Kulinaria.
-
- Posty: 15
- Rejestracja: 04-08-2009, 19:23
- Lokalizacja: Polska
Polecam naleśniki ze szpinakiem
Łatwo je zrobić bo wystarczy usmażyć naleśniki..to chyba większość wie jak to zrobić, a nadzienie robi się tak:
Podsmaża się cebulkę pokrojoną w kosteczkę aż się zarumieni na to dodaję się szpinak może być zarówno mrożony jak i świeży, należy go dusić do czasu aż zmięknie kiedy już będzie miękki doprawiamy go do smaku i dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku kto nie lubi czosnku niech wie ze czosnek w tym przypadku jest konieczny ponieważ sam szpinak jest mdły z tym czosnkiem dusimy szpinak jeszcze 5 min.pozniej odkladamy do wystygniecia. Następnie kiedy juz bedzie chlodny wypelniamy nim naleśniki tak aby swobodnie mogły się zwinąć w rurki, układamy je w żaroodpornym naczyniu,posypujemy startym serem i wkładamy do piekarnika 180 stopni do czasu aż ser się zapiecze polecam posypać naleśniki świeżym zielonym i gotowe do jedzenia naleśniki są świetne do ...piweczka smacznego ..
Łatwo je zrobić bo wystarczy usmażyć naleśniki..to chyba większość wie jak to zrobić, a nadzienie robi się tak:
Podsmaża się cebulkę pokrojoną w kosteczkę aż się zarumieni na to dodaję się szpinak może być zarówno mrożony jak i świeży, należy go dusić do czasu aż zmięknie kiedy już będzie miękki doprawiamy go do smaku i dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku kto nie lubi czosnku niech wie ze czosnek w tym przypadku jest konieczny ponieważ sam szpinak jest mdły z tym czosnkiem dusimy szpinak jeszcze 5 min.pozniej odkladamy do wystygniecia. Następnie kiedy juz bedzie chlodny wypelniamy nim naleśniki tak aby swobodnie mogły się zwinąć w rurki, układamy je w żaroodpornym naczyniu,posypujemy startym serem i wkładamy do piekarnika 180 stopni do czasu aż ser się zapiecze polecam posypać naleśniki świeżym zielonym i gotowe do jedzenia naleśniki są świetne do ...piweczka smacznego ..
-
- Posty: 15
- Rejestracja: 04-08-2009, 19:23
- Lokalizacja: Polska
hm..zero odzewu, więc nie wiem ktoś tu zagląda czy może nikomu nie smakowało :P ale wrzucam jeszcze jedno danie takie na czasie że tak powiem
KNEDLE Z ŚLIWKAMI
CIASTO
* ziemniaki 0,5 kg
* mąka 1,5 szkl
* jajko 1 szt
* soli szczypta
DODATKOWO
* śliwki węgierki (W okolicach Lux. tego nie brakuje ) 0,5 kg
* cukier 0,5 szkl
Sposób przyrządzenia
Ziemniaki ugotować z solą i dokładnie ugnieść na ciepło albo przepuścić przez maszynkę do mielenia. Ostudzić,muszą być zimne. Ziemniaki przełożyć na stolnicę, wbić jajko, dodać mąkę, szczyptę soli, zagnieść jednolite ciasto ( żeby ciasto było jak na kopytka).
Śliwki umyć, wypestkować .
Kawałki ciasta rozpłaszczyć na okrągłe placuszki. Na każdy nakładać śliwkę i wsypywać pół łyżeczki cukru. Ciasto zlepić nad śliwką i nadać całości kulisty kształt. Knedle wrzucać do osolonego wrzątku, gotować 4 minuty. Wyjmować ostrożnie łyżką cedzakową. Polewamy bułeczką tartą na masełku lub ze śmietaną posypaną cukrem.
KNEDLE Z ŚLIWKAMI
CIASTO
* ziemniaki 0,5 kg
* mąka 1,5 szkl
* jajko 1 szt
* soli szczypta
DODATKOWO
* śliwki węgierki (W okolicach Lux. tego nie brakuje ) 0,5 kg
* cukier 0,5 szkl
Sposób przyrządzenia
Ziemniaki ugotować z solą i dokładnie ugnieść na ciepło albo przepuścić przez maszynkę do mielenia. Ostudzić,muszą być zimne. Ziemniaki przełożyć na stolnicę, wbić jajko, dodać mąkę, szczyptę soli, zagnieść jednolite ciasto ( żeby ciasto było jak na kopytka).
Śliwki umyć, wypestkować .
Kawałki ciasta rozpłaszczyć na okrągłe placuszki. Na każdy nakładać śliwkę i wsypywać pół łyżeczki cukru. Ciasto zlepić nad śliwką i nadać całości kulisty kształt. Knedle wrzucać do osolonego wrzątku, gotować 4 minuty. Wyjmować ostrożnie łyżką cedzakową. Polewamy bułeczką tartą na masełku lub ze śmietaną posypaną cukrem.
- ogrodniczka
- Posty: 857
- Rejestracja: 10-08-2007, 15:49
- Lokalizacja: Kraków/Bridel
kurcze! jutro zrobie knedle!
a dzisiaj podam przepis, jak ze zwyklego kotleciska wieprzowego wyczarowac smaczne danie na modłe włoską.
"kotlet schabowy z szałwią"
2 łyzki mąki
1 łyzeczka posiekanej swiezej szałwii lub 1 lyżeczka suszonej (SWIEZA OCZYWISCIE LEPSZA)
sol i pieprz
4 chude kotlety schabowe bez kosci bez tluszczu
2 lyzki oliwy z oliwek
1/2 lyzki masla
2 czerwone!!!! cebule pokrojone w krazki
1 lyzka skorki z cytryny
2 lyzeczki mialkiego cukru
2 pomidory pokrojone w cwiartki
1. na talerzu zrobic miesznke maki,szałwii, soli i pieprzu. obtoczyc kotlety w tej mieszance z obydwu stron (dobrze jak dużo szałwii przywrze do mięsa)
2. oliwe i masło rozgrzac na patelni, smażyc kotlety po obydwu stronach 6/7 minut. odsaczyc z tłuszczu i trzymac w cieple.
3.na patelni z tluszczem po smazeniu kotletow podsmazyc cebule dodac sok z cytryny, cukier oraz pomidory i 5 minut podgrzewac.
4. kotlety schabowe podawac z sosem pomidorowo-cebulowym i zielona salata.
wypróbowane wiele razy. wychodzi bez pudła.
a dzisiaj podam przepis, jak ze zwyklego kotleciska wieprzowego wyczarowac smaczne danie na modłe włoską.
"kotlet schabowy z szałwią"
2 łyzki mąki
1 łyzeczka posiekanej swiezej szałwii lub 1 lyżeczka suszonej (SWIEZA OCZYWISCIE LEPSZA)
sol i pieprz
4 chude kotlety schabowe bez kosci bez tluszczu
2 lyzki oliwy z oliwek
1/2 lyzki masla
2 czerwone!!!! cebule pokrojone w krazki
1 lyzka skorki z cytryny
2 lyzeczki mialkiego cukru
2 pomidory pokrojone w cwiartki
1. na talerzu zrobic miesznke maki,szałwii, soli i pieprzu. obtoczyc kotlety w tej mieszance z obydwu stron (dobrze jak dużo szałwii przywrze do mięsa)
2. oliwe i masło rozgrzac na patelni, smażyc kotlety po obydwu stronach 6/7 minut. odsaczyc z tłuszczu i trzymac w cieple.
3.na patelni z tluszczem po smazeniu kotletow podsmazyc cebule dodac sok z cytryny, cukier oraz pomidory i 5 minut podgrzewac.
4. kotlety schabowe podawac z sosem pomidorowo-cebulowym i zielona salata.
wypróbowane wiele razy. wychodzi bez pudła.
- ogrodniczka
- Posty: 857
- Rejestracja: 10-08-2007, 15:49
- Lokalizacja: Kraków/Bridel
Podbijam wątek:) czekamy na nowe pyszne przepiski :)
Oto przepis na przepyszny bananowiec bez pieczenia!!!
Składniki:
4 banany,
kostka margaryny,
0,5 szklanki cukru pudru,
biszkopty.
4 galaretki (2 cytrynowe, 2 dowolne np.truskawkowe)Galaretki rozrobić w połowie wskazanej ilości wody, coby były bardziej gęste.)
Na tortownicy wyłożyć dno biszkoptami, cukier utrzeć z margaryną, dodać do tego banany i 2 tężejące galaretki cytrynowe.(zmiksować wszystko lub utrzeć) Zalalać biszkopty.Wstawić do lodówki.
Kolejne 2 galaretki ostudzić i tężejącymi zalać wierzch.
Wstawić ponownie do lodówki. Spr.czy stężały galaretki.JEŚĆ:)
Smacznego.
Składniki:
4 banany,
kostka margaryny,
0,5 szklanki cukru pudru,
biszkopty.
4 galaretki (2 cytrynowe, 2 dowolne np.truskawkowe)Galaretki rozrobić w połowie wskazanej ilości wody, coby były bardziej gęste.)
Na tortownicy wyłożyć dno biszkoptami, cukier utrzeć z margaryną, dodać do tego banany i 2 tężejące galaretki cytrynowe.(zmiksować wszystko lub utrzeć) Zalalać biszkopty.Wstawić do lodówki.
Kolejne 2 galaretki ostudzić i tężejącymi zalać wierzch.
Wstawić ponownie do lodówki. Spr.czy stężały galaretki.JEŚĆ:)
Smacznego.
Gulasz węgierski na winie:
Składniki:
50 dag wołowiny
20 dag ziemniaków
4 cebule
1-2 strąki papryki (czerwonej i zielonej)*
6 dag koncentratu pomidorowego
2 dl wina
8 dag smalcu lub oleju**
mielona czerwona papryka***
listek laurowy****
kminek
sól
1 łyżka Vegety Mix do gulaszu*****
Sposób przygotowania:
Mięso pokrój na małe jednakowe kawałki i obsmaż je na tłuszczu. Dodaj posiekaną cebulę i duś dolewając od czasu do czasu wody lub bulionu. Wrzuć listek laurowy, kminek i Vegetę Mix do gulaszu. Pod koniec duszenia posól według uznania, dodaj świeżą, posiekaną paprykę oraz mieloną czerwoną paprykę, pomidory, wino oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuj, dopóki mięso i ziemniaki nie będą miękkie.
P.s.: jest to przepis znaleziony w internecie. Nie miałem kilku składników i wprowadzić musiłem drobne modyfikacje:
* użyłem Sambal Badjak
** wykorzystałem olej
*** nie wiedziałem jaka, więc użyłem słodkiej
**** nie użyłem wcale
***** użyłem zwykłej Vegety
Wyszło super. Polecam.
Składniki:
50 dag wołowiny
20 dag ziemniaków
4 cebule
1-2 strąki papryki (czerwonej i zielonej)*
6 dag koncentratu pomidorowego
2 dl wina
8 dag smalcu lub oleju**
mielona czerwona papryka***
listek laurowy****
kminek
sól
1 łyżka Vegety Mix do gulaszu*****
Sposób przygotowania:
Mięso pokrój na małe jednakowe kawałki i obsmaż je na tłuszczu. Dodaj posiekaną cebulę i duś dolewając od czasu do czasu wody lub bulionu. Wrzuć listek laurowy, kminek i Vegetę Mix do gulaszu. Pod koniec duszenia posól według uznania, dodaj świeżą, posiekaną paprykę oraz mieloną czerwoną paprykę, pomidory, wino oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuj, dopóki mięso i ziemniaki nie będą miękkie.
P.s.: jest to przepis znaleziony w internecie. Nie miałem kilku składników i wprowadzić musiłem drobne modyfikacje:
* użyłem Sambal Badjak
** wykorzystałem olej
*** nie wiedziałem jaka, więc użyłem słodkiej
**** nie użyłem wcale
***** użyłem zwykłej Vegety
Wyszło super. Polecam.
Ja zawsze mam rację. Raz mi się wydawało, że nie mam racji, ale okazało się, że byłem w błędzie [G.J.Gigol]
Yummy, Pando. Tez robie prawie akurat jak opisales i jest super. Kilka grzecznych komentarzy, no offence:
- wino najpewniej czerwone, wytrawne?
- ja tez dodaje troche pieprzu
- zamiast soli, uzywam soya sauce na surowe pokrojone mieso
- mozna tez dodac pieczarki, pokrojone na grubsze plasterki
- nozna na sam koniec dodac lyzeczke smietany
- masz po za tym racje, papryka slodka, czyli "normalna"
- wino najpewniej czerwone, wytrawne?
- ja tez dodaje troche pieprzu
- zamiast soli, uzywam soya sauce na surowe pokrojone mieso
- mozna tez dodac pieczarki, pokrojone na grubsze plasterki
- nozna na sam koniec dodac lyzeczke smietany
- masz po za tym racje, papryka slodka, czyli "normalna"
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
takdigilante pisze:- wino najpewniej czerwone, wytrawne?
dla mnie byłoby już zbyt pikantnedigilante pisze:- ja tez dodaje troche pieprzu
ciekawa alternatywa, jakkolwiek solenie w takiej czy innej formie nie powinno mieć chyba miejsca na początku ? wołowina posolona na początku może nadto stwardnieć ...digilante pisze:- zamiast soli, uzywam soya sauce na surowe pokrojone mieso
możnadigilante pisze:- mozna tez dodac pieczarki, pokrojone na grubsze plasterki
to byłoby takie bardzo bardzo węgierskie .... z drugiej strony, wydaje mie się, że jedna łyżeczka śmietany nie wpłynie znacząco na smak tej potrawydigilante pisze:- nozna na sam koniec dodac lyzeczke smietany
z ostrą byłoby, jak z tym pieprzemdigilante pisze:- masz po za tym racje, papryka slodka, czyli "normalna"
Ja zawsze mam rację. Raz mi się wydawało, że nie mam racji, ale okazało się, że byłem w błędzie [G.J.Gigol]
Polska kuchnia tylko sprawdzone przepisy!
Przepis na pyzy z mięsem. Przygotowanie: 50 min, kaloryczność 210 kcal, dla 4 osób
● 1 kg ziemniaków
● 4 łyżki mąki
● 3 jajka
● sól
● 2 cebule
● łyżka masła
● gotowana wołowina
● 1–2 łyżki tartej bułki
● pieprz
● kminek
Ziemniaki umyj, obierz. Połowę ugotuj, ostudź, rozgnieć widelcem. Resztę zetrzyj na drobnej tarce, odciśnij. Wymieszaj z ugotowanymi. Dodaj mąkę, 2 jajka, szczyptę soli, zagnieć ciasto. Cebule obierz i posiekaj, przesmaż na maśle, wymieszaj ze zmieloną wołowiną. Dodaj tartą bułkę i jajko, przypraw do smaku. Wyrób masę. Z ciasta formuj placuszki, na środku każdego połóż porcję farszu, ulep małe pyzy. Gotuj w osolonym wrzątku, 5 min od wypłynięcia. Podawaj z cebulką podsmażoną na maśle i surówka, np. z marchwi i jabłka.
Ponizej stronka o polskiej kuchni (wersja angielska)
http://www.facebook.com/pages/Polish-cu ... 902?ref=ts
● 1 kg ziemniaków
● 4 łyżki mąki
● 3 jajka
● sól
● 2 cebule
● łyżka masła
● gotowana wołowina
● 1–2 łyżki tartej bułki
● pieprz
● kminek
Ziemniaki umyj, obierz. Połowę ugotuj, ostudź, rozgnieć widelcem. Resztę zetrzyj na drobnej tarce, odciśnij. Wymieszaj z ugotowanymi. Dodaj mąkę, 2 jajka, szczyptę soli, zagnieć ciasto. Cebule obierz i posiekaj, przesmaż na maśle, wymieszaj ze zmieloną wołowiną. Dodaj tartą bułkę i jajko, przypraw do smaku. Wyrób masę. Z ciasta formuj placuszki, na środku każdego połóż porcję farszu, ulep małe pyzy. Gotuj w osolonym wrzątku, 5 min od wypłynięcia. Podawaj z cebulką podsmażoną na maśle i surówka, np. z marchwi i jabłka.
Ponizej stronka o polskiej kuchni (wersja angielska)
http://www.facebook.com/pages/Polish-cu ... 902?ref=ts
- Załączniki
-
- pyzy.jpg (36.51 KiB) Przejrzano 6415 razy
Cenie ludzi za to jakimi sa,nie za to co maja lub nie maja
Kopytka robie tak: wczorajsze ziemniaki przepuszczam przez maszynke, sole i rozkladam rownomiernie w misce, zeby podzielic na 4 czesci i w 1/4 czesc wsypuje make pszenna. Wszystko zagniatam, az sie zrobi jednolita masa, potem formuje rulon o grubosci co najmniej 1cm i nozem kroje pod skosem kopytka. Wrzucam na gotujaca wode, jak wyplyna to chwile czekam i wyjmuje. Zawsze mi wychodza.
Kluski z serem
ser zmielony - 250 gramów
mąka - 0.5 szklanek
mąka ziemniaczana 2 lyzek stolowych
jajko 1 sztuka
kasza manna 2 łyżek deserowych
soda oczyszczona 0.25 łyżek deserowych
sól wedlug uznania
cukier wedlug uznania
Wykonanie:
W garnku, łyżką, połączyć wszystkie składniki i dobrze wyrobić ciasto(mozna tez dodac troche cukru wanilinowego). Na osoloną gotującą się wodę, małą łyżeczką, kłaść zgrabne kluski ( łyżeczkę moczyć w gotującej się wodzie). Gotować 3 - 4 minuty na małym ogniu. Wyjąć łyżką cedzakową. Podawać polane śmietaną i posypane cukrem lub z sosem z owoców sezonowych.pycha...
Smacznego w koncu lato hihi
mąka - 0.5 szklanek
mąka ziemniaczana 2 lyzek stolowych
jajko 1 sztuka
kasza manna 2 łyżek deserowych
soda oczyszczona 0.25 łyżek deserowych
sól wedlug uznania
cukier wedlug uznania
Wykonanie:
W garnku, łyżką, połączyć wszystkie składniki i dobrze wyrobić ciasto(mozna tez dodac troche cukru wanilinowego). Na osoloną gotującą się wodę, małą łyżeczką, kłaść zgrabne kluski ( łyżeczkę moczyć w gotującej się wodzie). Gotować 3 - 4 minuty na małym ogniu. Wyjąć łyżką cedzakową. Podawać polane śmietaną i posypane cukrem lub z sosem z owoców sezonowych.pycha...
Smacznego w koncu lato hihi
- Załączniki
-
- W koncu lato :)
- 1.jpg (10.55 KiB) Przejrzano 6410 razy
-
- 1.jpg (10.55 KiB) Przejrzano 6948 razy
Cenie ludzi za to jakimi sa,nie za to co maja lub nie maja