Zwrot VAT-u

Instytucje UE i ich budynki, pierwsze dni eurourzędnika, Szkoła Europejska...
Awatar użytkownika
byly

Zwrot VAT-u

Post autor: byly »

Jak wszyscy zdazyli zauwazyc, jestem strasznie niezdecydowany i nie wiem, czy na stale zamieszkam w Luksie czy w Trewirze.
Powiedzmy, ze zamieszkam w pierwszym roku rzeczywiscie w Luksie, wtedy jako rezydent Luksa mialbym prawo do zwrotu VAT-u.
Co jest, jesli po roku sie rozmysle i jednak sie przeniose do Niemiec. Czy ktos mi wtedy kazde jednak zaplacic ten VAT na zasadzie (wymyslam teraz bo nie znam przepisow) "po zwrocie VATU trzeba mieszkac przynajmniej 3 lata w Luksie"? Podkreslam, ze nie chodzi mi o auto, a jedynie o sprzet AGD, ew. nowy komputer i ew. nowe meble.
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

Mysle, ze Szymbi moglby tu sie wypowiedziec...
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

Za meble/sprzęt itp. nie trzeba oddawać VAT-u, za samochód - owszem (po odliczeniu amortyzacji). A za komputer to, zdaje mi się, nie ma zwrotu...
Awatar użytkownika
bamaza42

anwi pisze:A za komputer to, zdaje mi się, nie ma zwrotu...
jest, jest! od tego roku...oczywiscie w ramach pierwszego roku pobytu, tak jak mebelki itp... Mnie sie udalo na poczatku roku - rzutem na tasme :)
Awatar użytkownika
byly

a jak to jest konkretnie? Bo to od pierwszego zakupu jest jakis limit czasowy w ramach ktorego mozna kupowac, w Brukseli troche inaczej niz w Luksie.
No i mozna kupowac od pierwszego dnia pracy na okresie probnym? ;-)

Jakos trzeba napedzac gospodarke tym daily allowancem <lol>
Awatar użytkownika
bamaza42

Z poczatkiem tego roku troche sie zmienilo...czytalam te regulacje, ale poniewaz one mnie nie bardzo dotyczyly (mnie sie okres "ulgi" skonczyl w styczniu...), nie pamietam szczegulow. Rzucily mi sie w oczy nast. 2 zmiany: po pierwsze okres roczny liczy sie od daty zameldowania (albo rozpoczecia pracy w Lux...nie pamietam), czyli nie jak poprzednio od pierwszego zakupu/odliczenia w przeciagu pierwszego roku. Po drugie, teraz mozna wlasnie odzyskac tez VAT za zakupiony komputer (ale nie jestem pewna, czy dotyczy tez laptopow - dobrze pamietam, ze w przepisie jest mowa o "komputerze", bez uszczegolowienia...wiec moze laptopow tez dotyczy?...). co do pozostalych zmian, to nie pamietam - moze nic wiecej sie nie zmienilo... no, z wyjatkiem zmiany czestotliwosci bezvatowego zakupu samochodow - co 3 lata a nie co 1,5 roku - ale ta zmiana byla juz chyba nieco wczesniej wprowadzona?...
Trian

Post autor: Trian »

Głowy nie dam, ale chyba na zakupy jest rok od daty "zameldowania" - oczywiście dotyczy to "nowych":

The official or agent, recruited from 01.01.2007:

(s)he can buy tax free household items for one year from the date of her/his installation in Luxembourg (date mentioned on the declaration of arrival).

Można kupować podczas okresu próbnego. Mozna też pewnie od samego początku - decydująca jest tu raczej data przybycia, a nie rozpoczęcia pracy (o ile pamiętam trzeba się gdzieś zainstalować w ciągu 3 miesięcy od daty rozpoczęcia pracy). Jak będziesz na miejscu to ostaniesz informacje, a przede wszystkim kontakt do osób, które się tym zajmują więc będziesz się mógł dowiedzieć szczegółów.[/list]
Awatar użytkownika
Pablo

Post autor: Pablo »

The Tax Office decided to change the rules concerning the VAT exemption for household items, again, as from 01.01.2007.
Here is a summary of the rules:

Eligibility for VAT exemption for furniture:
You have to:

- be an official (permanent or trainee), temporary, auxiliary or contractual agent

and

- live in Luxembourg

and

- have never worked or lived in Luxembourg (except if you were working in an European institution in Luxembourg as an official (permanent or on probation), temporary, auxiliary or contractual agent and there has never been any interruption between two contracts and you never benefited from this right since your first entry into service) before your entry into service.
SNE/END who have worked and/or lived in Luxembourg and then become officials or other servants of the Community are not entitled to the exemption from VAT on purchases of household items.

Period of exemption:

- date of first purchase + one year

- for officials on probationary period, if they didn't buy anything during their probationary period: one year from the date when they become a permanent official

- for permanent officials: one year after the entry into service.

Attention:

The request for reimbursement of VAT has to be done within the one year period of exemption. No request will be accepted after this date.

The VAT will not have to be reimbursed if the official or agent leaves the Commission or Luxembourg.
Awatar użytkownika
byly

Dzieki Pablo, bo w Twoim tekscie jest decydujace zdanie:

The VAT will not have to be reimbursed if the official or agent leaves the Commission or Luxembourg.
Awatar użytkownika
Pablo

Post autor: Pablo »

Proszę bardzo. Tę informację otrzymałem 20.06 z ADMINA, więc na pewno jest aktualna.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
pipokl

Ważne - dotyczy zwrotu VAT

Post autor: pipokl »

Uwaga,
niby jest to rok od rozpoczęcia pracy w instytucjach, lub 1 rok od tytularyzacji jeżeli na okresie próbnym nie wystąpilo się o zwrot ale jest drobny niuans, i to bardzo ważny.
Przy skladaniu pierwszych dokumentów stosowne PMO jako datę tzw. pierwszego wystąpienia o zwrot przyjmuje najwcześniejszą datę zawarcia umowy zakupu/dostawy.

Możliwa jest zatem następująca sytuacja: zamawia się towar trudnodostępny, z czasem oczekiwania 3-4 miesiące, dokumenty zlożyć można dopiero w momencie otrzymania faktury/listu przewozowego, a wtedy nie ma już 12 miesięcy tylko stosownie mniej (o czas oczekiwania na dostawę).

Znam jeszcze bardziej kuriozalny przypadek, zamówiono z dużym wyprzedzeniem kuchnię, termin dostawy i instalacji wyniósl okolo 9 miesięcy i nieszczęsny delikwent mocno się zdziwil kiedy, występując po raz pierwszy, wyliczono mu/jej, że ma jeszcze tylko 3 miesiące na dalsze zakupy.
pzdr,
pipokl.
Awatar użytkownika
bamaza42

Nie chce absolutnie negowac, bo prawdopodobnie byly takie przypadki....tylko zastanawiam sie, skad PMO zna date zamowienia, skoro sklada sie z wnioskiem o zwrot VAT-u fakture, ktora powinno sie dostac w momencie pelnej platnosci...czyzby tu pobierano zaplate "z gory", przed dostawa?....a nawet jak, to czy nie wystawiaja od razu faktury?... Bo jak wystawiaja, to sprawa jest oczywista i wowczas nie rozumiem z kolei zdziwienia....
Awatar użytkownika
pipokl

Post autor: pipokl »

Przecież to oczywiste.
Duże sieci prawie obowiązkowo, a i male czasami, mają systemy wspomagające logistykę, księgowośc, zarządzanie materialami itp. itd. Wystarczy aby system w momencie wystawiania faktury wypelnial jednocześnie pole zawierające datę i nr zamówienia i już.
Inny przypadek to wtedy gdy zawiera się umowę sprzedaży, a faktura dostarczana jest później. Z reguly faktura zawiera, bo w niektórych krajach musi, odwolanie do umowy.

Móglbym wymieniać dalej ...
ODPOWIEDZ