: 30-06-2010, 18:33
Wlasnie pora na kolacje .
Ale co tu wybrac do jedzenia ?
W tym upale nie chce sie robic ....... <okularnik>
Ale co tu wybrac do jedzenia ?
W tym upale nie chce sie robic ....... <okularnik>
Forum działało do 2020. Zapraszamy na Polska.LU
http://forum.polska.lu/
nie, nie dodaje nigdy jajka i nie rozlatuja mi sie. Mysle, ze to dzieki skrobi.dasty pisze:nie dodajesz jajka ? nie rozleca sie w gotowaniu ? (jajko klei)
dslonce pisze:Składniki:
4 żółtka (jaja kurze)
1 śmietana kremówka 200ml - świetnie nadaje się creme fraiche LUXLAIT
500g serka Mascarpone
5 łyżek cukru
Biszkopty kupne, ew. biszkopt własnego wypieku
Mocna kawa z exspresu około 1 szklanki
Likier Amaretto
kakao gorzkie do posypania
Przygotowanie:
Śmietanę ucieramy z jedną łyżką cukru, odstawiamy
Żółtka ucieramy z resztą cukru na puszysty krem
Do utartych żółtek dodajemy stopniowo Mascarpone ciągle ucierając, na koniec dodajemy śmietankę
Biszkopt (połowę) wkładamy do naczynia, nasączamy kawą wymieszaną z ulubioną ilością Amaretto,
kładziemy połowę masy serowej, kładziemy biszkopt, nasączamy, kładziemy resztę masy serowej, posypujemy gorzkim kakao
Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, ale lepiej jest przygotować dzień przed planowanym spożyciem, żeby wszystko sobą ładnie przeszło
Smacznego
Przepis z książki "Kulinaria"; sprawdzony wielokrotnie