Tablice zjazdowe z Niemiec

Kupię, sprzedam, oddam...
Awatar użytkownika
kotu

Tablice zjazdowe z Niemiec

Post autor: kotu »

Witam.
Czy może ktoś orientuje się gdzie można nabyć tablice zjazdowe z żółtym paskiem z Niemiec (Trier) i jaka jest ich aktualna cena...chodzi mi dokładnie o adres chyba, że mają też stronę internetową

Pozdrawiam
rygoj

Post autor: rygoj »

Przerabialem to juz wielokrotnie.

Najprosciej to zrobic tak:

1) wykupic ubezpieczenie online (np. tutaj)
2) z wydrukowanym ubezpieczeniem wybrac sie do KFZ-Zulassungstelle w Thyrsusstr. 17-19 w Trier (godziny otwarcia: poniedzialek, wtorek, sroda i piatek: 7.00 - 13.00, czwartek: 10.00 - 18.00)
- odebrac numerek i wstawic sie do kolejki ;)
3) prze biureczku po okazaniu wykupionego ubezpieczenia uzyskuje sie:
a) papierek, na ktory w dowolnym zakladzie wyrabia sie tablice (takie 2 zaklady sa tuz obok KFZ-Zulassungstelle)
b) karte magnetyczna do automatycznej kasy, w ktorej placi sie oplate skarbowa
4) nastepnie majac tablice w reku oraz kwitek o zaplaconej oplacie czeka sie az nasz numerek pojawi sie na wyswietlaczu i w okienku wydadza tymczasowa karte pojazdu oraz nakleja przylepki na tablice

koszt calej operacji ~ 75 €:
ubezpieczenie wykupione online - na 5 dni: ~ 38 €
tablice - ~24 € za 2 sztuki
oplata skarbowa - ~ 13 €

Mozna wykupic tez ubezpieczenie w zakladzie z tablicami - tutaj zycza sobie oni okolo 80 € !

W razie pytan sluze pomoca.
Awatar użytkownika
kotu

Długo trwa ta cała operacja?? Muszę jechać do Trier załatwić to wszystko w poniedziałek i wrócić do Mamer z tablicami w ten sam dzień chciałbym jeszcze wyjechać do polski stąd moje pytanie.
Wiem, że kiedyś można było wykupić tablice już z ubezpieczeniem, wszystko załatwiało się w jednym miejscu i trwało to kwadrans...dokładnie chodzi mi o takie TABLICE

Wielkie dzięki za szybką odpowiedź
rygoj

Dokladnie o takich tablicach napisalem - zolte tablice zjazdowe (Kurzzeitkennzeichen)

Z Twojego linku:

W skład oferty wchodzą:

Niemieckie Ubezpieczenie OC (EVB) wraz z zieloną kartą ważne 5dni = Pkt. 1 z mojego postu
Tablice rejestracyjne z wytłoczoną datą ważności ubezpieczenia = Pkt. 3 a
Dowód rejestracyjny = Pkt. 4
Wiem, że kiedyś można było wykupić tablice już z ubezpieczeniem, wszystko załatwiało się w jednym miejscu i trwało to kwadrans
Ja zalatwialem wszystko przewaznie w 20-30 minut. Trzeba byc np. o 6:45 pod KFZ-Zulassungstelle, wyciagnac numerek, przy biurku to sprawa 3-5 minut, wyrobienie tablic to tez 3-5 minut, pozniej czekanie na naklejki i karte pojazdu 5-10 minut.

Bez Zulassungstelle sie nie obejdzie, bo to oni daja papier na tablice.
damianriva

Post autor: damianriva »

Siema, a to nie jest tak ze osoba musi być zameldowana w trier? aby to auto przewiezc do polski? aby nabyc te tablice rejestracyjne? podobno sie to zmienilo? prosze o pilna odpowiedz
Awatar użytkownika
kotu

dołączam sie do pytania ponieważ w poniedziałek jadę po te tablice
Drugie pytanie...Czy mogę wykupić ubezpieczenie (z tej stronki co mi podał rygoj) 5-cio dniowe w sobotę tylko z datą poniedziałkową (28.07) żeby były ważne przez te pięć dni od poniedziałku a nie od soboty.
rygoj

Wedlug strony internetowej ratusza / urzedu komunikacji w Trier http://www.trier.de/

Tablice krotkoterminowe
Kurzzeitkennzeichen

Zlozenie wniosku
Beantragung

nalezy zrobic to osobiście lub przez pełnomocnika upowaznionego pisemnie
mozna zrobic to tylko w urzedzie odpowiedzialnym za okreg, w ktorym znajduje sie stale miejsce zamieszkania petenta
erfolgt persönlich oder durch einen schriftlich Bevollmächtigten
nur im Zulassungsbezirk am Hauptwohnsitz möglich

wyjatek
takze osoby posiadajace swoje stale miejsce zamieszkania w innych czesciach Niemiec, a zakupily samochod w Trier lub w regionie Trier-Saarburg, moga zlozyc wniosek na tablice za okazaniem umowy kupna/sprzedazy
Ausnahmeregelung:
auch Bürger, die ihren Wohnsitz in anderen Teilen Deutschlands haben und ein Fahrzeug in Trier oder im Landkreis Trier-Saarburg gekauft haben, können unter Vorlage des Kaufvertrages ein Kurzzeitkennzeichen bei der Zulassungsstelle Trier beantragen

-----

wedlug http://www.direkt-kurzzeitkennzeichen.de

Osoby posiadajace miejsce zamieszkania w Niemczech musza wyrobic tablice w urzedzie odpowiedzialnym za obszar miejsca zamieszkania.
Personen mit Wohnsitz in Deutschland müssen die Anmeldung an der Zulassungsstelle durchführen, die für den Bereich Ihres Wohnsitzes zuständig ist.

Osobom nie posiadajacym miejsca zamieszkania w Niemczech wolno wyrobic tablice w kazdym urzedzie w Niemczech.
Personen ohne Wohnsitz in Deutschland ist es erlaubt an allen Zulassungsstellen Deutschlands das Kurzzeitkennzeichen anzumelden.

-----

Po zakupie ubezpieczenia poprzez np. wyzej podana strone otrzyma sie mailem kod aktywacyjny i link do strony gdzie go sie aktywuje. Kod ten mozna uzyc tylko jeden raz (na jego wykorzystanie jest 1 rok).

Po aktywacji kodu zostanie przyznany jednorazowy numer eVB (elektronische Versicherungsbestätigung = elektroniczne potwierdzenie zawarcia ubezpieczenia). Od momentu aktywacji kodu i przyznania numeru eVB rozpoczyna sie 30-dniowa waznosc ubezpieczenia. W urzedzie trzeba bedzie podac numer eVB. Bez niego nie dostanie sie pozwolenia na wyrobienie tablic. Tablice sa wazne od momentu ich wydania przez 5 dni. Oznacza to, ze mamy maksymalnie 25 dni od dnia uzyskania numeru eVB na udanie sie do urzedu po tablice.
Awatar użytkownika
kotu

Ja już jestem po zakupie ubezpieczenia i tablic zjazdowych żółtych.
Nie trzeba mieć meldunku w Trier itp. Wszystko się załatwia tak jak opisał rygoj w drugim poście. Wielkie dzięki.
Pozdr
ODPOWIEDZ