jak wrocic z lotniska Kolonia/Bonn?
jak wrocic z lotniska Kolonia/Bonn?
Czy ktos wie jakie sa mozliwe opcje powrotu z ww. lotniska do LUX?
bede wdzieczny za podpowiedz.
pozdr
s.
bede wdzieczny za podpowiedz.
pozdr
s.
Jak ja bylem to bylo kilka przesiadek aby jak najszybciej dojechac:
Koln Airport -> Koln Hbf
Koln Hbf -> Koblenz Hbf
Koblenz Hbf -> Trier Hbf
Trier Hbf -> Lux Gare
Strasznie duzo czasu zabiera, prawie 4 godziny. Autem mozna w 2 godziny.
Koln Airport -> Koln Hbf
Koln Hbf -> Koblenz Hbf
Koblenz Hbf -> Trier Hbf
Trier Hbf -> Lux Gare
Strasznie duzo czasu zabiera, prawie 4 godziny. Autem mozna w 2 godziny.
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
z Kolonii jest 5 bezposrednich polaczen do Luksemburga pociagiem typu InterCity. Podroz trwa oko. 3,5 godziny
Z lotniska do dworca glownego mozna dojechac kolejka podmiejska lub pociagiem podmiejskim, trwa to 15-20 minut. Mozna alternatywnie pojechac do Bonn i tam wsiasc w ten Intercity do Luxemburga, ale do Bonn jest chyba mnie polaczen.
Nie polecam zadnych kombinowanych podrozy pociagami typu RegionalExpress albo InterRegio do Koblencji, przesiadka, do Trier, przesiadka, bo to trwa godzinami.
Juz ten InterCity nie nalezy do najszybszych.
Przy odrobinie szczescia mozna kupic bilet w promocji, 19 euro z Kolonii do Luksemburga w jedna strone
Z lotniska do dworca glownego mozna dojechac kolejka podmiejska lub pociagiem podmiejskim, trwa to 15-20 minut. Mozna alternatywnie pojechac do Bonn i tam wsiasc w ten Intercity do Luxemburga, ale do Bonn jest chyba mnie polaczen.
Nie polecam zadnych kombinowanych podrozy pociagami typu RegionalExpress albo InterRegio do Koblencji, przesiadka, do Trier, przesiadka, bo to trwa godzinami.
Juz ten InterCity nie nalezy do najszybszych.
Przy odrobinie szczescia mozna kupic bilet w promocji, 19 euro z Kolonii do Luksemburga w jedna strone
Strona DB pokazuje tylko polaczenia, ktore sa mozliwe w danym konkretnym dniu.
Szczegolnie w weekendy (sobota szczegolnie) polaczen jest mniej, nie wiem, w jaki dzhien szukasz
i na dodatek obecnie sa jakies roboty na torach miedzy Trier a Wasserbillig, wiec o ile dobrze zrozmialem, do 21 pazdziernika w ogole nie ma bezposrednich polaczen do Lux-Ville, tlyko trzeba jechac do Trier, przesiasc sie tam na autobus, ktory jedzie ponad pol godziny (!) do Wasserbillig, tam przesiasc sie na osobow do Lux Gare, co trwa niemilosiernie dlugo.
Blizsze informacje znajdziesz tutaj:
http://bauarbeiten.bahn.de/rheinland-pfalz
Normalne polaczenia Intercity Köln - Lux to:
Köln Lux
08.18 11.39
12.18 15.39
14.18 17.43
16.18 19,34
18.18 21.34
BTW: sam mam problem z powrotem w niedziele z Lux-Ville do Trier, czy ktos nie wybiera sie przypadkiem samochodem i moglby mnie podrzucic?
Atlernatywnie dla tych co jada na swieto orzecha do Vianden, jakby mnie ktos mogl dowiezc do Bitburga (to chyba jest ok. 30 km z Vianden), to wtedy zamaist 4.5 godziny w pociagu potrzebowalbym tylko ok. 2.
Oczywisice zwrocilbym wszelkie koszty benzyny.
Szczegolnie w weekendy (sobota szczegolnie) polaczen jest mniej, nie wiem, w jaki dzhien szukasz
i na dodatek obecnie sa jakies roboty na torach miedzy Trier a Wasserbillig, wiec o ile dobrze zrozmialem, do 21 pazdziernika w ogole nie ma bezposrednich polaczen do Lux-Ville, tlyko trzeba jechac do Trier, przesiasc sie tam na autobus, ktory jedzie ponad pol godziny (!) do Wasserbillig, tam przesiasc sie na osobow do Lux Gare, co trwa niemilosiernie dlugo.
Blizsze informacje znajdziesz tutaj:
http://bauarbeiten.bahn.de/rheinland-pfalz
Normalne polaczenia Intercity Köln - Lux to:
Köln Lux
08.18 11.39
12.18 15.39
14.18 17.43
16.18 19,34
18.18 21.34
BTW: sam mam problem z powrotem w niedziele z Lux-Ville do Trier, czy ktos nie wybiera sie przypadkiem samochodem i moglby mnie podrzucic?
Atlernatywnie dla tych co jada na swieto orzecha do Vianden, jakby mnie ktos mogl dowiezc do Bitburga (to chyba jest ok. 30 km z Vianden), to wtedy zamaist 4.5 godziny w pociagu potrzebowalbym tylko ok. 2.
Oczywisice zwrocilbym wszelkie koszty benzyny.
Wystarczy wejść na www.cfl.lu , wpisać odpowiednio miejsce wyjazdu i cel podróży oraz podać datę i godziny.mslawomir pisze:Byly mozesz mi wskazac, gdzie jes t te 5 pol i jakimi liniami-moze zle szukam- ale Db nie ma takich
co nie zmienia sensu wypowiedzi anwi, tzn., ze zeby zobaczyc takie polaczenia wystarczy wejsc na przyklad na strone cfl-u i wpisac odpowiednie kryteria. Natomiast nie ulega watpliwosci, ze zawsze mozna przyjac takie kryteria, ktore nie pokaza zadnych polaczen. Dla zainteresowanych sluze takim zestawem kryteriow, ktore pokazuje, ze nie ma zadnych polaczen np. miedzy Lux-Ville a Ettelbruckiem albo miedzy Kolonia a Dusseldorfem <mrgreen>byly pisze:jak podasz np. date 14.10 ani strona luksemburska ani niemiecka nie wypluje ci zadnego polaczenia bezposredniego z Kolonii do Luksemburga
jeżu jeżu, znowu się zaczyna dyskusji o wyższości świat bożego narodzenia nad świetami wielkiej nocy.
Tu nie chodzi o kryteria ani o strone niemiecką czy luksemburską, bo obie podają dokładnie te same informacje:
ze wzgledu na remont szyn między Trier a Wasserbillig na razie nie ma normalne istniejącego poączenia bezpośredniego. Trzeba sie przesiadać na drodze z Trier do Luksa na autobus do Wasserbillig, ktory w ciagu tygodnia kursuje jeszcze w miare czesto, ale na weekend fatalnie, tak ze podroz miedzy Trier a Luksemburgiem zajmuje min. 1,5 godziny.
Poniewaz jak same koleje luksemburskie wskazuja na swojej stronie, prace prowadzone są na odcinku niemieckim a nie luksemburskim, polegałbym raczej na aktulanych wiadomosciach strony DB (bauarbeiten, patrz wyzej)
Tu nie chodzi o kryteria ani o strone niemiecką czy luksemburską, bo obie podają dokładnie te same informacje:
ze wzgledu na remont szyn między Trier a Wasserbillig na razie nie ma normalne istniejącego poączenia bezpośredniego. Trzeba sie przesiadać na drodze z Trier do Luksa na autobus do Wasserbillig, ktory w ciagu tygodnia kursuje jeszcze w miare czesto, ale na weekend fatalnie, tak ze podroz miedzy Trier a Luksemburgiem zajmuje min. 1,5 godziny.
Poniewaz jak same koleje luksemburskie wskazuja na swojej stronie, prace prowadzone są na odcinku niemieckim a nie luksemburskim, polegałbym raczej na aktulanych wiadomosciach strony DB (bauarbeiten, patrz wyzej)
Ale jaka ironia? To juz nie mozna sobie pozwolic na delikatny zarcik? <mrgreen> Mam nadzieje, ze nikogo nie obrazilem, a jezeli tak to bardzo przepraszam. Wicie rozumicie, to jest czasem tak, ze jak ktos chce cos osobiscie odebrac, to odbierze, nawet jesli to w ogole nie do niego bylo skierowane, a jak ktos chce udac, ze czegos nie zrozumial, to chocby mu mowic, ze czarne jest czarne, a biale jest biale, to i tak, bedzie twierdzil, ze nie da sie przekonac.bamaza42 pisze:orki, ze sie wlaczam, ale MaWi - nie potrzebna ironia...
Dlatego tez pomyslalem, ze zamiast sie przekomarzac, lepiej przyznac racje – zgadza sie – mozna nie znalezc poloaczenia Koln-Lux. Wystarczy chciec. No i tu sie okazuje, ze przyznanie komus racji, to jednak tez jest be... Sam juz nie wiem. Moze w takim razie w ogole lepiej sie nie odzywac? <milczek>
dajmy spokoj z przekomarzaniami i przejdzmy do konkretow:
tutaj jest dosyc szczegolowa informacja kolei luksemburskich na przedmiotowy temat:
http://www.cfl.lu/CFLInternet/Espaces/0 ... tIgelD.htm
a tam jest wlasnie informacja, ktora oczyscie mnie musiala dotknac:
Sonntags kein Busersatzdienst für diese Züge!
tutaj jest dosyc szczegolowa informacja kolei luksemburskich na przedmiotowy temat:
http://www.cfl.lu/CFLInternet/Espaces/0 ... tIgelD.htm
a tam jest wlasnie informacja, ktora oczyscie mnie musiala dotknac:
Sonntags kein Busersatzdienst für diese Züge!
Chciałabym uściślić. Po pierwsze primo, Sławomir nie podał dat. Po drugie primo, o ile znam niemiecki, to na zacytowanej przez Ciebie stronie napisano, że problemy techniczne dotyczą jedynie weekendów, a nie dni powszednich (Ersatzfahrplan Trier Hbf - Igel - Wasserbillig, 12.-14.10.07 und 19.-21.10.07). Ergo - <roll> - jeśli ktoś chce jechać w dzień powszedni, to nie powinien mieć problemów ze znalezieniem bezpośrednich połączeń. I to by było na tyle <mrgreen>