkownika
xtheo7

Post autor: xtheo7 »

Zachecam cie do odwiedzenia Diekrich na polnocy Luxemburga, gdzie znajduje sie male ale bardzo klawe muzeum poswiecone Winteroffensive 44-45 w Ardenach. Maja sporo sprzetu, w tym dosc rzadkiego dzisiaj Hetzer'a. Z Diekrisch lub pobliskeigo Ettelbruck mozesz dojechac autobusem lub koleja do Bastogne.

Ponadto, tuz kolo miasta Luxb., przy wiezdzie do Sandwailer, znajduje cie cmentarz 3-ej Armii, gdzie mozesz sie pochylic nad grobem generala Pattona.
Joey

Dziekuje za wskazowki i rady. Na pewno skorzystam by odwiedzic wspomniane wyzej muzemu, grob gen Pattona, kolumny w bastogne i mam nadzieje pomnik dla easy Company we wiosce Foy

pozdrawiam
MaWi

To skoro juz bedziesz w tych okolicach, to nie zapomnij o Clervaux – pomnik Pattona, amerykanski czolg i armata na zamkowym wzgorzu, i co najwazniejsze, malutkie, ale nabite wrecz eksponatami muzeum bitwy o Ardeny na zamku w Clervaux czeka! ;)

PS. Jest tez muzeum bitwy o Ardeny na zamku w Wiltz, ale po tym jak obejrzysz to w Clervaux, to juz chyba nie zrobi takiego wrazenia...
Joey

Dzieki jeszcze raz za rady. Poczawszy od jutra bede ponad 3 miesiace w Luksemburgu wiec czasu pwinno starczyc :)

pozdrawiam serdecznie
ODPOWIEDZ