ustawienie Cyfry+
ustawienie Cyfry+
Nie wiem w jakim podforum nalezy pisac o takich rzeczach, wiec pisze w "rozrywce" bo szukam chetnego, ktory zechcialby sie "rozerwac" i pomoc mi ((a w zasadzie to (ewentualnie) ja jemu)) ustawic odpowiednio antene Cyfry+, tak zeby w koncu to wszystko zadzialalo.
Juz kolejny miesiac place abonament, a talerz znowu dzis spoczal w salonie na kanapie bo nie jestem w stanie znalezc najmniejszego sygnalu. Nic, kompletnie nic. Instrukcje obslugi znam juz prawie na pamiec (wiec prosze mnie nie dobijac i nie pisac, ze tam wszystko stoi jak byk;) ), a im wiecej czytam tym mniej rozumiem. Wiec dzis zaniechalam definitywnie wszelkich dalszych prob i zwracam sie z prosba o pomoc.
Czy znajdzie sie ktos wsrod Was, dysponujacy czasem i ochota (rzecz jasna;) ) by zatanczyc z moim talerzem Sambe i trafic w te rzekome 13stopniE ?? Ja sie poddalam....
Juz kolejny miesiac place abonament, a talerz znowu dzis spoczal w salonie na kanapie bo nie jestem w stanie znalezc najmniejszego sygnalu. Nic, kompletnie nic. Instrukcje obslugi znam juz prawie na pamiec (wiec prosze mnie nie dobijac i nie pisac, ze tam wszystko stoi jak byk;) ), a im wiecej czytam tym mniej rozumiem. Wiec dzis zaniechalam definitywnie wszelkich dalszych prob i zwracam sie z prosba o pomoc.
Czy znajdzie sie ktos wsrod Was, dysponujacy czasem i ochota (rzecz jasna;) ) by zatanczyc z moim talerzem Sambe i trafic w te rzekome 13stopniE ?? Ja sie poddalam....
asiunia, a ma ktos z sasiadow w najblizszej okolicy jakis talerz na dachu?.... Bo jak ma, to moge Ci pomoc - swoja sama ustawialam i ustawilam w koncu w momencie, kiedy juz w zasadzie sie poddalam...a nie czytalam wczesniej zadnej instrukcji...i nawet nie wiem, co to jest rzeczone 13 stopni E.... ...zreszta mam ciagle w garazu Twoje 3 krzeselka....
Na dachu to nie, ale na dzialce. I nie jest to Cyfra+, i stoi w zupelnie innym kierunku niz jakies tam 13stopniE. Odgrywa to role?bamaza42 pisze:asiunia, a ma ktos z sasiadow w najblizszej okolicy jakis talerz na dachu?....
Bama, Ty to jedna reka nawet IKEA potrafisz skrecic, wiec... zapraszam!, zapraszam!! ))bamaza42 pisze:swoja sama ustawialam
No wiesz...nie bede falszywie skromna - moze nie jedna reka, ale troche sie tego naskrecalam, wolajac o pomoc tylko w przypadku wiekszych i bardziej skomplikowanych kawalkow...
ok, od jutra jestem w pracy - zadzwonie, to sie namowimy...
To nie szkodzi, ze na dzialce - podgladniemy i nawet jak nie ten sam satelita, kierunek powinien i tak byc zblizony... W mojej okolicy jest kilka talerzy (oczywiscie zaden cyfra+ nie jest...) i wszystkie sa w z grubsza tym samym kierunku ustawione...
ok, od jutra jestem w pracy - zadzwonie, to sie namowimy...
To nie szkodzi, ze na dzialce - podgladniemy i nawet jak nie ten sam satelita, kierunek powinien i tak byc zblizony... W mojej okolicy jest kilka talerzy (oczywiscie zaden cyfra+ nie jest...) i wszystkie sa w z grubsza tym samym kierunku ustawione...
- kajapapaja
-
Wow! To gratuluje fuksa / szczescia / cierpliwosci / wyczucia / sokolego oka... (niepotrzebne skreslic). Bez cienia ironii - powaznie!Borys pisze: Kilka anten w zyciu ustawilem na czuja
Ja na poczatku probowalem podejsc do tego fachowo, zabralem sie z ekierkami, kontomierzami, kompasem i poziomica do dzialania, obliczylem azymuty, zweryfikowalem wszystko z polozeniem geo. Trewiru przy pomocy GPSa i internetowym przelicznikiem "katow natarcia" talerza. Chyba sie nie rypnalem bo talez byl wycelowany w niebo tak jak te sasiadow. A i tak klops! Moja przygoda z ustawianiem cyfry prawie skonczyla sie wywaleniem talerza przez balkon...
Problem w tym ze przy dekoderach cyfrowych ustawienie musi byc na prawde hiper dokladne! Nie tak jak w analogach, ze mozna krecic talezem az obraz przestanie sniezyc.
Ostatecznie udalo sie przy pomocy takiej sprytnej czarnej skrzyneczki, ktora przetwarza sygnal na analogowy - przy poruszaniu antena sygnal dzwiekowy sugeruje poprawnosc polozenia (wyje coraz wyzszym dzwiekiem: "uuuuiiiii" ), a kiedy jest sie juz blisko zapalaja sie kolejny diody. Polecam! Nie powinno kosztowac sporo. A ustawienie trwa wowczas 5 minut!
- kajapapaja
ja po prostu zadzwoniłam do SatTv i poprosilam o przyjazd speca i ustawienie anteny. Ot i cała filozofia :>asiunia pisze:A gdzie takiego speca mozna znalezc?
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
-
Jestem w posiadaniu takiego aparatu do precyzyjnego ustawienia sygnalu z talerza.. Potwierdzam poprzednika ze to trwa szybko i sprawnie. Kosztuje male pieniadze i mozna dostac w kazdym sklepie ktory oferuje sprzet do satelitarnego obierania kazdgo kanalu.
Mistrz Niemiec z druzyna DSD 2012
Wielokrotny Mistrz Polski Belgii Włoch i Luxemburga
Dziesiąty w Rankingu światowym ITF Senior
Trenujemy w klubie tenisowym Bettemburg
Wielokrotny Mistrz Polski Belgii Włoch i Luxemburga
Dziesiąty w Rankingu światowym ITF Senior
Trenujemy w klubie tenisowym Bettemburg