Kulinaria.

Zabawa dla dorosłych i dla dzieci, kultura, gastronomia, sport, turystyka...
malutynienka
Posty: 15
Rejestracja: 04-08-2009, 19:23
Lokalizacja: Polska

Post autor: malutynienka »

Polecam naleśniki ze szpinakiem ;)
Łatwo je zrobić bo wystarczy usmażyć naleśniki..to chyba większość wie jak to zrobić, a nadzienie robi się tak:
Podsmaża się cebulkę pokrojoną w kosteczkę aż się zarumieni na to dodaję się szpinak może być zarówno mrożony jak i świeży, należy go dusić do czasu aż zmięknie :) kiedy już będzie miękki doprawiamy go do smaku i dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku ;) kto nie lubi czosnku niech wie ze czosnek w tym przypadku jest konieczny ponieważ sam szpinak jest mdły ;) z tym czosnkiem dusimy szpinak jeszcze 5 min.pozniej odkladamy do wystygniecia. Następnie kiedy juz bedzie chlodny wypelniamy nim naleśniki tak aby swobodnie mogły się zwinąć w rurki, układamy je w żaroodpornym naczyniu,posypujemy startym serem i wkładamy do piekarnika 180 stopni do czasu aż ser się zapiecze :) polecam posypać naleśniki świeżym zielonym i gotowe do jedzenia :) naleśniki są świetne do ...piweczka ;P smacznego ..
malutynienka
Posty: 15
Rejestracja: 04-08-2009, 19:23
Lokalizacja: Polska

Post autor: malutynienka »

hm..zero odzewu, więc nie wiem ktoś tu zagląda czy może nikomu nie smakowało :P ale wrzucam jeszcze jedno danie takie na czasie że tak powiem :)

KNEDLE Z ŚLIWKAMI

CIASTO

* ziemniaki 0,5 kg
* mąka 1,5 szkl
* jajko 1 szt
* soli szczypta

DODATKOWO

* śliwki węgierki (W okolicach Lux. tego nie brakuje ) 0,5 kg
* cukier 0,5 szkl

Sposób przyrządzenia

Ziemniaki ugotować z solą i dokładnie ugnieść na ciepło albo przepuścić przez maszynkę do mielenia. Ostudzić,muszą być zimne. Ziemniaki przełożyć na stolnicę, wbić jajko, dodać mąkę, szczyptę soli, zagnieść jednolite ciasto ( żeby ciasto było jak na kopytka).
Śliwki umyć, wypestkować .
Kawałki ciasta rozpłaszczyć na okrągłe placuszki. Na każdy nakładać śliwkę i wsypywać pół łyżeczki cukru. Ciasto zlepić nad śliwką i nadać całości kulisty kształt. Knedle wrzucać do osolonego wrzątku, gotować 4 minuty. Wyjmować ostrożnie łyżką cedzakową. Polewamy bułeczką tartą na masełku lub ze śmietaną posypaną cukrem.
Awatar użytkownika
ogrodniczka
Posty: 857
Rejestracja: 10-08-2007, 15:49
Lokalizacja: Kraków/Bridel

Post autor: ogrodniczka »

kurcze! jutro zrobie knedle!

a dzisiaj podam przepis, jak ze zwyklego kotleciska wieprzowego wyczarowac smaczne danie na modłe włoską.

"kotlet schabowy z szałwią"

2 łyzki mąki
1 łyzeczka posiekanej swiezej szałwii lub 1 lyżeczka suszonej (SWIEZA OCZYWISCIE LEPSZA)
sol i pieprz
4 chude kotlety schabowe bez kosci bez tluszczu
2 lyzki oliwy z oliwek
1/2 lyzki masla
2 czerwone!!!! cebule pokrojone w krazki
1 lyzka skorki z cytryny
2 lyzeczki mialkiego cukru
2 pomidory pokrojone w cwiartki

1. na talerzu zrobic miesznke maki,szałwii, soli i pieprzu. obtoczyc kotlety w tej mieszance z obydwu stron (dobrze jak dużo szałwii przywrze do mięsa)

2. oliwe i masło rozgrzac na patelni, smażyc kotlety po obydwu stronach 6/7 minut. odsaczyc z tłuszczu i trzymac w cieple.

3.na patelni z tluszczem po smazeniu kotletow podsmazyc cebule dodac sok z cytryny, cukier oraz pomidory i 5 minut podgrzewac.

4. kotlety schabowe podawac z sosem pomidorowo-cebulowym i zielona salata.

wypróbowane wiele razy. wychodzi bez pudła.
Awatar użytkownika
ogrodniczka
Posty: 857
Rejestracja: 10-08-2007, 15:49
Lokalizacja: Kraków/Bridel

Post autor: ogrodniczka »

Knedle zrobiłam. Były pyszne...
Awatar użytkownika
madi82
Posty: 313
Rejestracja: 22-02-2007, 19:10
Lokalizacja: PL -->LUX --> PL

Podbijam wątek:) czekamy na nowe pyszne przepiski :)

Post autor: madi82 »

Oto przepis na przepyszny bananowiec bez pieczenia!!!

Składniki:
4 banany,
kostka margaryny,
0,5 szklanki cukru pudru,
biszkopty.
4 galaretki (2 cytrynowe, 2 dowolne np.truskawkowe)Galaretki rozrobić w połowie wskazanej ilości wody, coby były bardziej gęste.)

Na tortownicy wyłożyć dno biszkoptami, cukier utrzeć z margaryną, dodać do tego banany i 2 tężejące galaretki cytrynowe.(zmiksować wszystko lub utrzeć) Zalalać biszkopty.Wstawić do lodówki.
Kolejne 2 galaretki ostudzić i tężejącymi zalać wierzch.
Wstawić ponownie do lodówki. Spr.czy stężały galaretki.JEŚĆ:)

Smacznego.
Awatar użytkownika
panda
Posty: 489
Rejestracja: 24-01-2007, 01:01
Lokalizacja: Warszawa/Sandweiler/Houwald/Schëtter

Post autor: panda »

Gulasz węgierski na winie:

Składniki:
50 dag wołowiny
20 dag ziemniaków
4 cebule
1-2 strąki papryki (czerwonej i zielonej)*
6 dag koncentratu pomidorowego
2 dl wina
8 dag smalcu lub oleju**
mielona czerwona papryka***
listek laurowy****
kminek
sól
1 łyżka Vegety Mix do gulaszu*****

Sposób przygotowania:
Mięso pokrój na małe jednakowe kawałki i obsmaż je na tłuszczu. Dodaj posiekaną cebulę i duś dolewając od czasu do czasu wody lub bulionu. Wrzuć listek laurowy, kminek i Vegetę Mix do gulaszu. Pod koniec duszenia posól według uznania, dodaj świeżą, posiekaną paprykę oraz mieloną czerwoną paprykę, pomidory, wino oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuj, dopóki mięso i ziemniaki nie będą miękkie.

P.s.: jest to przepis znaleziony w internecie. Nie miałem kilku składników i wprowadzić musiłem drobne modyfikacje:

* użyłem Sambal Badjak
** wykorzystałem olej
*** nie wiedziałem jaka, więc użyłem słodkiej
**** nie użyłem wcale
***** użyłem zwykłej Vegety

Wyszło super. Polecam.
Ja zawsze mam rację. Raz mi się wydawało, że nie mam racji, ale okazało się, że byłem w błędzie ;) [G.J.Gigol]
Awatar użytkownika
digilante
Posty: 1686
Rejestracja: 26-09-2006, 08:07
Lokalizacja: Cape Town

Post autor: digilante »

Yummy, Pando. Tez robie prawie akurat jak opisales i jest super. Kilka grzecznych komentarzy, no offence:

- wino najpewniej czerwone, wytrawne?
- ja tez dodaje troche pieprzu
- zamiast soli, uzywam soya sauce na surowe pokrojone mieso
- mozna tez dodac pieczarki, pokrojone na grubsze plasterki
- nozna na sam koniec dodac lyzeczke smietany
- masz po za tym racje, papryka slodka, czyli "normalna"
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Awatar użytkownika
panda
Posty: 489
Rejestracja: 24-01-2007, 01:01
Lokalizacja: Warszawa/Sandweiler/Houwald/Schëtter

Post autor: panda »

digilante pisze:- wino najpewniej czerwone, wytrawne?
tak
digilante pisze:- ja tez dodaje troche pieprzu
dla mnie byłoby już zbyt pikantne
digilante pisze:- zamiast soli, uzywam soya sauce na surowe pokrojone mieso
ciekawa alternatywa, jakkolwiek solenie w takiej czy innej formie nie powinno mieć chyba miejsca na początku ? wołowina posolona na początku może nadto stwardnieć ...
digilante pisze:- mozna tez dodac pieczarki, pokrojone na grubsze plasterki
można
digilante pisze:- nozna na sam koniec dodac lyzeczke smietany
to byłoby takie bardzo bardzo węgierskie .... z drugiej strony, wydaje mie się, że jedna łyżeczka śmietany nie wpłynie znacząco na smak tej potrawy
digilante pisze:- masz po za tym racje, papryka slodka, czyli "normalna"
z ostrą byłoby, jak z tym pieprzem ;)
Ja zawsze mam rację. Raz mi się wydawało, że nie mam racji, ale okazało się, że byłem w błędzie ;) [G.J.Gigol]
Awatar użytkownika
digilante
Posty: 1686
Rejestracja: 26-09-2006, 08:07
Lokalizacja: Cape Town

Post autor: digilante »

Sos soya zawsze sie dodaje do surowego miesa, czasami az dzien lub dwa wczesniej. Sos zmiekcza mieso i do tego zabija bakterie.
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Awatar użytkownika
TaJagódka
Posty: 193
Rejestracja: 23-05-2009, 16:07
Lokalizacja: Szczecin..ach te śledziki mmm

Polska kuchnia tylko sprawdzone przepisy!

Post autor: TaJagódka »

Przepis na pyzy z mięsem. Przygotowanie: 50 min, kaloryczność 210 kcal, dla 4 osób

● 1 kg ziemniaków
● 4 łyżki mąki
● 3 jajka
● sól
● 2 cebule
● łyżka masła
● gotowana wołowina
● 1–2 łyżki tartej bułki
● pieprz
● kminek

Ziemniaki umyj, obierz. Połowę ugotuj, ostudź, rozgnieć widelcem. Resztę zetrzyj na drobnej tarce, odciśnij. Wymieszaj z ugotowanymi. Dodaj mąkę, 2 jajka, szczyptę soli, zagnieć ciasto. Cebule obierz i posiekaj, przesmaż na maśle, wymieszaj ze zmieloną wołowiną. Dodaj tartą bułkę i jajko, przypraw do smaku. Wyrób masę. Z ciasta formuj placuszki, na środku każdego połóż porcję farszu, ulep małe pyzy. Gotuj w osolonym wrzątku, 5 min od wypłynięcia. Podawaj z cebulką podsmażoną na maśle i surówka, np. z marchwi i jabłka.
Ponizej stronka o polskiej kuchni (wersja angielska)
http://www.facebook.com/pages/Polish-cu ... 902?ref=ts
Załączniki
pyzy.jpg
pyzy.jpg (36.51 KiB) Przejrzano 6415 razy
Cenie ludzi za to jakimi sa,nie za to co maja lub nie maja
Awatar użytkownika
bluetooth
Posty: 38
Rejestracja: 30-09-2006, 19:50
Lokalizacja: nie pamiętam...:-/

Post autor: bluetooth »

A masz moze jakis sprawdzony przepis na leniwe lub kopytka <?> Bede wdzieczna za jakis dobry sprawdzony przepis.
mil.ka
Posty: 209
Rejestracja: 26-09-2006, 10:36
Lokalizacja: Luksemburg / Polska

Post autor: mil.ka »

Kopytka robie tak: wczorajsze ziemniaki przepuszczam przez maszynke, sole i rozkladam rownomiernie w misce, zeby podzielic na 4 czesci i w 1/4 czesc wsypuje make pszenna. Wszystko zagniatam, az sie zrobi jednolita masa, potem formuje rulon o grubosci co najmniej 1cm i nozem kroje pod skosem kopytka. Wrzucam na gotujaca wode, jak wyplyna to chwile czekam i wyjmuje. Zawsze mi wychodza.
Awatar użytkownika
dasty
Posty: 397
Rejestracja: 12-10-2006, 15:52
Lokalizacja: KraLux

Post autor: dasty »

nie dodajesz jajka ? nie rozleca sie w gotowaniu ? (jajko klei)
Awatar użytkownika
TaJagódka
Posty: 193
Rejestracja: 23-05-2009, 16:07
Lokalizacja: Szczecin..ach te śledziki mmm

Kluski z serem

Post autor: TaJagódka »

ser zmielony - 250 gramów
mąka - 0.5 szklanek
mąka ziemniaczana 2 lyzek stolowych
jajko 1 sztuka
kasza manna 2 łyżek deserowych
soda oczyszczona 0.25 łyżek deserowych
sól wedlug uznania
cukier wedlug uznania


Wykonanie:
W garnku, łyżką, połączyć wszystkie składniki i dobrze wyrobić ciasto(mozna tez dodac troche cukru wanilinowego). Na osoloną gotującą się wodę, małą łyżeczką, kłaść zgrabne kluski ( łyżeczkę moczyć w gotującej się wodzie). Gotować 3 - 4 minuty na małym ogniu. Wyjąć łyżką cedzakową. Podawać polane śmietaną i posypane cukrem lub z sosem z owoców sezonowych.pycha...
Smacznego ;) w koncu lato hihi
Załączniki
W koncu lato :)
W koncu lato :)
1.jpg (10.55 KiB) Przejrzano 6410 razy
1.jpg
1.jpg (10.55 KiB) Przejrzano 6948 razy
Cenie ludzi za to jakimi sa,nie za to co maja lub nie maja
Awatar użytkownika
TaJagódka
Posty: 193
Rejestracja: 23-05-2009, 16:07
Lokalizacja: Szczecin..ach te śledziki mmm

Post autor: TaJagódka »

madi82 pisze:Zapraszam na wątek KULINARIA, mamy już taki założony:)
:D .Od jakiegos czasu chodzi za mna ciasto z piana z jagodami ,mialam kieedys przepis, ale gdzies s ie zapodzial,moze ktoras Pani posiada przepis na to ciasto? :D
Cenie ludzi za to jakimi sa,nie za to co maja lub nie maja
ODPOWIEDZ