L2 w szkole europejskiej

Instytucje UE i ich budynki, pierwsze dni eurourzędnika, Szkoła Europejska...
asiunia

L2 w szkole europejskiej

Post autor: asiunia »

Czy ktos z Was zmienial swojemu dziecku L2 lub cos wie na ten temat jak sie to robi?
Chcialabm to zrobic od przyszlego roku szkolnego i nie wiem jak sie za to zabrac. Na stronie szkoly nie znalazlam nic konktetnego...
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

zgłos się do dyrekcji bezpośrednio
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
IronBone

Post autor: IronBone »

Właśnie. Jeśli chcesz coś w tej szkole załatwić to musisz bardzo naciskać. Nie wolno cierpliwie czekać na odpowiedź - bo ona nie przyjdzie. Popatrz do regulaminu szkoły - jeśli tam nie jest zabroniona taka zmiana to się tego trzymaj - bo jak nie zabronione to Ci wolno.
Niestety po kilku latach doświadczeń widzę, że szkole jedynie zależy na spokojnym funkcjonowaniu i takie funkcjonowanie jest ważniejsze od dobra jakiegoś konkretnego ucznia. Zauważyłem, że jeśli chce się coś załatwić co nie jest na 100% oczywiste i łatwe dla szkoły to trzeba o to walczyć. Mnie się udawało dopiąć swego
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

A jak do dyrekcji - to najlepiej wybierz sie ktoregos dnia okolo 8:00 do szkoly i "zaatakuj" pana Lufiego (dyrektor odpowiedzialny za secondaire) bezposrednio. O tej porze zwykle juz jest w swoim gabinecie - syn powinien wiedziec gdzie on siedzi - ja tak robilam, bo umawianie sie jakos nie zawsze wychodzi. Ale najpierw zlozylabym wniosek podeslany tu (w sasiednim wątku), a na spotkanie z panem dyrektorem poszlabym dopiero w razie jakiejs odmowy... Bo jezeli jest jakas procedura, to od niej trzeba by zaczac, bo moze zadziała?...
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

IronBone, bamaza - ja, mimo wszytsko, jestem przeciwna "atakom"

jak na razie, cokolwiek chciałam załatwić, udało sie to załatwić mailowo (np. rezygnacja z opcji) - wystarczy cierpliwości i kultura.
I jednak zapoznanie się dokładne z zawartością strony internetowej szkoły - tam naprawde są odpowiedzi na wszytskie pytania, wystarczy poszukać, a nie czekac na "readers' digest".....
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

Kaja - ja "atakowalam" pana Lufi zawsze kulturalnie! :) Mielismy zawsze bardzo dobre relacje, i moze dzieki temu udawalo mi sie z nim zwykle zalatwic to, po co poszlam... ;)
asiunia

Post autor: asiunia »

A wiec tak: Request wyslany do osoby odpowiedzialnej i wymienionej w owym requescie; W maju test i zobaczymy co bedzie dalej.
Nie widze sensu chodzic do dyrekcji zanim zapadnie jakakolwiek decyzja.
O rezygnacji z L2 nigdzie nie wspominalam bo wiem, ze to jest niemozliwe i wcale bym nie chciala rezygnowac, jedynie chodzilo mi o zmiane L2 -> L3.
Biala zaczaila od razu o co chodzi (bez glebokiej analizy slow "zmienic" i "zamienic"), za co jeszcze raz jej dziekuje! :)

P.S. Nie daloby sie jakos tych dwoch watkow (te dwa watki?) skleic, ktore niechcacy wyslalam dwa razy?
ODPOWIEDZ