Jestem trochę rozgoryczony takim przedłużającym się brakiem pracy. Na liście EPSO jestem jako temporary z IT ale niestety do tej pory brak odzewu ze strony potencjalnych pracodawców. Śledzę sobotnie wydania Worta i wysyłam na co się da ale również cisza. Przeglądam głoszenia na Monster.lu, prywatne strony firm i wysyłam dokumenty i... cisza. No czasem zdarza się że coś odeślą ale zawsze to coś w stylu: „jest nam przykro i życzymy powodzenia w dalszym szukaniu”. Jestem zarejestrowany u większości luksemburskich pośredników pracy jak Adecco, Randstad, Vedior itp. A najciekawsze, że jako małżonek EPSO-pracownika nie potrzebuję już pozwolenia na pracę w tym kraju.
Wyobraźcie sobie, że Quick przy Gare mi odmówił a sąsiedni McDonald’s wcale nawet nie odpisał; ale tu tłumaczę to sobie, że dla nich jestem za stary bo mam 32 lata.
Dosyć tego lamentowania. Proszę Was jedynie o to, aby jeśli ktoś ma jakieś wiadomości na temat wolnych stanowisk pracy w kraju Luksemburg poinformował mnie o tym. Jeżeli w jakiś inny sposób możecie mi pomóc w znalezieniu pracy to piszcie na forum, będę wielce zobowiązany.
Odnoszę ostatnio wrażenie, że w tym małym księstwie bezrobocie jest znacznie większe niż w naszej rodzimej Polsce, bo tam podobno pilnie szukają robotników na budowy a tutaj nawet takich ofert nie widziałem