kuchnia polska w Luxie

Kupię, sprzedam, oddam...
MaWi
Posty: 3662
Rejestracja: 18-09-2006, 16:41

Post autor: MaWi »

digilante pisze:www.myshop.lu cos nie dziala...
Masz widac zbyt wygorowane rekłajermentsy <mrgreen> U mnie dziala :)
Awatar użytkownika
mary_81
Posty: 408
Rejestracja: 26-09-2006, 10:48
Lokalizacja: Wadowice/Tuntange

Post autor: mary_81 »

U mnie w pracy też działa bez problemu :)
Awatar użytkownika
digilante
Posty: 1686
Rejestracja: 26-09-2006, 08:07
Lokalizacja: Cape Town

Post autor: digilante »

Potwierdzam, juz dziala...
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Barbara
Posty: 9
Rejestracja: 11-10-2006, 12:12
Lokalizacja: Lux

Post autor: Barbara »

Zamawialam w tym tygodniu pierogi i byly swietne.
Goraco polecam
Barbara
Borys
Posty: 1332
Rejestracja: 14-07-2007, 20:17
Lokalizacja: OBYWATEL EUROPY

Post autor: Borys »

Ja rowniez pozostawie tutaj swoj komentarz.

Zamowilismy pierogi ruskie. Wczoraj odbior oraz konsumpcja.

Sa przepyszne.

Olu , moim zdaniem jestes rewelacyjna w tym co robisz!
Ura Bura Szef Podwóra
ola_lux
Posty: 73
Rejestracja: 16-03-2007, 13:15
Lokalizacja: Opole/Luxembourg

Post autor: ola_lux »

Dziekuje bardzo za mile komentarze :)
Awatar użytkownika
digilante
Posty: 1686
Rejestracja: 26-09-2006, 08:07
Lokalizacja: Cape Town

Post autor: digilante »

Ola... cos www.myshop.lu znowu nie dziala... juz cale rano proboje.
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Awatar użytkownika
digilante
Posty: 1686
Rejestracja: 26-09-2006, 08:07
Lokalizacja: Cape Town

Post autor: digilante »

Krotki reportarz:

- pierogi ruskie sa przepyszne, akurat jak pamietam z dziecinstwa

- bigos tez bardzo dobry; co ja lubie to to ze on jest calkiem neutralny (czyli nie za duzo soli, nie za duzo tego, nie za duzo tamtego), wiec mozna go (jezeli sie chce) przerobic na jakikolwiek styl dyktowany przez "rodzinny przepis od dziada pradziada". Ja wzialem pol tego co kupilem i dodalem troche szynki Schwarzwald (Black Forest Ham) poszatkowanej i z patelni, troche chili, i wiecej puree pomidorowego i bigos wyszeld akurat jak nasz domowy, i to bez kilku godzin harowania ;)

Szczerze polecam!
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
ola_lux
Posty: 73
Rejestracja: 16-03-2007, 13:15
Lokalizacja: Opole/Luxembourg

Post autor: ola_lux »

Dziekuje za mile slowa Peter :)

Niestety website nie dziala.
Nie wiem czy to fatum czy poprostu pech,siedze tu w luxie juz 3 lata i nigdy nie mielismy tego typu problemow z komputerem, a tylko zaczelam cos wazniejszego robic wszystko przestaje dzialac :/
Przepraszam wszystkich bardzo mocno, wyglada to z mojej strony nieprofesjonalnie i olewatorsko, jednak nie tak chcialabym zeby to wygladalo, a sama nie mam na to wplywu.

Mamy juz nowy komputer, na serwer niestety bede musiala jeszcze poczekac, byc moze tylko do dzis wieczora kiedy mezo wroci z pracy ;)

Przepraszam wszystkich ktorzy czekali na moje maile , niestety nie mialam mozliwosci na nie odpowiedziec.

Pozdrawiam

Ola
MaWi
Posty: 3662
Rejestracja: 18-09-2006, 16:41

Post autor: MaWi »

digilante pisze:Ja wzialem pol tego co kupilem i dodalem troche szynki Schwarzwald (Black Forest Ham) poszatkowanej i z patelni, troche chili, i wiecej puree pomidorowego i bigos wyszeld akurat jak nasz domowy
Digilante, musze ci powiedziec, ze jak moja zona przeczytala o dodawaniu puree pomidorowego i szynki szwarcwaldzkiej do bigosu, to malo zawalu nie dostala. Ja wiem, ze bigos to jest typowe danie "na winie" (czyli -- co sie nawinie, to dodajemy), ale chyba sa jakies granice, nie? ;) ).

Choc z drugiej strony, twoje podejscie do zagadnien kuchni polskiej jest bardzo inspirujace... A probowales moze bigosu z kapusta pekinska? O, przepraszam, z bejinska :)
Awatar użytkownika
Joanna J.
Posty: 122
Rejestracja: 06-05-2007, 13:27
Lokalizacja: był Howald jest Szczecin

Post autor: Joanna J. »

Ja robiłam z bejinskiej.

Nie klasyczny bigos, ale wariacje na temat : młoda kapusta .
Doprawiałam vegetą, śmietaną lub jogurtem rozrobionym z niewielką łyżką mąki.
Dalej - trochę cytryny, cukru , świeżo mielony pieprz czarny i dużo koperku.

Szybki i delikatny dodatek do ziemniaczków i kotlecika ( jeśli schadowy i świetana to zestaw klasyczny, pierś drobiowa i jogurt - light ).
smacznego.
JJ
mil.ka
Posty: 209
Rejestracja: 26-09-2006, 10:36
Lokalizacja: Luksemburg / Polska

Post autor: mil.ka »

Tak sobie czytam o tych "bigosach" i naszla mnie taka refleksja.

To, co Ola proponuje na swojej stronie, moim zdaniem, to nie jest bigos, tylko kapusta z dodatkami. Jesli zajrzymy do klasycznej Kuchni Polskiej (odziedziczylam taka po mamie, powstla w latach 60-tych na podstawie tradycyjnych przepisow), zobaczymy, ze bigos musi skladac sie co najmniej z 2 gatunkow miesa, dwoch rodzajow kapusty, do tego dochodza jeszcze odpowiednie dodatki (sliwki, wino, odpowiednie przyprawy), a przygotowanie trwa kilka dni. To jest, moim zdaniem, bigos.

To, co gotujemy na szybko z kapusty kiszonej z dodatkiem kielbaski czy tam czego to jest po prostu kapusta z dodatkami. Co, oczywiscie, nie ma wplywu na fakt, ze jest bardzo smaczne, dobre i godne polecenia.
Awatar użytkownika
bamaza42
Posty: 4441
Rejestracja: 26-09-2006, 15:57
Lokalizacja: Gdansk/Luxembourg

Post autor: bamaza42 »

Dokladnie sie zgadzam z mil.ka....ja tez odziedziczylam po mamie - stary, dobry przepis na bigos, oczywiscie smazony kilka dni, no i oczywiscie z dodatkiem przecieru pomidorowego - co pewnie mial na mysli digilante, mowiac o puree z pomidorow... a szynka? - obojetnie jaka, w dobrym bigosie musi sie znalezc kilka rodzajow mies i wedlin.... Ale coz, o gustach (i smakach! ) sie nie dyskutuje - kazdemu smakuje co innego, a na ogol to, co sam "wyniosl" z domu.... :)
Awatar użytkownika
digilante
Posty: 1686
Rejestracja: 26-09-2006, 08:07
Lokalizacja: Cape Town

Post autor: digilante »

Dzieki Bamaza - tak to przecier pomidorowy mialem na mysli (a przecier to inne cos niz puree?). A szynka Schwarzwald to akurat aby dodac innego miesa aby sie z tego zrobil bardziej tradycyjny bigos. Szynka ta daje bardzo dobry wedzony smak. Oczywiscie gdyby sie mialo kilka dobrych polskich wedzonych mies to by sie tej szynki nie dodawalo, ale w RPA jakos ta szynka dawala bigosowi "domowy" smak bo nic lepszego nie bylo.
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Awatar użytkownika
bamaza42
Posty: 4441
Rejestracja: 26-09-2006, 15:57
Lokalizacja: Gdansk/Luxembourg

Post autor: bamaza42 »

digilante pisze:a przecier to inne cos niz puree?
- no, byc moze tak - ja to zrozumialam jako przecier, bo sama dodaje do bigosu, ale ktos moze robic bigos bez przecieru... (tylko jak wtedy uzyskac taki sliczny, ciemny bigośny kolorek?...).
A jezeli chodzi o te szynke, to nie wiem - nie znam jej, ale podejrzewam, ze do tanich nie nalezy - moze szkoda do bigosu?... Moze sproboj nastepnym razem dodac zamiennie wedzony boczek (lardon to sie tu chyba nazywa), mozna kupic taki chudziutki, zeby nie bylo za tlusto - ba, nawet mozna tu kupic posiekany, w conajmniej 3 rozmiarach... zalezy jakie duze kawalki w bigosie sie lubi... :)
Zablokowany