Sprzedam materace

Kupię, sprzedam, oddam...
gabrjel

Post autor: gabrjel »

MaWi pisze: Morze by tak wy ruszyć w pod rusz daleką,
gdy lud stu letni do lin głębie mroźnym swym oddechem zważy?
Gdy rusz pąsowe serca u godzi srogi nuż,
chodź rządzą wiosny pała świat,
a ja gdzieś na wierzy o słońca zło tej twarzy mażę.
MaWi, AnWi - doskonale rozumiecie o co mi chodzi....
. pisze: Język Polski jest zawiły, i nie jest łatwo się go nauczyć, i sprawia problemy nawet nam polakom.

Jenzyk polski jest zawily i nie jest latwo siem go naóczyc sprawia problemy nafet nam polaką.
Chyba widać różnicę ?
I o takie błędy mi chodzi.
A forum i dyskusję n/t języka pozostawię Wam.
Dojdzie do momentu że zamiast czytać będzie trzeba najpierw zdeszyfrować.

A rozwiązanie systemowe dla przykładu:
https://przemo.org/phpBB2/forum/viewtopic.php?t=61243
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
MaWi

Post autor: MaWi »

Gabrjel, żeby to skrócić do maksimum: błędy, to błędy i akurat nie tobie sądzić, które są jeszcze OK, a które są "be". Sam je popełniasz, więc zanim rzucisz w kogoś kamień, może się po prostu zastanów. To tyle w temacie.
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

Gabrielu, w poście dotyczącym Firefoxa popełniłeś dwa błędy ortograficzne (w tym jeden pierwszego stopnia i jeden drugiego) i kilkanaście interpunkcyjnych (i nie mówię tu o cytatach). Za moich czasów za jeden błąd ortograficzny na pisemnej maturze z języka polskiego obniżano ocenę o jeden stopień, trzy błędy interpunkcyjne równały się jednemu ortograficznemu. Jak łatwo wyliczyć - za tak krótki tekst wyleciałbyś z matury z hukiem. I jeszcze próbujesz pouczać innych. Stosujesz moralność Kalego, jesteś po prostu hipokrytą. Proszę, oszczędź sobie wstydu i więcej się na ten temat nie wypowiadaj. I zainstaluj sobie lepszy słownik.

PS 1 Nie, nie jestem perfekcyjna i gryźć mnie za to nie musisz ;) No ale cóż, sam tę dyskusję rozpocząłeś.

PS 2
gabrjel pisze:Język Polski jest zawiły, i nie jest łatwo się go nauczyć, i sprawia problemy nawet nam polakom.
<shock>
To ma być poprawne zdanie? Pytanie retoryczne...
zzz

Post autor: zzz »

anwi pisze:Gabrielu, w poście dotyczącym Firefoxa popełniłeś dwa błędy ortograficzne (w tym jeden pierwszego stopnia i jeden drugiego)
Tak z czystej ciekawości i żebym wiedział na przyszłość - jakie to były dokładnie błędy?
gabrjel

zzz pisze:
anwi pisze:Gabrielu, w poście dotyczącym Firefoxa popełniłeś dwa błędy ortograficzne (w tym jeden pierwszego stopnia i jeden drugiego)
Tak z czystej ciekawości i żebym wiedział na przyszłość - jakie to były dokładnie błędy?
Polakom powinno być z dużej litery... Polski z małej
A reszta to zwykłe przepychanki...

Nie ma co dyskutować, bo hipokryzją, ortografią i innymi polonistki będą mi udowadniać, iż mają rację.

Pisałem o ewidentnych bykach, a nie czepialstwie polonistycznym.
Dla nie rozumiejących, to co zdrowy umysł i edytor tekstu potrafi skorygować.

Mam na myśli tekst na 0%, aby dobił do wyniku 50%, a nie olimpiada polonistyczna jak sugeruje AnWi.
Nie jestem polonistą, tylko informatykiem.

EOF/EOT
nie widzę sensu tego monologu
MaWi

Gabrjelu, na jakiej podstawie uwazasz, ze pisanie Polak mala litera to mniejszy blad niz pisanie też przez sz? Prof. Bralczyk tez tak uwaza?
gabrjel

MaWi pisze:Gabrjelu, na jakiej podstawie uwazasz, ze pisanie Polak mala litera to mniejszy blad niz pisanie też przez sz? Prof. Bralczyk tez tak uwaza?
Droga MaFi, to jest pytaniem do AnFi, jak jórz pisalęm
nie jezdem polonistom, ale informatikiem,

zaóważ rze wyrzej zostaly podane kategorie bleduf, pierfrzej kategorji i drógiej kategorji, ja ufażam że blendy kture potrafi skorygofać word albo pżegladarka nie powiny tó fystempowac.

tylko tyle...
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

Gabrielu, niestety, polonistką nie jestem. Jednak maturę z języka polskiego zdawałam i wiem, że błędy w pisowni wyrazów wielką/małą literą są zaliczane do pierwszej kategorii. Po prostu nie masz racji. Tylko tyle i aż tyle.
http://www.rjp.pan.pl/index.php?option= ... &Itemid=66

Do drugiej kategorii należy "multi-kulturowy" (prawidłowo: multikulturowy).

Przyczepiłeś się do cudzej pisowni (i to osoby, która najpewniej matury z języka polskiego nie pisała, ba, pewnie nawet do szkoły polskiej nie chodziła), a teraz nie wiesz, jak wybrnąć, bo sam się podłożyłeś. Pozostało Ci tylko wyzywanie innych od polonistek. I udowadnianie, że Twoje błędy są nieważne. Bo są Twoje. Za to cudze - dyskwalifikujące. Gdybyś tematu w tak niegrzeczny sposób nie poruszył, nikt by Ci uwagi nie zwracał. Trzeba było siedzieć cicho.
MaWi

I jeszcze taki maly deserek. W zdaniu, w ktorym napisales o mozliwosciach zdrowego umyslu oraz edytorow tekstu, a wiec tu:
gabrjel pisze:Dla nie rozumiejących, to co zdrowy umysł i edytor tekstu potrafi skorygować.
popelniles kolejny blad ortograficzny i to – jak na ironie – taki, ktorego zaden edytor tekstu ani slownik ortograficzny nie wylapie. Co nie zmienia faktu, iz jest to blad pierwszej kategorii. Nie wiem komu to wystawia gorsze swiadectwo – tobie czy promowanym przez ciebie slownikom online. To juz sam musisz uzgodnic ze soba. Powodzenia.
gabrjel

MaWi pisze:I jeszcze taki maly deserek. W zdaniu, w ktorym napisales o mozliwosciach zdrowego umyslu oraz edytorow tekstu, a wiec tu:
gabrjel pisze:Dla nie rozumiejących, to co zdrowy umysł i edytor tekstu potrafi skorygować.
popelniles kolejny blad ortograficzny i to – jak na ironie – taki, ktorego zaden edytor tekstu ani slownik ortograficzny nie wylapie. Co nie zmienia faktu, iz jest to blad pierwszej kategorii. Nie wiem komu to wystawia gorsze swiadectwo – tobie czy promowanym przez ciebie slownikom online. To juz sam musisz uzgodnic ze soba. Powodzenia.
Cały czas ani AnWi ani MaWi nie wyłapujecie sensu, i do tego sami sobie zaprzeczyliście.
Napisałem o błędach które potrafi wyłapać edytor, korektor tekstu.
Takich błędach które rażą w oczy!
A obydwoje próbujecie rozjechać mnie profesjonalną polonistyką.

Podsumowując:
1. dopuszczacie na forum dowolne formy/nawet o ile są zrozumiałe, skrajnie błędne (?);
2. mnie rażą błędy które potrafi skorygować zwykły edytor/słownik;
3. w dyskusji, aby dobitnie dowieść swego przeciągacie linkę na skrajne przypadki;

Wiem teraz będzie dopisane, iż bawię się w wyrocznię które błędy są be, a które ok.
Nie jestem wyrocznią, błędy które może skorygować edytor powinny być skorygowane.

I koniec udowadniania sobie, wszystko zrozumiałe....

p.s.
a jeśli nie widzicie różnicy proszę użyjcie groteskowego tekstu w słowniku....
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

Ale rozkminiacie! <lol>

BTW, Kamil, jestem bardzo ciekawa, czy Twoj edytor skorygowal(by) ponizszy tekst, cytowany wczesniej przez MaWi? Bo wydaje mi sie, ze te edytory koryguja tylko bledy ortograficzne, ale nie sens wypowiedzi...czy bledy rzeczowe, interpunkcyjne, itp... A tu bledu ortograficznego (stricte) sie chyba dopatrzyc nie mozna... <bezradny>

Morze by tak wy ruszyć w pod rusz daleką,
gdy lud stu letni do lin głębie mroźnym swym oddechem zważy?
Gdy rusz pąsowe serca u godzi srogi nuż,
chodź rządzą wiosny pała świat,
a ja gdzieś na wierzy o słońca zło tej twarzy mażę.
gabrjel

A czytanie ze zrozumieniem to już inna bajka, ale z tym to chyba nikt nie wygra...
ODPOWIEDZ