BUS SZKOLNY Z DUDELANGE DO LUKSEMBURG?????

Kupię, sprzedam, oddam...
groomerka

BUS SZKOLNY Z DUDELANGE DO LUKSEMBURG?????

Post autor: groomerka »

Witam serdecznie, bardzo proszę o info czy jest bus szkolny z Dudelange do Lux? Syn ma tam szkołę od poniedziałku, tu jesteśmy od tygodnia i niestety jest ciężko z autem,mąż dojeżdża do pracy, syn ma 12 lat i proszę o jakiekolwiek info dotyczące dojazdu dzieci do szkoły, ,pozdrawiam Kasia
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

Najlepiej bedzie dowiedziec sie w szkole syna... Bo jak szkola (zakladam, ze srednia, secondaire, sadzac po wieku syna, zreszta podstawowoki sa w kazdej miejscowosci) nie zapewnia transportu (a z tego co wiem, to wszystkie zapewniaja, tylko pytanie - czy z kazdej miejscowosci?), to pozostaje transport publiczny.
A wtedy to zrobic z synem "jazde probna" - pojechac z nim raz autobusem - pokazac, gdzie, w jaki autobus ma wsiasc, gdzie ma wysiasc, i/lub przesiasc sie (ewentualnie), ktoredy dojsc...i to samo w drodze powrotne ze szkoly...ja tak cwiczylam z moja, 11-letnia wowczas corka ;)
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

przy okazji 12-latka i transportu publicznego - nie zapomnij wykupic my Jumbokaart. To bilet sieciowy ważny na caly transport w obrębie GD, i kosztuje tylko 75€ na rok
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
groomerka

Tak tez uczynię, gorzej tylko że moja orientacja w terenie jest taka , że ja dojadę nie wiadomo gdzie..... ;)
Awatar użytkownika
danka44

Post autor: danka44 »

tu sa autobusy szkolne, ale chyba tylko w obrębie stolicy http://www.vdl.lu/Mobilité/Autobus/Hora ... daire.html
nie mniej sa tam rózne telefony i adresy, to może coś ktoś wie.
Jednak najlepsze źródło informacji to szkoła.
Danka
groomerka

Będę więc czekała do poniedziałku, mam nadzieję że szkoła udzieli mi odpowiedzi i jakoś problem się rozwiąże :)
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

a o jaką szkołę chodzi - jeśli można dopytać?
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
Awatar użytkownika
felo

Post autor: felo »

groomerka

Szkoła LYCEE TECHNIQUE DES ARTS ET METIERS :)
misio

Post autor: misio »

A mogę sie spytać czemu technikum a nie klasyczne liceum? Bo wiesz, po tym lokalnym technikum to ma sie kiepskie szanse na studia a i podczas szkoły mogą relegować do zawodówki z byle błachego powodu (np niewystarczająca znajomość jednego z języków de/fr). Sadzać po tym co mówią Portugalczycy jest to dosyć powszechna praktyka.
Awatar użytkownika
bamaza42

groomerka pisze:Będę więc czekała do poniedziałku, mam nadzieję że szkoła udzieli mi odpowiedzi i jakoś problem się rozwiąże :)
może lepiej by jednak spytac szkołe przed poniedzialkiem?...o ile w ogóle tam ktoś urzeduje w tym tygodniu....albo poszukać na stronie internetowej szkoły, bo na pewno takową posiada...
Awatar użytkownika
bamaza42

groomerka

Dostaliśmy pismo że syn ma iść do tej szkoły ze względu na intensywną naukę jez . francuskiego klasa ACCU, tak przydzielono :/ , po roku nauki będzie egzamin z języka,następnie zobaczymy co dalej
misio

Post autor: misio »

Bzdura! w liceum klasycznym także sa klasy które maja wyrównać poziom w jednym z 2 języków bo nie w obu jednocześnie. Problem polega na tym, ze jesli dziecko nie wyrówna do poziomu który nigdzie nie jest jasno określony, zostanie z automatu przesunięty do grupy osób które co prawda technikum skończą ale bez tzw możliwości matury na koniec a co za tym idzie nici ze studiów. Jesli z językiem lub nauka bedzie naprawdę kiepsko to zostanie przeniesiony do zawodówki i ze studiów nici bo tam tez matury brak. Z rożnych źródeł wiem ze właśnie kwestia językowa jest podawana jako najczęstszy powód blokowania dziecka lub wręcz relegowana do zawodówki. Ot takie małe lokalne cuda. Obawam sie że was niezle załatwili. Jesli zagłębiwszy sie w temat lub nawet poczytasz luksemburskiego Wortamto sie dowiesz ze niestety lokalne szkolnictwo nie jest przystosowane do potrzeb dzieci z innych krajów. Sa małe postępy bo teraz to przynajmniej sami to przyznają.

Po roku dowiesz sie czy dziecko zostaje w technikum z możliwością studiowania potem, czy zostanie zblokowane tzn technikum i koniec lub czy idzie do zawodówki.

Do jakiej szkoły dziecko chodziło w pl? Może to miało jakiś wpływ.
groomerka

No niestety tak nas skierowano,przyszło pismo do jakiej szkoły ma iść,pomimo tego że w spisie szkół w Dudelange jest liceum , skierowano nas na centrum :( ,bariera językowa?
ODPOWIEDZ