zlobek Komisji
zlobek Komisji
Czy ktos umiescil swoje dziecko w zlobku Komisji ? Jestescie zadowoleni ? Czy dlugo czeka sie na miejsce ?
Bede wdzieczna za wszelkie informacje!
Bede wdzieczna za wszelkie informacje!
- kajapapaja
to jak na początku masz być samotnym rodzicem - to lepiej rozmawiać jak najszybciej z szefostwem...
a można roważyć opcję, że maluch zostaje z tatą, a ty załatwiasz żłobek od września...
a można roważyć opcję, że maluch zostaje z tatą, a ty załatwiasz żłobek od września...
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
żłobek jest super - jeżeli rozmawiamy o tym samym, bo instytucyjny żłobek jest właściwie Parlamentu.
Moje dziecko chodzi tam prawie od roku, nie mam żadnych zastrzeżeń. Mały idzie do żłobka z uśmiechem. Bardzo dobra opieka, miłe panie, lekarz dwa razy w tygodniu, posiłki z własnej kuchni... Taki drobiazg: dyrektorka zna wszystkie dzieci po imieniu. Gdyby Garderie była tak prowadzona, jak ten żłobek... Wszystkie koleżanki, z którymi rozmawiałam, mówią to samo: ten żłobek można tylko chwalić.
Warto więc czekać, a najbardziej warto się natychmiast zapisać, bo się czeka.
Moje dziecko chodzi tam prawie od roku, nie mam żadnych zastrzeżeń. Mały idzie do żłobka z uśmiechem. Bardzo dobra opieka, miłe panie, lekarz dwa razy w tygodniu, posiłki z własnej kuchni... Taki drobiazg: dyrektorka zna wszystkie dzieci po imieniu. Gdyby Garderie była tak prowadzona, jak ten żłobek... Wszystkie koleżanki, z którymi rozmawiałam, mówią to samo: ten żłobek można tylko chwalić.
Warto więc czekać, a najbardziej warto się natychmiast zapisać, bo się czeka.
oksy
- kajapapaja
Nie narzekaj na Garderie - tam też są bardzo miłe Panie, dobra kuchnia.. mój syn z radościa tam chodzi.oksy pisze:Gdyby Garderie była tak prowadzona, jak ten żłobek...
A że szefostwo nie zna wszytskich dzieci po imieniu - porównaj ilość dzieci w żłobku i ilość dzieci w Garderie....
eurokraci.eu
eurokraci.eu
Dzieki za odpowiedzi! No wlasnie, ile sumie jest dzieci w zlobku ? W jakim jezyku panie mowia do dzieci ?
No i troche sie pogubilam w systemie zlobkowo-szkolnym (europejskim), napiszcie czy dobrze rozumiem:
0-4 zlobek (komisji/parlamentu)
4-6 przedszkole (europejskie z polska sekcja)
od 6 szkola (europejska z polska sekcja)
No i troche sie pogubilam w systemie zlobkowo-szkolnym (europejskim), napiszcie czy dobrze rozumiem:
0-4 zlobek (komisji/parlamentu)
4-6 przedszkole (europejskie z polska sekcja)
od 6 szkola (europejska z polska sekcja)
- kajapapaja
żłobek (creche) jest dla dzieci do 3 roku zycia, przedszkole mozna podzielic na dwa etapy: dla 3-latkow Garderie jako przedszkole calodzienne, od 4 roku zycia dzieci ida do ecole maternelle (ranki do ok. 12.35, za wyj. poniedzialkow - do ok. 16.35), a popoludnia spedzaja w Garderie.
Od 6 roku zycia szkola, a popoludnia (wedlug woli rodzicow - to nie jest obowiazkowe) - centre d'etudes.
Generalnie miedzy szkola/maternelle a garderie/centre d'etudes dzieci sa odprowadzane przez pracownikow, wiec nie trzeba sie marwtic i wyrywac z pracy.
w Żłobku i Garderie grupy są w większości francuskojęzyczne (ale jest tez kilka angielskojezycznych); w maternelle jest juz polska sekcja
Od 6 roku zycia szkola, a popoludnia (wedlug woli rodzicow - to nie jest obowiazkowe) - centre d'etudes.
Generalnie miedzy szkola/maternelle a garderie/centre d'etudes dzieci sa odprowadzane przez pracownikow, wiec nie trzeba sie marwtic i wyrywac z pracy.
w Żłobku i Garderie grupy są w większości francuskojęzyczne (ale jest tez kilka angielskojezycznych); w maternelle jest juz polska sekcja
eurokraci.eu
eurokraci.eu
Moja kolezanka rozglada sie za zlobkiem i zastanawia nad wyborem komisyjnego lub prywatnego.
Czy to prawda, ze za zlobek komisyjny sie placi? Myslalam, ze podobnie jak szkola jest darmowy. Bo o prywatnym to slyszalam ze moze kosztowac nawet 800 euro/m-c.
Czy jest jakis limit godzinowy? to znaczy jak dlugo mozna 'przechowac' dziecko w zlobku? Ile godzin dziennie?
Czy to prawda, ze za zlobek komisyjny sie placi? Myslalam, ze podobnie jak szkola jest darmowy. Bo o prywatnym to slyszalam ze moze kosztowac nawet 800 euro/m-c.
Czy jest jakis limit godzinowy? to znaczy jak dlugo mozna 'przechowac' dziecko w zlobku? Ile godzin dziennie?
Agata
Prywatny to moze kosztowac i 1000 eur/m. A komisyjny/parlamentowy jest platny, bo dzieci dostaja calodzienne wyzywienie, pampersy, itp... Obiady w szkole tez sa odplatne...
Ale oprocz zlobka przy parlamencie, sa tez zlobki prywatne, ktore maja umowe z komisja i te oplaty nie sa tak wysokie (komisja doplaca?) - w zasadzie na poziomie "dependant child allowance", ale to zalezy od zarobkow rodzicow.... na poziomie AST1 oplata wyglada tak jak napisalam
Ale oprocz zlobka przy parlamencie, sa tez zlobki prywatne, ktore maja umowe z komisja i te oplaty nie sa tak wysokie (komisja doplaca?) - w zasadzie na poziomie "dependant child allowance", ale to zalezy od zarobkow rodzicow.... na poziomie AST1 oplata wyglada tak jak napisalam
- kajapapaja
oplaty sa za zlobek i pobut dziecka w garderie / centre d'etudes - jest to symboliczna oplata za opieke i wyzywienie oraz na rozne materialy plastyczne....
ile sie placi? to zalezy od:
- na caly dzien (tzn. od 8.00 do 19.00 - godziny pracy zlobka) czy pol dnia, czyytez raz tygodniowo
- ile dzieci masz w takich instytucjach?
- jaki jest wasz rodzinny dochod (twoj i meza razem)
dla przykladu, w zeszlym roku, jak jeszcze jedno z moich maluchow spedzalo caly dzien w garderie, a inne tylko pol, miesiecznie placilam 340 euro (calosc)
ile sie placi? to zalezy od:
- na caly dzien (tzn. od 8.00 do 19.00 - godziny pracy zlobka) czy pol dnia, czyytez raz tygodniowo
- ile dzieci masz w takich instytucjach?
- jaki jest wasz rodzinny dochod (twoj i meza razem)
dla przykladu, w zeszlym roku, jak jeszcze jedno z moich maluchow spedzalo caly dzien w garderie, a inne tylko pol, miesiecznie placilam 340 euro (calosc)
eurokraci.eu
eurokraci.eu
Panie w Garderie są różne. Najczęściej miłe, owszem. Ale ogólna organizacja, troska o dzieci, czystość - w żłobku bez porównania lepsze. O wiele bardziej indywidualne podejście, o wiele lepszy kontakt z rodzicami. To nie tylko moje zdanie, wiele osób ma podobne refleksje. Garderie w porównaniu ze żłobkiem to przechowalnia. Co mówię z własnego doświadczenia, bo mój syn starszy był w Garderie parę lat. I było fajnie, ale w żłobku jest fajniej. Już z przykrością myślę o chwili, kiedy mały awansuje do Garderie.
oksy