: 16-05-2008, 14:32
Kolorek uzyskuje sie przez dodanie suszonych sliwek i grzybowbamaza42 pisze:tylko jak wtedy uzyskac taki sliczny, ciemny bigośny kolorek?...).
Forum działało do 2020. Zapraszamy na Polska.LU
http://forum.polska.lu/
Kolorek uzyskuje sie przez dodanie suszonych sliwek i grzybowbamaza42 pisze:tylko jak wtedy uzyskac taki sliczny, ciemny bigośny kolorek?...).
Oczywiscie, ze grzybki i sliweczki, a takze wino....ale to jeszcze nie ten "kolorek"....dslonce pisze:Kolorek uzyskuje sie przez dodanie suszonych sliwek i grzybow
Prawdziwy kolor bigosu uzyskuje się poprzez dodanie wielu różnych składników, a nie dzięki przecierowi pomidorowemu (zbrodnia na staropolskim przepisie). Po pierwsze – najlepiej kapusta kiszona i słodka, po drugie – kilka rodzajów mięs, a najlepiej resztki różnych pieczeni wraz z sosami, w których się dusiły, do tego odpowiednie przyprawy – kilka suszonych śliwek, suszone grzyby (wraz z wodą, w której się gotowały), odrobina miodu, jagody jałowca, czerwone wino itp. A na koniec – odpowiednie duszenie (a nie smażenie) przez ok. 3 dni – najlepszy jest właśnie trzeciego dnia. I ma też wtedy właściwy bigosowi kolor. Przecier pomidorowy dodaje się, owszem, ale do kapuśniaku. A to zupełnie inna para kaloszyOczywiscie, ze grzybki i sliweczki, a takze wino....ale to jeszcze nie ten "kolorek"....
Ja nawet wiem co - chinska zupa... z Radomia: http://www.youtube.com/watch?v=YXqunrCld6s <mrgreen>digilante pisze:Jeszcze nie dlugo, a w polsce najpopularniejsze tradycyjne danie bedzie tez cos polsko-wschodnie.
A to jest z kolei bardzo podobne zagadnienie do tego: http://www.polska.lu/viewtopic.php?p=15226#15226digilante pisze:A na koniec kawal (ale prawda): Dzieci szkolne w Brytanii braly czesc w badaniu opinii o najlepszym *tradycyjnym* angielskim jedzeniu, no i wygraly kanapki z kurczakiem "Tikka", czyli "Chicken Tikka sandwich". Mysle ze ironia tego jest jasna.