Festival du Film d''Europe Centrale

Zabawa dla dorosłych i dla dzieci, kultura, gastronomia, sport, turystyka...
Awatar użytkownika
yoolika

Festival du Film d''Europe Centrale

Post autor: yoolika »

Dostalam dzis wiadomosc od znajomych Czechow:

"du 1er au 11 octobre 2009

Abbaye de Neumünster et Cinémathèque de la Ville de Luxembourg

Après le grand succès remporté en 2008, la deuxième édition du Festival du Film d’Europe Centrale, qui aura lieu du 1er au 11 octobre 2009 à l’Abbaye de Neumünster et à la Cinémathèque, revient avec une sélection encore plus riche et variée d’œuvres cinématographiques de Hongrie, Pologne, République tchèque et Slovaquie.

[...]
Par ailleurs le festival propose plusieurs documentaires passionants, dont René, sacré meilleur documentaire européen de 2008 (Prix Arte), Slepé lásky, qui a remporté le prix Art Cinéma de Cannes 2008, Po-Lin avec un commentaire lu par l’actrice Hanna Schygulla ou Chemo suivi par un débat avec le réalisateur Paweł Łoziński. Une soirée spéciale des films documentaires et une autre dédiée aux films d'animation sont aussi à l’affiche.

Le Festival du Film d’Europe Centrale est organisé par polska.lu asbl en collaboration avec le CCRN, la Cinémathèque, L’institut cinématographique polonais (PISF), L’institut du film slovaque (SFU) et le Centre culturel hongrois de Bruxelles. Sponsor principal : ARHS Developments. Partenaires : Ambassade de Pologne, Ambassade de Luxembourg en Pologne. Partenaire média : L’Essentiel"

To Polska.lu organizuje festiwal, a Polacy nic o tym nie wiedza???? <shock>

(BTW, sorry za akcenty, ale sie tak dziwnie wkleilo)
Awatar użytkownika
czeczu

Post autor: czeczu »

festiwal widmo?!
a moze czeski film(y)?!
Nigdy nie wiadomo, kiedy pojawi się hiszpańska inkwizycja!!!
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

to ja jeszcze dodam, że tamże czyliw Abbaye Neumunster w dniach 21-24 września będzie przegląd kina rosyjskiego http://www.ccrn.lu/EN/program.php?ID=311&LA=EN

nowego numeru Godde Grnd jeszcze nie ma
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
===============================
eurokraci.eu
MaWi

Post autor: MaWi »

yoolika pisze:To Polska.lu organizuje festiwal, a Polacy nic o tym nie wiedza???? <shock>
Naprawde?? Bedzie festiwal??? A ja juz myslalem, ze kryzys wyzarl do imentu wszystka kase na kulture w tym kraju... Co gorsza, ponoc wszystkie projekcje maja byc za zupelnego darmola! (tak przynajmniej slyszalem od kogos). To moze jakie piraty? Ze na takich sprawiedliwosci nie ma!

Albo moze inaczej – jesli jest rzeczywiscie festiwal, to moze polska.lu cos o tym napisze, tylko ze nie ma co pisac na miesiac przed impreza. Po co? Zeby ludzie zapomnieli, nim pazdziernik przyjdzie? No, prawda, mozna tez co tydzien anonsowac, ze juz sie zbliza, tuz, tuz... Tyle, ze latwo wtedy obrzydzic czytelnikom i portal i festiwal, jesli beda w co drugim newsie widzec ten cholerny festiwal. A moze chodzi o cos jeszcze innego – ze nalezy wczesniej zaanonsowac, zeby ludziska mogli sobie tak czas zaplanowac, by byc na wszystkich obowiazkowo projekcjach? No, moze jest w tym cos, ale patrzac przez pryzmat poprzednich doswiadczen, zaprawde powiadam Wam – ci, co beda chcieli przyjsc – i tak przyjda, nawet, jesli dowiedza sie w ostatniej chwili. Ci natomiast, ktorzy narzekaja, ze nic sie nie dzieje, nuda, panie ten tego i w ogole, nie przyjda, nawet jesli od miesiaca o festiwalu trabic sie bedzie ze wszystkich stron.

Czyli, ze w moim skromnym mniemaniu wcale nie jest za pozno, na to by o festiwalu napisac, a skoro nie jest za pozno, to pewnie polska.lu napisze :)

A jak ktos bardzo ciekawy (nie dlatego, zeby – tak po polsku, z zyczliwosci, przywalic, ale dlatego, ze nie moze sie juz doczekac polskich filmow w Luksemburgu), to voila:

[center] www.filmfestival.lu
(still under construction, of kurs) :D [/center]
Awatar użytkownika
czeczu

MaWi pisze:
yoolika pisze:To Polska.lu organizuje festiwal, a Polacy nic o tym nie wiedza???? <shock>
Naprawde?? Bedzie festiwal??? A ja juz myslalem, ze kryzys wyzarl do imentu wszystka kase na kulture w tym kraju... Co gorsza, ponoc wszystkie projekcje maja byc za zupelnego darmola! (tak przynajmniej slyszalem od kogos). To moze jakie piraty? Ze na takich sprawiedliwosci nie ma!

Albo moze inaczej – jesli jest rzeczywiscie festiwal, to moze polska.lu cos o tym napisze, tylko ze nie ma co pisac na miesiac przed impreza. Po co? Zeby ludzie zapomnieli, nim pazdziernik przyjdzie? No, prawda, mozna tez co tydzien anonsowac, ze juz sie zbliza, tuz, tuz... Tyle, ze latwo wtedy obrzydzic czytelnikom i portal i festiwal, jesli beda w co drugim newsie widzec ten cholerny festiwal. A moze chodzi o cos jeszcze innego – ze nalezy wczesniej zaanonsowac, zeby ludziska mogli sobie tak czas zaplanowac, by byc na wszystkich obowiazkowo projekcjach? No, moze jest w tym cos, ale patrzac przez pryzmat poprzednich doswiadczen, zaprawde powiadam Wam – ci, co beda chcieli przyjsc – i tak przyjda, nawet, jesli dowiedza sie w ostatniej chwili. Ci natomiast, ktorzy narzekaja, ze nic sie nie dzieje, nuda, panie ten tego i w ogole, nie przyjda, nawet jesli od miesiaca o festiwalu trabic sie bedzie ze wszystkich stron.

Czyli, ze w moim skromnym mniemaniu wcale nie jest za pozno, na to by o festiwalu napisac, a skoro nie jest za pozno, to pewnie polska.lu napisze :)

A jak ktos bardzo ciekawy (nie dlatego, zeby – tak po polsku, z zyczliwosci, przywalic, ale dlatego, ze nie moze sie juz doczekac polskich filmow w Luksemburgu), to voila:

[center] www.filmfestival.lu
(still under construction, of kurs) :D [/center]

sorry Jednooki, nie czepiam się Ciebie osobiście, lecz jako organizatora imprezy i propagatora polskiej kultury, ale Twój chodnikowo-sarmacki komentarz jest dość żałosny, a podejście marketingowe do całej sprawy tragiczne...
MaWi

Czeczu,

wiesz, nie raz wykazales sie zupelnym brakiem taktu, prowokatorstwem oraz bezceremonialnym wlazeniem w sprawy ktore nijak cie nie dotycza. Myslalem, ze znizajac sie do twojego poziomu uda mi sie jakos nawiazac z toba kontakt, ale widze ze i na tych falach nastawiony jestes jedynie na nadawanie a nie na odbior. Zatem bez odbioru.

A co do podejscia marketingowego – coz – na festiwalu zarabiac nie mamy zamiaru. Seanse sa darmowe. Kto jest milosnikiem kina przyjdzie i nie trzeba go kupowac bezwartosciowymi frazesami. Kto chce jedynie pokazac, ze jest lepszy, bo potrafi krytykowac nawet tam, gdzie inni chwala – i tak nie przyjdzie, a swoje juz odebral w dwojnasob. Mam nadzieje, ze ci przynajmniej ulzylo i poziom hormonu niedojrzalosci wrocil chwilowo do normy?

Aha – rozumiem, ze w twoim mniemaniu "propagator polskiej kultury" to taki, ktory drwi ze wszystkich na lewo i prawo, krytykuje, sam niewiele wnoszac do sprawy oraz prowokuje kiepskiej proweniencji insynuacjami? No, to rzeczywiscie propagatorem takiej polskiej kultury, to ja nie bylem, nie jestem i nie mam zamiaru byc.
Ostatnio zmieniony 01-01-1970, 01:00 przez MaWi, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

Nie wiem dlaczego, ale mam jakies takie wrazenie, ze te polskie filmy (nie mam pojecia jak pozostale...), ktore znalazly sie w programie, byly juz w Luksemburgu pokazywane....(ubiegloroczny festiwal?....Ancien Cinema?....)
Ale jak o mnie chodzi, to nic - niektorych i tak nie mialam okazji jeszcze zobaczyc, wiec nadrobie.... :)
Awatar użytkownika
czeczu

... to ja w takim razie idę pooglądać kreskówki ;)
Awatar użytkownika
byly

Post autor: byly »

a tak troche off-topicowo:

Znacie nowe polskie slowo "galerianki"?

Glosno jest o filmie

http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obc ... tutki.html

http://www.youtube.com/watch?v=l92ok_SHxsQ
LouT

Post autor: LouT »

MaWi pisze:Czeczu,

wiesz, nie raz wykazales sie zupelnym brakiem taktu, prowokatorstwem oraz bezceremonialnym wlazeniem w sprawy ktore nijak cie nie dotycza. Myslalem, ze znizajac sie do twojego poziomu uda mi sie jakos nawiazac z toba kontakt, ale widze ze i na tych falach nastawiony jestes jedynie na nadawanie a nie na odbior. Zatem bez odbioru.

A co do podejscia marketingowego – coz – na festiwalu zarabiac nie mamy zamiaru. Seanse sa darmowe. Kto jest milosnikiem kina przyjdzie i nie trzeba go kupowac bezwartosciowymi frazesami. Kto chce jedynie pokazac, ze jest lepszy, bo potrafi krytykowac nawet tam, gdzie inni chwala – i tak nie przyjdzie, a swoje juz odebral w dwojnasob. Mam nadzieje, ze ci przynajmniej ulzylo i poziom hormonu niedojrzalosci wrocil chwilowo do normy?

Aha – rozumiem, ze w twoim mniemaniu "propagator polskiej kultury" to taki, ktory drwi ze wszystkich na lewo i prawo, krytykuje, sam niewiele wnoszac do sprawy oraz prowokuje kiepskiej proweniencji insynuacjami? No, to rzeczywiscie propagatorem takiej polskiej kultury, to ja nie bylem, nie jestem i nie mam zamiaru byc.

Normlnie jestem niezwykle spokojnym człowiekiem, ale tym razem nie wytrzymałem. MaWi, Twoja reakcja na post Czecza jest niczym nieuzasadniona. Pytanie, dlaczego nie ma informacji na polska.lu o festiwalu, który ma zacząć się za miesiąc jest chyba zupełnie normalne. Wygląda na to, że takie pytania trafia w jakiś Twój czuły punkt. Nie ma jednak sensu wyładowywać się publicznie tym bardziej, że Twoje argumenty, zgodnie z którymi nie ma potrzeby informować o festiwalu, bo i tak ludzie o tym zapomną (?), zainteresowani sami z siebie i tak przyjdą (?!), a marketing jest poniżej godności organizatorów, bo nie chcą kupować publiki bezwartościowymi frazesami (?!!), są oględnie mówiąc dyskusyjne. Sam już, jako że znam kilku organizatorów, spotykałem się z pytaniami o daty i program festwalu, więc wiem, że informacja jest po prostu potrzebna i każdy, nawet Czeczu :), ma prawo się zappytać. Ale pal licho. Twój wybór. Fajnie, że dałeś linka do strony festiwalu. Widać, że wszystko jest już zaplanowane i gotowe, szkoda tylko, że aby go odnaleźć na polska.lu trzeba przejść przez niezbyt sympatyczną wymianę opinii na forum.
MaWi

Dobra, niech bedzie – przepraszam wszystkich z czeczem wlacznie, choc on dobrze wie czym mi zalazl za skore, nie ma to nic wspolnego z tym jego wystapieniem i niestety ale to ja mialem w tym wypadku racje. No, ale bez prywaty.

Oczywiscie, ze ostatnia rzecza jaka chcialbym dla Festiwalu, to robic mu zly PR, wiec bede wdzieczny za zamkniecie tej dyskusji w tej chwili i cierpliwe doczekanie do momentu, kiedy w koncu ostatecznie pojawi sie ten z dawna oczekiwany anons na polska.lu :)

Choc nie chce dalej eskalowac niepotrzebnych emocji (a moze wlasnie dlatego, ze nie chce), wolalbym bysmy unikali w dyskusjach pewnego rodzaju... hm... przeoczen i kreatywnego cytowania czyichs wypowiedzi, a to konkretnie:
LouT pisze:nie ma potrzeby informować o festiwalu, bo i tak ludzie o tym zapomną
Nie napisalem wszak, ze nie ma porzeby informowac o festiwalu, ale ze pisanie o nim z miesiecznym wyprzedzeniem uwazam za przedwczesne (jest tu jakas roznica? oby...)
LouT pisze:marketing jest poniżej godności organizatorów
czegos takiego tez nie napisalem, choc jesli ktos bardzo chce, mogby to tak odczytac. Wypada mi wiec wszystkich, ktorzy tak to odczytali jeszcze raz bardzo serdecznie przeprosic.

Zeby jakos lagodnie zamknac temat – zapraszam wiec niniejszym (nieoficjalnie) wszystkich na nasz Festiwal, a oficjalne zaproszenie – juz wkrotce!
Borys

Post autor: Borys »

MaWi pisze:Dobra, niech bedzie – przepraszam wszystkich z czeczem wlacznie, choc on dobrze wie czym mi zalazl za skore, nie ma to nic wspolnego z tym jego wystapieniem i niestety ale to ja mialem w tym wypadku racje. No, ale bez prywaty.
Z takie cos na moim koncie jest ostrzezenie .

Wiem zes Dyrektor ale wez se walnij kolego , chocby czasowe , ostrzezenie.

Widze ze nerwy zaczynaja Ci puszczac juz prawie jak mi !! :)
Jeszcze troche i bedziesz prawdziwym nieczulym TERMINATOREM !

EDIT :

Jak sam sobie przyznasz ostrzezenie to jestem pewny ze Czeczu pojdzie sie wyspowiadac !! <mrgreen>
Ostatnio zmieniony 01-01-1970, 01:00 przez Borys, łącznie zmieniany 1 raz.
Ura Bura Szef Podwóra
nuka

festiwal

Post autor: nuka »

Jako organizatorka bardzo proszę o pogodne podejście do całej sprawy, odliczanie dni do festiwalu oraz tłumne przybywanie do kin- już wkrótce zaczynamy końcowe odliczanie!

do zobaczenia na seansach!
nuka
Awatar użytkownika
panda

Post autor: panda »

Uważam, że lepszej niż ta dyskusja reklamy festiwalu filmu Europy Centralnej byc tutaj nie mogło <lol> . Ta konfrontacja przede wszystkim przyciąga uwagę, oddaje charakter niespokojnego ducha narodów Europy Centralnej, zróżnicowania kulturowo-obyczajowego, niebagatelnej roli zaszłości w debacie, eo ipso stanowi nietuzinkową oprawę marketingową wydarzenia.
Ja zawsze mam rację. Raz mi się wydawało, że nie mam racji, ale okazało się, że byłem w błędzie ;) [G.J.Gigol]
Borys

Post autor: Borys »

Czyzbys Panda sugerowal ze Ociec Dyrektor umowil sie z Yoolika na zalozenie tego topicu a pozniej z Czeczem na delikatne skomentowanie sprawy ?
Ura Bura Szef Podwóra
ODPOWIEDZ