Wlasnie pora na kolacje .
Ale co tu wybrac do jedzenia ?
W tym upale nie chce sie robic ....... <okularnik>
Kulinaria.
przepis na ciasto z piana i jagodami (moga byc tez inne owoce, ostatnio robilam z truskawkami )
1 kostka masla 250g
2-3 szklanki maki
5 jaj
1,5 szklanki cukru
lyzeczka proszku do pieczenia
owoce
miekkie maslo+szklanka cukru+zoltka+maka z proszkiem do pieczenia i ugniesc ciasto. oddzielic 1/3 i wlozyc do zamrazarki na pol godzinki. reszta ciasta wylozyc spod foremki (ja mam kwadratowa 24 na 24 cm), na to wysypac owoce na grubosc ok 1 cm, na owoce wylozyc wczesniej ubita piane z bialek i pol szklanki cukru, na piane potrzec na tarce na grubych otworach ciasto z zamrazarki.
piec ok 45 min w temp 180 stopni.
smacznego <mrgreen>
1 kostka masla 250g
2-3 szklanki maki
5 jaj
1,5 szklanki cukru
lyzeczka proszku do pieczenia
owoce
miekkie maslo+szklanka cukru+zoltka+maka z proszkiem do pieczenia i ugniesc ciasto. oddzielic 1/3 i wlozyc do zamrazarki na pol godzinki. reszta ciasta wylozyc spod foremki (ja mam kwadratowa 24 na 24 cm), na to wysypac owoce na grubosc ok 1 cm, na owoce wylozyc wczesniej ubita piane z bialek i pol szklanki cukru, na piane potrzec na tarce na grubych otworach ciasto z zamrazarki.
piec ok 45 min w temp 180 stopni.
smacznego <mrgreen>
Re: Tyraj Misiu... czyli niezawodne Tiramisu
dslonce pisze:Składniki:
4 żółtka (jaja kurze)
1 śmietana kremówka 200ml - świetnie nadaje się creme fraiche LUXLAIT
500g serka Mascarpone
5 łyżek cukru
Biszkopty kupne, ew. biszkopt własnego wypieku
Mocna kawa z exspresu około 1 szklanki
Likier Amaretto
kakao gorzkie do posypania
Przygotowanie:
Śmietanę ucieramy z jedną łyżką cukru, odstawiamy
Żółtka ucieramy z resztą cukru na puszysty krem
Do utartych żółtek dodajemy stopniowo Mascarpone ciągle ucierając, na koniec dodajemy śmietankę
Biszkopt (połowę) wkładamy do naczynia, nasączamy kawą wymieszaną z ulubioną ilością Amaretto,
kładziemy połowę masy serowej, kładziemy biszkopt, nasączamy, kładziemy resztę masy serowej, posypujemy gorzkim kakao
Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, ale lepiej jest przygotować dzień przed planowanym spożyciem, żeby wszystko sobą ładnie przeszło
Smacznego
Przepis z książki "Kulinaria"; sprawdzony wielokrotnie
przetestowałam Tyrajmisia....PYSZNY!!!!!