Szermierka dla dzieci

Zabawa dla dorosłych i dla dzieci, kultura, gastronomia, sport, turystyka...
Awatar użytkownika
wilqs72

Szermierka dla dzieci

Post autor: wilqs72 »

Czy ktoś się może orientuje, czy w gdzieś w Luxembourgu prowadzone są zajęcia szermierki dla dzieci? Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje, np. gdzie szukać itp.
Nie musi to być koniecznie klasyczna szermierka, mogą być jakieś inne sztuki walki związane w "wymachiwaniem" bronią białą (kendo?)
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
Awatar użytkownika
xtheo7

Post autor: xtheo7 »

"mogą być jakieś inne sztuki walki związane w "wymachiwaniem" bronią białą (kendo?)"

W luksemurgu to nie wiem, ale w Thionville jest taka dzielnica, gdzie mlodociani adepci cwicza sie w sztuce walki kijem basebolowym w starojaponskiej technice Dam-Poryju. :p
Marek

Post autor: Marek »

Hej
Maz jednej z moich kolezanek z pracy ma klub w Lux. JEst Wegrem, lekcje sa chyba po francusku. Jesli jestes zainteresowany to sie dowiem czegos wiecej.
marek
Awatar użytkownika
wilqs72

Post autor: wilqs72 »

Marek pisze:Jesli jestes zainteresowany to sie dowiem czegos wiecej.
Jasne, że jestem zainteresowany, będę wdzięczny za bardziej szczegółowe informacje. Może być na formu, to ktoś jeszcze skorzysta.
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
Marek

ok
bede mial namiary na szermierke w przyszlym tyg. lekcje sa po francusku.
jest takze szkola kendo w lux. mam pacjenta z tej szkoly to dowiem sie gdzie i jak...ale to w przyszlym tyg
Marek

a swoja droga ..trenowales?? mam dobrych znajomych szermierzy z katowic...
Pizot14

Post autor: Pizot14 »

Widzę że temat zamarł ale gdyby ktoś tylko wiedział coś na temat szermierki chętnie bym się chciał rozwijać , byłem na zamkach pytałem ale jak na razie czekam na jakieś Festivale Folklorystyczne na których występują różne Bractwa (jak na razie nie trafiłem) ;/ ,
Tak że gdyby ktoś wiedział o jakichś Grupach/Bractwach w Luxie , to prosił bym o namiary :)

Dzięki i Pozdrawiam :)

Aha :) i jeszcze Łucznictwo :)
Roggit

Post autor: Roggit »

Ah chwilę się spóźniłeś na Bitwę Narodów - dwa tygodnie temu było w Aigues-Mortes - była tam też reprezentacja Luxa, na pewno mógłbyś nawiązać jakiś kontakt.

Z tego co wiem w Luksemburgu działa jedna grupa odtwórcza - http://www.lucilinburhuc.net/ - zdaje się odtwarzają zarówno kulturę materialną jak i samą walkę. Jeżeli chodzi Ci o walkę w formule HMB to raczej oni będą tym, czego szukasz.

Co do festiwali folklorystycznych, to nie nastawiałbym się bardzo na ludzi związanych z fechtunkiem, a przynajmniej nie na tych które ja znam (Burscheid, Rodemack). Ale tu nie jestem pewien czy mam rację.

Z tego co wiem jakieś zajęcia łucznictwa są w Strassen, gdzieś mam ich stronę netową ale musiałbym poszukać. Sam wybieram się tam już od kilku miesięcy, ale coś wybrać się nie mogę.
Pizot14

Co do Bitwy Narodów to wiem ze się spóźniłem ;/ po prostu wyleciało mi z głowy ;/ no ale to nic :)
w Bourscheid nic ciekawego w tym roku nie ma z tego co się dowiedziałem nie mają środków na tego roczny festiwal , zbyt dużo kasy im poszło na remont .

A jeżeli chodzi o łucznictwo, to jest to współczesne ? czy jakieś Bractwo Łuczników ? bardziej Średniowieczne ? (w sumie to bez znaczenia bo łuk to łuk :) i tak jest świetna zabawa :D )

a wiesz może jak wygląda strzelanie od strony Prawnej w Lux ? mogę mieć tutaj mój łuk i pójść do Lasu ? czy nie bardzo ?

W razie gdybyś miał tam iść to daj znać :) lepiej we 2 niż samemu :D tylko jest jeszcze jeden maly problem językowy :D z francuskim to tak 50/50 lepiej po Angielsku sie dogadać . Ciekawe czy nie było by problemu ?:P

Jak sie uda do sie wybiore do Wolina 26-28 Lipiec :)

Znasz tam do Nich jakiś Adres ? kurde znaleść coś nie moge ;/ http://www.lucilinburhuc.net/ a chetnie bym tam zajechał :)
Pozdro
Roggit

Post autor: Roggit »

Z tego co pamiętam to widziałem jakieś foty - i chyba współcześnie wszyscy ubrani / sprzęt też; i bynajmniej to nie to samo, każda okazja żeby w lniany/wełniany garniturek się ubrać, wziąć z sobą bukłak i przyowdziać karwasze jest dobra ;-). Nie mam pojęcia czy możesz z łukiem iść do lasu. Tak na logikę to póki nie ustrzelisz nikogo powinno być ok, ale nie wiem tego. To dziwny kraj więc pewnie nie można.

Do Wolina jeszcze daleko, może lepiej najpierw na Igrzyska Ognia i Stali? 22-23.VI w naszej stolicy. Tydzień temu bookowałem RyanAira z Hahnu - 60€ dla dwóch osób w dwie strony!

Co do tej grupy to nie, nie byłem nigdy na żadnym treningu ani nic takiego (no, ja to w ogóle nie walczę, pewnie bym się potknął i na własny miecz nabił). Ale możesz napisać do Laurenta - wydaje się być bardzo kontaktowy i to on chyba dowodzi tym wszystkim tutaj.
Pizot14

Do Wolina daleko ale wole tam :) juz od kilku lat napalony jestem na wyjazd :P do tego jakoś bardziej czuje potrzebę pojechania właśnie tam niż na Igrzyska :)

Co do walki to ja już walczyłem / należałem do Bractwa i było fajnie :)
Nie potkną byś sie :P na pewno :D po za tym miecze są tępione specjalnie ażeby nie przebić zbroi :) a zawsze można spróbować :) POLECAM!!! :)

dzisiaj tzn... wczoraj bo już dziś to nie było :P dowiedziałem sie że bronie pffff broni :P to jest : pistoletu po wyżej 6J nie można posiadać w Lux , chciałem kupić wiatrówkę na CO2 i nie ma możliwości ;/ bo to zakazane ;/ podobno tylko po kursach/przeszkoleniu można takową broń posiadać ;/ "Mongolia" .....
....Tak że podejrzewam iż łuku tak o sobie również nie można ;/

okay dzięki :) napiszę do Niego :) może w końcu się ruszę i pobawię troszkę :)
ODPOWIEDZ