Szkoły Europejskie – cięcia budżetowe

Instytucje UE i ich budynki, pierwsze dni eurourzędnika, Szkoła Europejska...
MaWi

Post autor: MaWi »

oksy pisze:dyskusja powinna chyba być na szkolnym podforum, w końcu ono po to tam jest, szkoda że go nie używamy od tak dawna.
Od poczatku zastanawialem sie czy jej tam nie przeniesc, ale powstrzymal mnie fakt, ze jest to forum zamkniete, widziane wylacznie przez niektorych uzytkownikow uprawnionych do jego czytania i pisania tamze (ktorzy, jako rodzice dzieci ze Szkoly Europejskiej niegdys wyrazili chec utworzenia takiego podforum). Platforma z dawna zapomniana i nieuzywana – w zwiazku z czym w chwili obecnej lista jej uzytkownikow jest bardziej niz niekompletna. Nie tylko brakuje tam wielu uzytkownikow, ktorzy dzis zainteresowani byliby braniem udzialu w tego typu dyskusjach, ale tez (wydaje mi sie) niektorzy z "uprawnionych" maja dzieci, ktore "wyrosly" juz ze Szkoly Europejskiej...

Rezultat takich przenosin? Co prawda uniknelibysmy komentarzy osob postronnych i ze Szkola Europejska niemajacych wiele wspolnego, ale tez sam apel przeczytac by moglo bardzo niewielkie grono osob.

Ja chetnie reaktywuje to podforum; byloby jednak dobrze zrobic mu pewnego rodzaju "publicity" wsrod obecnych rodzicow dzieci Szkoly Europejskiej i zachecic ich do komunikowania sie za pomoca tej platformy. Jest relatywnie bezpieczna (bo ani niezarejestrowani, ani ci zarejestrowani, ktorzy nie naleza do grupy rodzicow dzieci ze Szkoly Europejskiej nie maja do niego dostepu, a poza tym z tego co mi wiadomo chyba nie ma innej platformy internetowej, z ktorej rodzice dzieci Szkoly Europejskiej korzystaja?

W kazdym razie ja jestem jak najbardziej otwarty na takie propozycje, ale to juz moze poza tym watkiem (bo znowu robi sie off-topicowo ;) ) albo w ogole poza forum. Konczac jezykiem propagandy: Rodzice wszystkich dzieci Szkoly Europejskiej – laczcie sie (oczywiscie na forum polska.lu <mrgreen> )
oksy

Post autor: oksy »

Tak, łączcie się, łączcie rodzice i dzieci, więcej łączonych klas będzie :-)

Taki detalik na temat zaciskania pasa: koleżanka właśnie mi powiedziała, że klasa jej córki (angielska) będzie od przyszłego roku rozdzielona na dwie po 15 osób. Czyli jedni zaciskają, inni mniej...

A co do propagowania szkolnego podforum, to ja chętnie popropaguję wśród znajomych.
oksy
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

ja jestem za - przeniesmy dyskusje na podforum
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
===============================
eurokraci.eu
Awatar użytkownika
simmo

Post autor: simmo »

oczywiscie, ze petycje zawsze mozna podpisac. Ale jak juz ktos zauwazyl - argumenty dot. laczenia lekcji religii (ktorej w ogole nie powinno byc w szkole) albo oczekiwanie, ze kilkunastoletnie dzieci (a wiec takie, ktore powinny juz mowic w jakims obcym jezyku) beda kontynuowac nauke roznych dodatkowych przedmiotow (np. laciny) jedynie po polsku, wydaja mi sie slabe w kontekscie szkoly z definicji 'europejskiej'.

Niemniej walka o wiekszy budzet zawsze jest warta swieczki.
Trian

Post autor: Trian »

simmo

Chyba nie do końca zrozumiałeś. Skutkiem ograniczeń będzie (a właściwie już jest), że młodzież nie będzie mogła wybrać danej opcji w żadnym języku - ponieważ nie będzie ona dostępna ani w I ani w II języku ucznia, a szkoła w zasadzie nie pozwala na naukę w III języku bo to zbyt "zaniża" poziom. Znam konkretny przykład, więc nie jest to teoria.
Ciekawe w jakim języku miałby być uczony np. rozszerzony polski?
Uczennica z sekcji francuskiej, której odmówiono nauki rozszerzonego francuskiego dostała propozycję rozszerzonego niemieckiego <roll>
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

Dokladnie, chodzi o to, ze ciecia budzetowe dotkna nie tylko opcji i nie tylko polska sekcje...to sie odbije na calym systemie edukacji w EE....zwiekszenie maksymalnej ilosci uczniow w klasie, niezatrudnianie nowych delegowanych z poszczegolnych krajow nauczycieli, przy planowanym zamrozeniu ich plac, zmniejszenie ilosci godzin dydaktycznych w klasach mniej licznych...takie rzeczy juz sie dzieja. A jak moze byc z nauczycielem zatrudnionym "on spot", na krotki kontrakt, w niepelnym wymiarze godzin, to doswiadczylismy juz w polskiej sekcji...Wg mnie takie oszczednosci powinny byc wykluczone - to na pewno nie podniesie poziomu i prestizu szkoly...Niektore uniwersytety juz stawiaja surowe warunki dla absolwentow EE...
Trian

Chciałbym poinformować, że petycja powstała.
Treść spróbujemy przesłać przez przedstawicieli klas. Nie do wszystkich mam kontakt więc proszę o ew. zgłaszanie się do mnie lub Kaji. Również tych, których dzieci dopiero pójdą do szkoły a chcieliby się do inicjatywy przyłączyć.

Podpisy będą zbierane m.in. w JMO (Kaja) i w najbliższy poniedziałek po południu przed lub w poczekalni holu szkoły podstawowej.

Spotkanie z panią inspektor europejskich szkół podstawowych z Ośrodka Rozwoju Polskiej Edukacji za Granicą odbędzie się w środę, 23 marca, o godzinie 16.30, w szkole podstawowej (sala muzyczna, II piętro).

[/list]
MariuszC

Post autor: MariuszC »

Witam,
chciałbym dodać, że jest też trochę rodziców, którzy nie pracują w instytucjach EU - zatem płacą czesne ze swojej ciężko zarobionej pensji! Obawiam się, że jaka by nie była petycja i co się potem wydarzy (czy będzie mniejsze dofinansowanie szkół czy nie) i tak dla tej grupy rodziców czesne zostanie "przy okazji" podniesione (mimo wprowadzenia cięć, łączenia klas, obniżenia poziomu itp itd).
Proponuję zatem dodanie do petycji dodatkowego punktu dotyczącego tej kwestii.
Trian

Do MariuszaC
Nie słyszałem o planach zmiany opłat dla tzw. 2 i 3 kategorii. Oczywiście nie można tego wykluczyć, dlatego za najważniejszy postulat uważam utrzymanie rozsądnego budżetu - żeby dyrekcja szkoły nie próbowała szukać "dodatkowych" dochodów.
Jak na razie na ten pomysł chyba nie wpadli - przypuszczam że dlatego, że do LUX I oficjalnie w tej chwili nie przyjmuje się uczniów "nieunijnych" ze względu na przepełnienie szkoły. Klasy polskie są tu w jakiejś mierze wyjątkiem.
Petycja odnosi się raczej do zmian o których już wiemy i które moga dotknąć wszystkich uczniów. Mam nadzieję, że pozwoli to uniknąć większych kontrowersji i zjednać wielu sygnatariuszy.
Chodziło też o to aby tekst nie przekraczał pewnej objętości powyżej której urzędnikowi "przepełnia się bufor" ;) [/list]
IronBone

Post autor: IronBone »

JMO (Kaja)
A bliżej, to jak szukać ?
Awatar użytkownika
bamaza42

Mozna sie podpisac i u mnie, w KADzie (Parlament) - kto chetny to zapraszam (tel. wew.25262)
...albo na srodowym zebraniu w szkole...
Awatar użytkownika
bamaza42

Najnowsze info nt. srodowego spotkania

To tak, jakby do kogos nie dotarlo droga mailowa.... :

Drodzy Państwo,

zgodnie z Państwa uwagami p. Łączyńska przeniosla spotkanie w środę na późniejszą godzinę - odbędzie sie ono o 17.30 w umówionym miejscu (sala muzyczna w szkole podstawowej, II piętro).

Pozdrawiam,

Iwona Skalecka
ODPOWIEDZ