Kulinaria.
słówko się rzekło....
bardzo prosta SURÓWKA Z PORA
Pora kroimy cieniutko na plasterki, soilmy i zostawiamy na ok. 1/2 godz. Potem dodajemy starte na tarce jabłko, ser żółty (tez starty), śmietanę i odrobinę cukru.
Pycha!
Nie wiem, czy jadacie zupy - tu taka "inna", zresztą z kuchni francuskiej _ ZUPA FLANDRYJSKA:
400g ziemniaków, 100g selera, 2 cebule, 1 1/2 litra wody, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, tymianek, 100g masła, sól, pieprz. Śmietana kwaśna.
Umyć, obrać i pokroić na kawałki ziemniaki, seler i cebulę. Do garnka wlać wodę, wrzucić jarzyny, czosnek, koncentrat pomidorowy, sól, tymianek i pieprz, doprowadzić do wrzenia i gotować na "wolnym ogniu" 1 godzine. Zupę przetrzeć lub zmiksować, po zdjęciu z ognia dodać masło. Przed podaniem dodać do zupy śmietanę.
Obiecałam SAŁATKĘ - proszę - bardzo, bardzo prosta, efektowna i pyszna:
W misce (salaterce), najlepiej szklanej- przezroczystej, układać następujące warstwy:
- seler konserwowy (ze słoika)
- szynka pokrojona w cienkie paseczki
- posiekany szczypior
- kukurydza (z puszki)
- ananas w cząsteczkach
- majonez (ja mieszam pół na pół z jogurtem naturalnym)
- tarty ser żółty
Nie drażnię przepisami na przykład na sałatki śledziowe...bo tu śledzi (solonych) nie uświadczysz...
Tymczasem tyle, SMACZNEGO!!! <lunch> <spoko>
bardzo prosta SURÓWKA Z PORA
Pora kroimy cieniutko na plasterki, soilmy i zostawiamy na ok. 1/2 godz. Potem dodajemy starte na tarce jabłko, ser żółty (tez starty), śmietanę i odrobinę cukru.
Pycha!
Nie wiem, czy jadacie zupy - tu taka "inna", zresztą z kuchni francuskiej _ ZUPA FLANDRYJSKA:
400g ziemniaków, 100g selera, 2 cebule, 1 1/2 litra wody, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, tymianek, 100g masła, sól, pieprz. Śmietana kwaśna.
Umyć, obrać i pokroić na kawałki ziemniaki, seler i cebulę. Do garnka wlać wodę, wrzucić jarzyny, czosnek, koncentrat pomidorowy, sól, tymianek i pieprz, doprowadzić do wrzenia i gotować na "wolnym ogniu" 1 godzine. Zupę przetrzeć lub zmiksować, po zdjęciu z ognia dodać masło. Przed podaniem dodać do zupy śmietanę.
Obiecałam SAŁATKĘ - proszę - bardzo, bardzo prosta, efektowna i pyszna:
W misce (salaterce), najlepiej szklanej- przezroczystej, układać następujące warstwy:
- seler konserwowy (ze słoika)
- szynka pokrojona w cienkie paseczki
- posiekany szczypior
- kukurydza (z puszki)
- ananas w cząsteczkach
- majonez (ja mieszam pół na pół z jogurtem naturalnym)
- tarty ser żółty
Nie drażnię przepisami na przykład na sałatki śledziowe...bo tu śledzi (solonych) nie uświadczysz...
Tymczasem tyle, SMACZNEGO!!! <lunch> <spoko>
Ostatnio zmieniony 14-03-2007, 09:37 przez bamaza42, łącznie zmieniany 1 raz.
przypominala mi sie jeszcze jedna "bajka", tym razem warzywna – o porze i o selerze. Co prawda powinienem ja chyba umiescic wsrod kawalow na tym forum, ale nie moglem sie powstrzymac, by nie wsadzic tego tutajbamaza42 pisze:bardzo prosta SURÓWKA Z PORA
Brzmi nastepujaco: o tej porze to se leże <mrgreen>
Tyraj Misiu... czyli niezawodne Tiramisu
Składniki:
4 żółtka (jaja kurze)
1 śmietana kremówka 200ml - świetnie nadaje się creme fraiche LUXLAIT
500g serka Mascarpone
5 łyżek cukru
Biszkopty kupne, ew. biszkopt własnego wypieku
Mocna kawa z exspresu około 1 szklanki
Likier Amaretto
kakao gorzkie do posypania
Przygotowanie:
Śmietanę ucieramy z jedną łyżką cukru, odstawiamy
Żółtka ucieramy z resztą cukru na puszysty krem
Do utartych żółtek dodajemy stopniowo Mascarpone ciągle ucierając, na koniec dodajemy śmietankę
Biszkopt (połowę) wkładamy do naczynia, nasączamy kawą wymieszaną z ulubioną ilością Amaretto,
kładziemy połowę masy serowej, kładziemy biszkopt, nasączamy, kładziemy resztę masy serowej, posypujemy gorzkim kakao
Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, ale lepiej jest przygotować dzień przed planowanym spożyciem, żeby wszystko sobą ładnie przeszło
Smacznego
Przepis z książki "Kulinaria"; sprawdzony wielokrotnie
4 żółtka (jaja kurze)
1 śmietana kremówka 200ml - świetnie nadaje się creme fraiche LUXLAIT
500g serka Mascarpone
5 łyżek cukru
Biszkopty kupne, ew. biszkopt własnego wypieku
Mocna kawa z exspresu około 1 szklanki
Likier Amaretto
kakao gorzkie do posypania
Przygotowanie:
Śmietanę ucieramy z jedną łyżką cukru, odstawiamy
Żółtka ucieramy z resztą cukru na puszysty krem
Do utartych żółtek dodajemy stopniowo Mascarpone ciągle ucierając, na koniec dodajemy śmietankę
Biszkopt (połowę) wkładamy do naczynia, nasączamy kawą wymieszaną z ulubioną ilością Amaretto,
kładziemy połowę masy serowej, kładziemy biszkopt, nasączamy, kładziemy resztę masy serowej, posypujemy gorzkim kakao
Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, ale lepiej jest przygotować dzień przed planowanym spożyciem, żeby wszystko sobą ładnie przeszło
Smacznego
Przepis z książki "Kulinaria"; sprawdzony wielokrotnie
dag
SAŁATKA Z GYROSEM
Pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka usmażyc na patelni z 1 posiekaną cebulką na zloty kolor (nie doprawiac zbytnio, można lekko posolic). Ugotowac woreczek ryżu, może byc nawet lekko trwardawy, odcedzic i ostudzic. Skroic pół główki kapusty pekińskiej. Pokroic w kosteczkę 3-4 ogórki kiszone. Wszystkie te składniki i połączyc ze sobą majonezem wymieszanym z przyprawą gyros (osobiście uważam, że najlepszy jest majonez kielecki i gyros firmy Kotanyi). Ilośc przyprawy zależy od indywidualnych upodobań, gyros jest stosunkowo słoną przyprawą, więc radzę nie przesadzic. Zawsze to lepiej dosypac pod koniec niż jeśc coś przesolonego.
SMACZNEGO!
Pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka usmażyc na patelni z 1 posiekaną cebulką na zloty kolor (nie doprawiac zbytnio, można lekko posolic). Ugotowac woreczek ryżu, może byc nawet lekko trwardawy, odcedzic i ostudzic. Skroic pół główki kapusty pekińskiej. Pokroic w kosteczkę 3-4 ogórki kiszone. Wszystkie te składniki i połączyc ze sobą majonezem wymieszanym z przyprawą gyros (osobiście uważam, że najlepszy jest majonez kielecki i gyros firmy Kotanyi). Ilośc przyprawy zależy od indywidualnych upodobań, gyros jest stosunkowo słoną przyprawą, więc radzę nie przesadzic. Zawsze to lepiej dosypac pod koniec niż jeśc coś przesolonego.
SMACZNEGO!
Ja robię sałatke gyrosową ten sposób:
Kroję pierś z kurczaczka i przyprawiam przyprawą GYROS.Smażę.
Kroję drobniutko cebulkę, kapuste pekińską dodaję kukurydze i ogórki kiszone.Wszystko razem mieszam. Dodaje pół na pół majonez +ketchup.
PYCHA!
NIE dodaje soli ani pieprzu bo uważam że przyprawa gyros juz wszystko zawiera i byłaby przesada....
Kroję pierś z kurczaczka i przyprawiam przyprawą GYROS.Smażę.
Kroję drobniutko cebulkę, kapuste pekińską dodaję kukurydze i ogórki kiszone.Wszystko razem mieszam. Dodaje pół na pół majonez +ketchup.
PYCHA!
NIE dodaje soli ani pieprzu bo uważam że przyprawa gyros juz wszystko zawiera i byłaby przesada....
Ciasto marchewkowe
Ciasto:
1 szklanka oleju
2 szklanki cukru
4 całe jaja
2 szklanki marchwi tartej na drobno
3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu (daję więcej bo uwielbiam cynamon).
Krem:
1 kostka masła
1 szklanka cukru pudru
0,5 litra mleka
2 budynie (bez cukru).
olejek migdałowy
Polewa:
3 łyżki mleka
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
10 dag masła
Najpierw do miski wbijamy jajka i ucieramy z cukrem na puszystą masę, potem
kolejno dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, olej, cynamon i miksujemy.
Na koniec dodajemy startą na drobnych oczkach marchew. Ścieram ją na tych
małych podłużnych oczkach, nie odciskam z soku - wtedy byłoby za suche.
Smarujemy blachę masłem i wlewamy masę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i
pieczemy ok 40 min. w temperaturze 180 st.
Kiedy ciasto przestygnie wyjmujemy z blachy i Ciasto
należy przekroić wzdłuż. Rozdzielamy
połowy i przygotowujemy krem budyniowy.
2 budynie (te bez cukru) mieszam z 0,5 l mleka i zagotowuję aż zacznie
gęstnieć ,studzę. Kiedy wystygnie wsypuję cukier puder i pokrojeone
na kostki masło i miksuję.jeszcze olejek zapachowy według
uznania - ostanio migdałowy.
Potem smarujemy dolną część ciasta i składamy całość.
Na koniec polewa:
Wszystkie składniki polewy wrzucam po prostu do garnuszka i mieszająć do
całkowitego rozpuszczenia gotuję. Jeśli chodzi o masło dodaję jakąś 1/3 część
kostki. Kiedy wszystko staje się jednolitą masą (nie należy dopuścić do
zagotowania) smaruję wierzch ciasta. Polewa jest dość płynna i szybko zastyga.
Całość wkładam do lodówki. Najlepsze jest po kilku godzinach kiedy wszystko
stężeje i przejdzie aromatem polewy i kremu.
Przepis pochodzi z forum kuchnia-galeria potraw <mniam>
Ciasto:
1 szklanka oleju
2 szklanki cukru
4 całe jaja
2 szklanki marchwi tartej na drobno
3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu (daję więcej bo uwielbiam cynamon).
Krem:
1 kostka masła
1 szklanka cukru pudru
0,5 litra mleka
2 budynie (bez cukru).
olejek migdałowy
Polewa:
3 łyżki mleka
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
10 dag masła
Najpierw do miski wbijamy jajka i ucieramy z cukrem na puszystą masę, potem
kolejno dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, olej, cynamon i miksujemy.
Na koniec dodajemy startą na drobnych oczkach marchew. Ścieram ją na tych
małych podłużnych oczkach, nie odciskam z soku - wtedy byłoby za suche.
Smarujemy blachę masłem i wlewamy masę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i
pieczemy ok 40 min. w temperaturze 180 st.
Kiedy ciasto przestygnie wyjmujemy z blachy i Ciasto
należy przekroić wzdłuż. Rozdzielamy
połowy i przygotowujemy krem budyniowy.
2 budynie (te bez cukru) mieszam z 0,5 l mleka i zagotowuję aż zacznie
gęstnieć ,studzę. Kiedy wystygnie wsypuję cukier puder i pokrojeone
na kostki masło i miksuję.jeszcze olejek zapachowy według
uznania - ostanio migdałowy.
Potem smarujemy dolną część ciasta i składamy całość.
Na koniec polewa:
Wszystkie składniki polewy wrzucam po prostu do garnuszka i mieszająć do
całkowitego rozpuszczenia gotuję. Jeśli chodzi o masło dodaję jakąś 1/3 część
kostki. Kiedy wszystko staje się jednolitą masą (nie należy dopuścić do
zagotowania) smaruję wierzch ciasta. Polewa jest dość płynna i szybko zastyga.
Całość wkładam do lodówki. Najlepsze jest po kilku godzinach kiedy wszystko
stężeje i przejdzie aromatem polewy i kremu.
Przepis pochodzi z forum kuchnia-galeria potraw <mniam>
To może teraz coś dla wielbicieli pasty i brokułów?
SPAGHETTI Z BROKUŁAMI
Brokuła (ilośc zależna od upodobań, ja daję pół glówki na ososbę) podzielic na różyczki i podgotowac w osolonej wodzie tak z 10 min, żeby był „al dente”. Następnie wyciągnąc go na sitko żeby obciekł, nie wylewac wody z gotowania! W wodzie z brokuła ugotowac spaghetti (około 10-12 dag na osobę). W międzyczasie na patelni podgrzac trochę oliwy, kilka ząbków czosnku (jak je kroję na połówki, tak tylko żeby dały smak, jak ktoś bardzo lubi czosnek może go zgnieśc) i pokrojone drobniutko peperoncino (ja daję 1 papryczkę, lubię jak pali ale nie za bardzo <gafa> ). Dorzucic brokuły i wymieszac. Teraz już tylko pozostaje wymieszac to z makaronem i BUON APETITO!
SPAGHETTI Z BROKUŁAMI
Brokuła (ilośc zależna od upodobań, ja daję pół glówki na ososbę) podzielic na różyczki i podgotowac w osolonej wodzie tak z 10 min, żeby był „al dente”. Następnie wyciągnąc go na sitko żeby obciekł, nie wylewac wody z gotowania! W wodzie z brokuła ugotowac spaghetti (około 10-12 dag na osobę). W międzyczasie na patelni podgrzac trochę oliwy, kilka ząbków czosnku (jak je kroję na połówki, tak tylko żeby dały smak, jak ktoś bardzo lubi czosnek może go zgnieśc) i pokrojone drobniutko peperoncino (ja daję 1 papryczkę, lubię jak pali ale nie za bardzo <gafa> ). Dorzucic brokuły i wymieszac. Teraz już tylko pozostaje wymieszac to z makaronem i BUON APETITO!
A propos klusek :
BUCCATINI ALLA MATRICIANA (dla 3-4 osob)
SOS :
Kluski Buccatini lub Buccatino-podobne sa do nabycia w Cactusie.
Pokroic w drobna kostke swieza czerwona papryke i poddusic 3 minuty na zwawym ogniu ze slotowa lyzka oliwy z oliwek. Do rondla wrzucic nastepnie :
1 drobno posiekana duza eszalotke lub sredniej wielkosci, nie smierdzaca cebule,
1 rozdeptany zabek czosnku, oraz duza garsc niezbyt tlustego wedzonego boczku pokrojonego w mala kostke (bardzo sie tu nadaje, wielce aromatyczny schpeck tyrolski, do nabycia, zapakowany pod proznia, w kazdym Cactusie)
Dodac jeszce troche oliwy i udusic do zeszklenia cebuli I podsmazenia boczku.
Nastepnie dodac lyzke stolowa octu balsamicznego, sol, pieprz I szczypte ostrej papryki z Cayenne (sos musi byc lekko pikantny). Wrzucic pol kostki cukru oraz 250 dkg rozciapanych pomidorow z pudla lub puszki.
Doprawic szczypta oregano oraz kilkoma poszatkowanymi liscmi bazylii. Dorzucic kilka czarnych oliwek bez pestek I pokrojonych w cwiartki. Wszystko duscic na wolnym ogniu przez ok. 10 min.
Sos do spozycia natychmiast lub do zamrozenia.
Znakomicie komponuje sie z winem typu Primitivo di Salente, Primitivo di Puglia lub z Chianti Classico.
BUCCATINI ALLA MATRICIANA (dla 3-4 osob)
SOS :
Kluski Buccatini lub Buccatino-podobne sa do nabycia w Cactusie.
Pokroic w drobna kostke swieza czerwona papryke i poddusic 3 minuty na zwawym ogniu ze slotowa lyzka oliwy z oliwek. Do rondla wrzucic nastepnie :
1 drobno posiekana duza eszalotke lub sredniej wielkosci, nie smierdzaca cebule,
1 rozdeptany zabek czosnku, oraz duza garsc niezbyt tlustego wedzonego boczku pokrojonego w mala kostke (bardzo sie tu nadaje, wielce aromatyczny schpeck tyrolski, do nabycia, zapakowany pod proznia, w kazdym Cactusie)
Dodac jeszce troche oliwy i udusic do zeszklenia cebuli I podsmazenia boczku.
Nastepnie dodac lyzke stolowa octu balsamicznego, sol, pieprz I szczypte ostrej papryki z Cayenne (sos musi byc lekko pikantny). Wrzucic pol kostki cukru oraz 250 dkg rozciapanych pomidorow z pudla lub puszki.
Doprawic szczypta oregano oraz kilkoma poszatkowanymi liscmi bazylii. Dorzucic kilka czarnych oliwek bez pestek I pokrojonych w cwiartki. Wszystko duscic na wolnym ogniu przez ok. 10 min.
Sos do spozycia natychmiast lub do zamrozenia.
Znakomicie komponuje sie z winem typu Primitivo di Salente, Primitivo di Puglia lub z Chianti Classico.
Dostałam ten przepis ale jeszcze nie wypróbowałam,
Kto ma ochotę niech próbuje i nam opisze czy warto robić:) ja sie troszke obawiam zbyt dużej ilości czosnku...hmmm kto odważny???:)
SAŁATKA Z ANANASA I CZOSNKU
Puszka ananasa z puszki (najlepiej takiego juz pokrojonego z kostke) ,
wiórki selera (takie ze słoika w zalewie),
kilka ząbków czosnku przecisnietego przez praskę(wg uznania np. ok 4),
majonez wedłg uznania,
sól i pieprz do smaku.
Niektórzy dodaja jeszcze ser żółty pokrojony w kostke i kukurydze (tez bardzo dobra) miesza się wszystko i gotowe:)
SAŁATKA Z ANANASA I CZOSNKU
Puszka ananasa z puszki (najlepiej takiego juz pokrojonego z kostke) ,
wiórki selera (takie ze słoika w zalewie),
kilka ząbków czosnku przecisnietego przez praskę(wg uznania np. ok 4),
majonez wedłg uznania,
sól i pieprz do smaku.
Niektórzy dodaja jeszcze ser żółty pokrojony w kostke i kukurydze (tez bardzo dobra) miesza się wszystko i gotowe:)