Kulinaria.

Zabawa dla dorosłych i dla dzieci, kultura, gastronomia, sport, turystyka...
Awatar użytkownika
stary
Posty: 1401
Rejestracja: 17-07-2008, 08:19
Lokalizacja: eks-lux ww

Post autor: stary »

Wlasnie pora na kolacje .

Ale co tu wybrac do jedzenia ?

W tym upale nie chce sie robic ....... <okularnik>
ania_411
Posty: 271
Rejestracja: 24-01-2008, 20:19
Lokalizacja: z drugiej strony rzeki

Post autor: ania_411 »

przepis na ciasto z piana i jagodami (moga byc tez inne owoce, ostatnio robilam z truskawkami ;) )

1 kostka masla 250g
2-3 szklanki maki
5 jaj
1,5 szklanki cukru
lyzeczka proszku do pieczenia
owoce

miekkie maslo+szklanka cukru+zoltka+maka z proszkiem do pieczenia i ugniesc ciasto. oddzielic 1/3 i wlozyc do zamrazarki na pol godzinki. reszta ciasta wylozyc spod foremki (ja mam kwadratowa 24 na 24 cm), na to wysypac owoce na grubosc ok 1 cm, na owoce wylozyc wczesniej ubita piane z bialek i pol szklanki cukru, na piane potrzec na tarce na grubych otworach ciasto z zamrazarki.
piec ok 45 min w temp 180 stopni.

smacznego <mrgreen>
mil.ka
Posty: 209
Rejestracja: 26-09-2006, 10:36
Lokalizacja: Luksemburg / Polska

Post autor: mil.ka »

dasty pisze:nie dodajesz jajka ? nie rozleca sie w gotowaniu ? (jajko klei)
nie, nie dodaje nigdy jajka i nie rozlatuja mi sie. Mysle, ze to dzieki skrobi.
Awatar użytkownika
madi82
Posty: 313
Rejestracja: 22-02-2007, 19:10
Lokalizacja: PL -->LUX --> PL

Re: Tyraj Misiu... czyli niezawodne Tiramisu

Post autor: madi82 »

dslonce pisze:Składniki:
4 żółtka (jaja kurze)
1 śmietana kremówka 200ml - świetnie nadaje się creme fraiche LUXLAIT
500g serka Mascarpone
5 łyżek cukru

Biszkopty kupne, ew. biszkopt własnego wypieku
Mocna kawa z exspresu około 1 szklanki
Likier Amaretto
kakao gorzkie do posypania

Przygotowanie:
Śmietanę ucieramy z jedną łyżką cukru, odstawiamy
Żółtka ucieramy z resztą cukru na puszysty krem
Do utartych żółtek dodajemy stopniowo Mascarpone ciągle ucierając, na koniec dodajemy śmietankę

Biszkopt (połowę) wkładamy do naczynia, nasączamy kawą wymieszaną z ulubioną ilością Amaretto,
kładziemy połowę masy serowej, kładziemy biszkopt, nasączamy, kładziemy resztę masy serowej, posypujemy gorzkim kakao

Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, ale lepiej jest przygotować dzień przed planowanym spożyciem, żeby wszystko sobą ładnie przeszło :)

Smacznego :)


Przepis z książki "Kulinaria"; sprawdzony wielokrotnie :)

przetestowałam Tyrajmisia....PYSZNY!!!!!
Awatar użytkownika
Sie
Posty: 146
Rejestracja: 13-08-2009, 17:45
Lokalizacja: Lux-Merl

Karpatka

Post autor: Sie »

Posiada ktos sprawdzony przepis na nasza Karpatke, z gory dzieki ;)
ODPOWIEDZ