Ubezpieczenie drugiego auta........

Kupię, sprzedam, oddam...
Awatar użytkownika
Didus

Ubezpieczenie drugiego auta........

Post autor: Didus »

Witam,
Mam pytanie do posiadaczy i użytkowników więcej niż jednego auta zarejestrowanego na jedną osobę.
A mianowicie czy na ubezpieczenie drugiego auta już nie przysługują dotychczasowe zniżki które się posiadam za bezszkodową jazdę?
Mój ubezpieczyciel u którego mam ubezpieczone auto i posiadam już maksymalne zniżki poinformował mnie iż ubezpieczając drugie auto muszę zapłacić całe ubezpieczenia auta 100%.
Czy coś tu jest nie tak z moim ubezpieczycielem czy ja czegoś nie rozumie....?
A może powinienem zmienić ubezpieczyciela... i ktoś mi zaproponuje odpowiednią osobę?

pozdrawiam
MaWi

Post autor: MaWi »

Didus pisze:ubezpieczając drugie auto muszę zapłacić całe ubezpieczenia auta 100%.
No, niestety tak to wlasnie w Luksemburgu jest i osobiscie uwazam to za jeden z glupszych przepisow. Ponoc jest on nawet gdzies tam zaskarzony, ale jak znam oportunizm firm oraz biurokracji w tym kraju i totalne zlewanie klienta na tutejszym rynku konsumenckim, to raczej nie nalezy liczyc, ze predko sie ten przepis zmieni (nawet jesli stoi w niezgodzie z regulacjami unijnymi)...

Zmienianie ubezpieczyciela niewiele tu wniesie. Przepis ten dotyczy wszystkich firm ubezpieczeniowych, ktore skrzetnie z niego korzystaja, bo ktoz wszakze nie chcialby zarobic na szarym obywatelu wiecej, szczegolnie, jesli prawo mu nie tylko na to pozwala, ale wrecz nakazuje? <mrgreen>
Awatar użytkownika
Didus

Nigdy się z taką sytuacją nie spotkałem i wydaje się ona co najmniej chora....
Ale jeżeli faktycznie istnieją takie układziki w tym LUX to czy w takiej sytuacji nie ma innego sposobu aby nie płacić podwójnie....? Może ktoś ma na to pomysł albo gotową receptę....?
gabrjel

Post autor: gabrjel »

Didus pisze:Nigdy się z taką sytuacją nie spotkałem i wydaje się ona co najmniej chora....
Ale jeżeli faktycznie istnieją takie układziki w tym LUX to czy w takiej sytuacji nie ma innego sposobu aby nie płacić podwójnie....? Może ktoś ma na to pomysł albo gotową receptę....?
Zarejestruj w innym kraju :)
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
Awatar użytkownika
digilante

Post autor: digilante »

Potwierdzam ze na drugie auto nie ma znizek.

a) Jezeli zona nie ma auta i ma znizki, to zarejestrowac auto na zone.

b) Jezeli masz firme, to rejestruj na firme. Firma dostanie automatycznie znizke wlasciciela firmy, po czym firma i wlasciciel staja sie dwie osobne sprawy.
misio

Post autor: misio »

Mam dwa auta, jedno na mnie drugie na done ale ubezpieczenie mamy zgrupowane i mamy zniżki. Tak wiec... DA SIE!
Awatar użytkownika
Didus

misio pisze:Mam dwa auta, jedno na mnie drugie na done ale ubezpieczenie mamy zgrupowane i mamy zniżki. Tak wiec... DA SIE!
Witam,
Ale może coś więcej co do sposobu jak to zrobić z tym zgrupowaniem ubezpieczeń? z tą różnicą że oba auta są zarejestrowane na mnie...
Borys

Post autor: Borys »

Didus, mysle ze tylko i wylacznie sztuka negocjacji. Nic wiecej nie pomoze.
Ura Bura Szef Podwóra
MaWi

Post autor: MaWi »

Didus pisze:z tą różnicą że oba auta są zarejestrowane na mnie...
No, to znaczy, ze ubezpieczenia masz juz... zgrupowane :)

Mysle, ze cala tajemnica sukcesu lezy w tym oto stwierdzeniu:
misio pisze:Mam dwa auta, jedno na mnie drugie na done
oczywiscie jesli "dona", to "żona", wzglednie (España, que bien!) doña (a zakladam domyslnie, ze tak). Reszta, to komentarz – kwiatek do kozucha, wol do karety, sliwka do kompotu...

Jesli natomiast twoje dwa auta sa oba zarejestrowane na ciebie (a nie na ciebie i done, ciebie i twoja firme, ciebie i twojego psa, etc...), to płacz i płać!
Awatar użytkownika
digilante

Post autor: digilante »

Dobry pomysl z tym psem. Guide dog... with a driver's license.
Awatar użytkownika
prott3

Post autor: prott3 »

Zniżka jest przyznawana na polisę więc jeśli miałeś zarejestrowane dwa auta (lub np.motocykl,przyczepkę czy też ubezpieczenie mieszkania) w Polsce to bez problemu dostaniesz dwie zniżki w Luksie;)
Wystarczy że przedstawisz dwa stare rachunki lub dwa zaświadczenia od ubezpieczyciela z PL (z różnymi numerami polis) i masz dwie zniżki :p oczywiście będzie tu potrzebny pomocny agent.Jeśli Esch/Alzette nie jest dla Ciebie za daleko to polecam
Gina Maria Franquelim (lalux). Babka jest naprawdę super.Zawsze chętnie pomoże (bez znaczenia o której godzinie dnia czy nocy) i co ważne gdy już jesteś jej klientem większość spraw możesz załatwić przez telefon lub na email a jeśli przypadkiem kiedyś trafi się jakaś stłuczka walczy jak lwica o jak najwyższe odszkodowanie klienta<mrgreen>
Tu znajdziesz na nią namiary:
https://www.lalux.lu/cgi-bin/cms?_SID=N ... kel=100010

Dodatkowo proponuje sprawdzić oferty firm ubezpieczeniowych.W Lalux dostałem dodatkowe 10% zniżki na start (na każdą polisę z osobna) może w innych firmach też można to wyrwać.
Trzy najbardziej znane słowa na świecie?? ...MADE IN CHINA
marcin

Post autor: marcin »

zastanawia mnie ten temat. To jest to prawo o jednej znizce na osobe czy nie ? To, ze akurat gdzies da sie zalatwic u Pani Frani czy Pana Henia to akurat rozumiem, ale to o niczym nie swiadczy. Sam stanalem przed podobnym problemem pare lat temu i moj agent powiedzial mi, ze owszem moge probowac ubezpieczac drugie auto ze znizka ale w przypadku szkody moglbym miec klopoty gdyby to wyszlo na jaw. Tym mnie przekonal i nie zaglebialem wiecej tematu, wiec chcialbym wiedziec jak to w koncu jest. Zwiazku pomiedzy polisami jednej, dwoch czy stu w Polsce a ubezpieczeniem tutaj to juz wogole nie widze. Co ciekawe mnie przyznano znizke na "gebe" tzn nie przedstawialem zadnej polisy z PL. Jedynie co udalo mi sie przy zakupie drugiego auta, to zamiana znizki ze starego auta na nowe tak by 100% placic na to drugie mniejsze i tansze auto. Faktem jest, ze najlepiej zrobic to na zone, "done" lub donne (by nie dyskryminowac Wloszek)
ODPOWIEDZ