Transfer praw emerytalnych do Instytucji UE

Instytucje UE i ich budynki, pierwsze dni eurourzędnika, Szkoła Europejska...
asiunia

Post autor: asiunia »

szymbi pisze:dla przeliczenia praw emerytalnych liczy się kurs na dzień złożenia wniosku.
Dokladnie. Dlatego moja uwaga dotyczyla tylko wypowiedzi kaji, bo "jak bedzie we wrzesniu" - to nic nie znaczy dzis. No chyba, ze kaja przewidziala, ze wtedy kurs euro bedzie najkorzystniejszy! ;)
Awatar użytkownika
bisia

Post autor: bisia »

Troche z innej beczki.

Piszecie o transferze praw emerytalnych dla eurourzednikow. Czy moze ktos z was sie orientuje jak to wyglada w przypadku NIE eurourzednikow. Mam przepracowane w Polsce ponad 12 lat(skladki byly placone,brak zaleglosci), w chwili obecnej pracuje w Lux. Jak sie sprawy maja w takim przypadku. Dodam moze, ze powrot do Polski nie lezy w moich planach na najblizsze 25 lat. :)
krzys1970

Post autor: krzys1970 »

Drodzy Koledzy z KE i PE,

ze wzgledu na odmienne umocowanie EBI w Traktatach (i de facto wylaczenie EBI spod Ustawy o Przenoszeniu Praw Emerytalnych pracownikow Wspolnot ze stycznia 2008), nasze HRy podjely negocjacje z Polska na temat zawarcia umowy o transferze praw emerytalnych.

Mam w zwiazku z tym prosbe o podanie nazwiska, nru telefonu i adresu mailowego osoby w Waszych HRach, ktora tymi transferami sie zajmuje i/lub negocjuje sposob procedowania indywidualnych wnioskow.

Czy ktos z Was przeszedl juz te procedure? Tzn. czy ktos sladal formalny wniosek za posrednictwem Instytucji Unijnej?

Dzieki za wskazowki
Trian

Post autor: Trian »

Wysłałem e-maila.[/list]
Awatar użytkownika
szymbi

Post autor: szymbi »

Ze względu na bliską zmianę zasad przeliczania lat pracy przy przeniesieniu praw emerytalnych z systemów narodowych do systemu instytucji unijnych warto złożyć wniosek przed końcem sierpnia. Nowe gorsze zasady (prawdopodobnie -30%) wejdą w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po dacie opublikowania tychże, co jeszcze nie nastąpiło, a więc najwcześniej 1 września 2010 r. Wniosek jest prosty i wymaga sprowadzania z Polski czy innych krajów jakichś załączników. Trzeba tylko znać i podać daty zatrudnienia u poszczególnych pracodawców w przeszłości.

Złożenie wniosku jest dla składającego niezobowiązujące, tzn można odrzucić przedstawione przez instytucję naliczenie, jeśli ktoś uzna, że według nowych zasad uzyskałby lepsze warunki.
ODPOWIEDZ