fiche de retenu d'impot
- kajapapaja
fiche de retenu d'impot
hej
dostalismy takie dwa swistki papieru:
- fiche de retenue d'impot
- demande en regularisation de la fiche de retenue d'impot du salarie dont le conjoint n'a pas sont domicile fiscale au GD
czy ktośmi może objaśnić co to za akcja, o co chodzi?
I co to jest CIS, CIP, CIM?
dostalismy takie dwa swistki papieru:
- fiche de retenue d'impot
- demande en regularisation de la fiche de retenue d'impot du salarie dont le conjoint n'a pas sont domicile fiscale au GD
czy ktośmi może objaśnić co to za akcja, o co chodzi?
I co to jest CIS, CIP, CIM?
Witam,
Dlaczego otrzymaliście te papierki? Dostaliście te świstki ponieważ jedno z Was jest pracownikiem instytucji europejskich a drugie jest lub było pracownikiem sektora prywatnego.
Co należy z tym zrobić? Ten dokument o bardzo długiej nazwie należy wypełnić i wysłać do urzędu podatkowego, który został Wam przypisany, a znajduje się on w górnym lewym rogu "karty podatkowej".
Cały ten cyrk wynika z faktu, że gminy, które to wystawiają kartę podatkową nie mogą nadawać klasy podatkowej dla osób, których współmałżonkowie są pracownikami instytucji europejskich.
Skróty:
CIS - crédit d'impôt pour salariés (standardowe odliczenie dla pracownika na etacie)
CIP - crédit d'impôt pour pensionnés (to co wyżej tylko dla emerytów)
CIM - crédit d'impôt monoparental (jak wyżej tylko dla osób samotnie wychowujących dzieci)
Pozdrawiam,
Marcin
Dlaczego otrzymaliście te papierki? Dostaliście te świstki ponieważ jedno z Was jest pracownikiem instytucji europejskich a drugie jest lub było pracownikiem sektora prywatnego.
Co należy z tym zrobić? Ten dokument o bardzo długiej nazwie należy wypełnić i wysłać do urzędu podatkowego, który został Wam przypisany, a znajduje się on w górnym lewym rogu "karty podatkowej".
Cały ten cyrk wynika z faktu, że gminy, które to wystawiają kartę podatkową nie mogą nadawać klasy podatkowej dla osób, których współmałżonkowie są pracownikami instytucji europejskich.
Skróty:
CIS - crédit d'impôt pour salariés (standardowe odliczenie dla pracownika na etacie)
CIP - crédit d'impôt pour pensionnés (to co wyżej tylko dla emerytów)
CIM - crédit d'impôt monoparental (jak wyżej tylko dla osób samotnie wychowujących dzieci)
Pozdrawiam,
Marcin
- kajapapaja
wielkie dzięki,Dlaczego otrzymaliście te papierki? Dostaliście te świstki ponieważ jedno z Was jest pracownikiem instytucji europejskich a drugie jest lub było pracownikiem sektora prywatnego.
owszem, jedno z nas pracuje w EU instytucjach, ale drugie nie jest i nie było pracownikiem sektora prywatniego - nie w Luksemburgu, więc tym bardziej mnie zadzwia ten swistek...
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
Hejka Kaja,
Skoro nigdy wcześniej nie mieliście luksemburskiej karty podatkowej ani nie składaliście deklaracji podatkowych to chyba(???) możecie sobie dać spokój z wypełnianiem i wysyłaniem tych dokumentów.
Być może w tym roku gminy dostały nakaz wysyłania kart podatkowych do wszystkich potencjalnych podatników. Nasz były współpracownik też dostał kartę podatkową na 2009 mimo tego, że nie pracuje w Luksemburgu już od czerwca 2008.
Pozdrawiam,
Marcin
Skoro nigdy wcześniej nie mieliście luksemburskiej karty podatkowej ani nie składaliście deklaracji podatkowych to chyba(???) możecie sobie dać spokój z wypełnianiem i wysyłaniem tych dokumentów.
Być może w tym roku gminy dostały nakaz wysyłania kart podatkowych do wszystkich potencjalnych podatników. Nasz były współpracownik też dostał kartę podatkową na 2009 mimo tego, że nie pracuje w Luksemburgu już od czerwca 2008.
Pozdrawiam,
Marcin
- kajapapaja
no to pewnie tak było....
karte podatkową zatrzymamy - tak na wszelki wypadek, a to drugie odeślemy :-D
dzięki lestat!
karte podatkową zatrzymamy - tak na wszelki wypadek, a to drugie odeślemy :-D
dzięki lestat!
eurokraci.eu
eurokraci.eu
karta podatkowa
dziwnie ,
ja czekam ,dzwonie ,pytam i nic nie mam w skrzynce a musze miec na gwalt a tu;(
ja czekam ,dzwonie ,pytam i nic nie mam w skrzynce a musze miec na gwalt a tu;(
Czy jest jakaś różnica przy nadaniu klasy podatkowej przez gminę? Nasza gmina od razu nadała klasę podatkową, a jesteśmy właśnie przypadkiem, gdzie jedna osoba pracuje w instytucji europejskiej.lestat pisze: Cały ten cyrk wynika z faktu, że gminy, które to wystawiają kartę podatkową nie mogą nadawać klasy podatkowej dla osób, których współmałżonkowie są pracownikami instytucji europejskich.
No widzisz a moja nie może/ nie chce i nie nadaje. Być może to tylko ja mam takiego pecha, że drugi rok z rzędu odsyłam kartę z gminy do RTS 3 w celu uzupełnienia.
Jak dzwoniłem do RTS w 2007 to uzyskałem odpowiedź, że jeśli chcę mieć klasę podatkową 2, to będę zmuszony do wysyłania im co roku "Demande en régularisation de la fiche de retenue d'impôt du salarié dont le conjoint n'a pas son domicile fiscal au Grand-Duché de Luxembourg". Nie jest to na tyle uciążliwe, więc odsyłam im te papierki.
Jak dzwoniłem do RTS w 2007 to uzyskałem odpowiedź, że jeśli chcę mieć klasę podatkową 2, to będę zmuszony do wysyłania im co roku "Demande en régularisation de la fiche de retenue d'impôt du salarié dont le conjoint n'a pas son domicile fiscal au Grand-Duché de Luxembourg". Nie jest to na tyle uciążliwe, więc odsyłam im te papierki.
Wychodzi na to, że najlepiej podejść do gminy i się dopytać czy wstawią klasę 2 czy nie. Niestety jak potwierdzają doświadczenia Misia i moje wysłanie karty podatkowej do RTS jest konieczne w celu uzyskania odliczenia na dojazdy.
Najważniejesze jest to, że zawsze uda się wszystko załatwić, jak nie w gminie to w RTS.
Pozdrawiam,
Marcin
Najważniejesze jest to, że zawsze uda się wszystko załatwić, jak nie w gminie to w RTS.
Pozdrawiam,
Marcin