fiche de retenu d'impot

Instytucje UE i ich budynki, pierwsze dni eurourzędnika, Szkoła Europejska...
Awatar użytkownika
kajapapaja

fiche de retenu d'impot

Post autor: kajapapaja »

hej
dostalismy takie dwa swistki papieru:
- fiche de retenue d'impot
- demande en regularisation de la fiche de retenue d'impot du salarie dont le conjoint n'a pas sont domicile fiscale au GD

czy ktośmi może objaśnić co to za akcja, o co chodzi?
I co to jest CIS, CIP, CIM?
lestat

Post autor: lestat »

Witam,

Dlaczego otrzymaliście te papierki? Dostaliście te świstki ponieważ jedno z Was jest pracownikiem instytucji europejskich a drugie jest lub było pracownikiem sektora prywatnego.
Co należy z tym zrobić? Ten dokument o bardzo długiej nazwie należy wypełnić i wysłać do urzędu podatkowego, który został Wam przypisany, a znajduje się on w górnym lewym rogu "karty podatkowej".
Cały ten cyrk wynika z faktu, że gminy, które to wystawiają kartę podatkową nie mogą nadawać klasy podatkowej dla osób, których współmałżonkowie są pracownikami instytucji europejskich.

Skróty:
CIS - crédit d'impôt pour salariés (standardowe odliczenie dla pracownika na etacie)
CIP - crédit d'impôt pour pensionnés (to co wyżej tylko dla emerytów)
CIM - crédit d'impôt monoparental (jak wyżej tylko dla osób samotnie wychowujących dzieci)

Pozdrawiam,
Marcin
Awatar użytkownika
kajapapaja

Dlaczego otrzymaliście te papierki? Dostaliście te świstki ponieważ jedno z Was jest pracownikiem instytucji europejskich a drugie jest lub było pracownikiem sektora prywatnego.
wielkie dzięki,

owszem, jedno z nas pracuje w EU instytucjach, ale drugie nie jest i nie było pracownikiem sektora prywatniego - nie w Luksemburgu, więc tym bardziej mnie zadzwia ten swistek...
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
lestat

Hejka Kaja,

Skoro nigdy wcześniej nie mieliście luksemburskiej karty podatkowej ani nie składaliście deklaracji podatkowych to chyba(???) możecie sobie dać spokój z wypełnianiem i wysyłaniem tych dokumentów.
Być może w tym roku gminy dostały nakaz wysyłania kart podatkowych do wszystkich potencjalnych podatników. Nasz były współpracownik też dostał kartę podatkową na 2009 mimo tego, że nie pracuje w Luksemburgu już od czerwca 2008.

Pozdrawiam,
Marcin
Awatar użytkownika
kajapapaja

no to pewnie tak było....
karte podatkową zatrzymamy - tak na wszelki wypadek, a to drugie odeślemy :-D
dzięki lestat!
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
aga19748

karta podatkowa

Post autor: aga19748 »

dziwnie ,
ja czekam ,dzwonie ,pytam i nic nie mam w skrzynce a musze miec na gwalt a tu;(
soshi24

Post autor: soshi24 »

lestat pisze: Cały ten cyrk wynika z faktu, że gminy, które to wystawiają kartę podatkową nie mogą nadawać klasy podatkowej dla osób, których współmałżonkowie są pracownikami instytucji europejskich.
Czy jest jakaś różnica przy nadaniu klasy podatkowej przez gminę? Nasza gmina od razu nadała klasę podatkową, a jesteśmy właśnie przypadkiem, gdzie jedna osoba pracuje w instytucji europejskiej.
madziara

Post autor: madziara »

No wlasnie, my tez jestesmy w tej sytuacji. Jedno z nas pracuje w instytucjach, a drugie w sektorze prywatnym i to z sektora prywatnego jest od poczatku zakwalifikowane do klasy podatkowej. A czemu nie powinno?
lestat

Być może wasza gmina jest chlubnym wyjątkiem lub moja niechlubnym.
Już drugi rok dostaję pocztą kartę podatkową bez wpisanej klasy podatkowej oraz odliczenia z tytułu dojazdu do pracy.
misio

Post autor: misio »

Przepraszam... ale czemu nie moga nadawac jak moga i nadaja... bez problemu.
lestat

No widzisz a moja nie może/ nie chce i nie nadaje. Być może to tylko ja mam takiego pecha, że drugi rok z rzędu odsyłam kartę z gminy do RTS 3 w celu uzupełnienia.
Jak dzwoniłem do RTS w 2007 to uzyskałem odpowiedź, że jeśli chcę mieć klasę podatkową 2, to będę zmuszony do wysyłania im co roku "Demande en régularisation de la fiche de retenue d'impôt du salarié dont le conjoint n'a pas son domicile fiscal au Grand-Duché de Luxembourg". Nie jest to na tyle uciążliwe, więc odsyłam im te papierki.
misio

Ciekawe bo mi w Hesperange wszystko ladnie wypelniali :) SERIO!
soshi24

Post autor: soshi24 »

Jeżeli niczego nie mylę, to pan z okienka w naszej gminie powiedział, że jeżeli ma się rodzinkę, to będzie to klasa podatkowa 2. Stąd też moje pytanie i wątpliwość, czy gmina może czy nie może nadać klasę podatkową w takim przypadku, czy jest jakaś różnica.
misio

Mi w Hesperange nadali wszystko jak trzeba... ale jak trzeba bylo wpisac kwote nalezna za dojazd do pracy to juz trzeba bylo wyslac karte do Urzedu... hmmm...

Moze maja jakies wytyczne co moze robic gmina a co urzad???
lestat

Wychodzi na to, że najlepiej podejść do gminy i się dopytać czy wstawią klasę 2 czy nie. Niestety jak potwierdzają doświadczenia Misia i moje wysłanie karty podatkowej do RTS jest konieczne w celu uzyskania odliczenia na dojazdy.
Najważniejesze jest to, że zawsze uda się wszystko załatwić, jak nie w gminie to w RTS.
Pozdrawiam,
Marcin
ODPOWIEDZ