Pogrzeb -> kłopot z rozliczeniem podatku

Kupię, sprzedam, oddam...
mireek

Pogrzeb -> kłopot z rozliczeniem podatku

Post autor: mireek »

Witam!

Z powodu pogrzebu w najbliższej rodzinie muszę jutro przed południem jechać do Polski. Pracuję tutaj pierwszy rok i miałem przygotować rozliczenie podatkowe wspólnie z przyjacielem, który wraca z delegacji w niedzielę. W obecnej sytuacji oczywiście ten plan nie wchodzi w grę. Próbowałem skontaktować się z osobami, które oferują pomoc w tej sprawie na Forum, ale albo: "nie ma takiego numeru" albo nikt nie odbiera. Może ktoś zna kogoś, kto jutro przed południem mógłby mi pomóc w sporządzeniu deklaracji?? Bardzo proszę o pomoc. Mój e-mail: mirek169@gmail.com

Pozdrawiam,
Mirek
misio

Post autor: misio »

Wiele razy rozliczyłem sie po terminie. Jedyna kara jaka mnie spotkała to ze dłużej czekałem na zwrot.

Upewnij sie dzwoniąc do urzędu skarbowego. Zapytasz i powiedzą i będziesz miał czarne na białym.
gabrjel

Post autor: gabrjel »

Czas jest do końca roku...
Wcześniej można było po Sylwestrze, ale od 2 lat już nie da rady....
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
IronBone

Post autor: IronBone »

Ja właśnie dzwoniłem do urzędu, gdyż nie będę się w stanie rozliczyć na czas. Dostałem informacje, że pierwsze upomnienia zaczynają rozsyłać w październiku.
Ogólnie nastawienie rozmówcy było takie, że niby po co dzwonię skoro nie ma żadnego problemu.
Oczywiście nie zachęcam by się spóźniać z rozliczaniem.
mireek

Dzięki !!

Post autor: mireek »

Panowie wielkie dzięki za info :)
Rozliczę się po powrocie.
Mirek
MaWi

Post autor: MaWi »

Zgadza sie. Pierwsze upomnienia wysylaja w pazdzierniku.

A tu masz oficjalna zachete luksemburskiego pana od podatkow, zeby sie terminem zbytnio nie przejmowac:

http://www.wort.lu/de/view/steuererklae ... ddb0e64c0a

a konkretnie: Muss die Steuererklärung wirklich bis zum 31. März eingereicht sein?

„Nein, auf einige Tage oder Wochen kommt es nicht an“ antwortet Guy Heintz und fügt hinzu, dass Anmahnungen erst ab Herbst verschickt würden.
LukasS

Post autor: LukasS »

W wielkim skrocie, jesli chcesz miec zwrot to powinienes do grudnia zlozyc zeznanie. W innym przypadku, jesli Twoja pensja (zakladajac brak innych dochodow) nie przekracza 100.000 EUR nie musisz skladac zeznania.
MaWi

Post autor: MaWi »

jesli Twoja pensja (zakladajac brak innych dochodow) nie przekracza 100.000 EUR nie musisz skladac zeznania.
No, wlasnie tez podobnie slyszalem (i to po wielokroc), ale niestety nigdzie nie moglem znalezc odpowiedniego przepisu LIR. Konia z rzedem temu, kto podalby mi tu odpowiedni paragraf. Oczywiscie konia trojanskiego, ma sie rozumiec! Z gory dzięks!
Awatar użytkownika
digilante

Post autor: digilante »

No moze nie az tak formalnie jak chcesz ale:

http://luxembourg.angloinfo.com/informa ... ncome-tax/
(Basis of Assessment of Tax)

http://www.kpmg.com/global/en/issuesand ... e-tax.aspx
(Tax Returns and Compliance)

https://www.pwc.com/us/en/hr-internatio ... -folio.pdf
(strona 19, punkt 106)

Dodam ze generalnie nie oplaca sie nie skladac zeznania, bo jest wiele rzeczy ktore mozna odliczyc od dochodow i z tego powodu dostac troche kasy spowrotem. Potwierdzam ze jezeli wedlug zeznania panstwo jest Ci cos winne, kase sie traci jezeli nie zlozy sie zeznania do 31 grudnia.

Najlepiej znalezc sobie ksiegowego ktory co rocznie wszystko zrobi (koszta od 100-200 euro), i zawsze cos sie tam znajdzie aby odliczyc od dochodow.
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
ODPOWIEDZ