Nie jestem zapalonym hobbystą koni czy jeździectwa ale jestem w bliskim kontakcie z stadniną koni mojego znajomego w Lintgen (15km od Lux w kierunku Mersch) więc zrobię mu małą reklamę
![;)](images/smilies/icon_wink.gif)
Jest tu około 40 koni w tym około 20 to konie klientów którzy wynajmują boxy, reszta koni jest właściciela (klacze, ogirery, źrebaki) konie te wykorzystywane są na pokazy, zawody, nauki jazdy dla dorosłych i dzieci, nauką popołudniami zajmuje się małżonka właściciela a ceny to dokładnie nie wiem ale chyba coś około 20E lecz nie dam głowy bo nie wnikam w to:) ale jeżeli ktoś jest zainteresowany jazdą czy nauką to najlepiej odwiedzić to miejsce i porozmawiać z właścicielem.
Jest również możliwość nabyć własnego konia gdyż znajduje się tu również pukt insyminacji koni przez rasowe ogiery z wieloma medalami a źrebaki w końcu stają się dorosłymi końmi chcącymi mieć swojego właściciela
![:)](images/smilies/icon_smile.gif)
Stadnina znajduje się około 1500m w prawo od głównej drogi Lux-Mersch praktycznie na końcu miejscowości po prawej stronie, w okresie letnim cześć koni właściciela jest na łąkach ale te do nauki są na miejscu, jest również na miejscu hala do w/w nauki.
pozdrawiam Darek