25 marca 2007 r. o godz. 17.30 w Wielkim Audytorium Filharmonii Luksemburskiej odbędzie się specjalny koncert w 50. rocznicę podpisania Traktatów Rzymskich, dających początek Europejskiej Wspólnocie Gospodarczej. Wystąpi Europejska Orkiestra Kameralna pod dyrekcją Ivana Fischera. W programie znajdą się utwory J. Sibeliusa, G. Rossiniego, E. Satie, F. Schuberta i Z. Kodaly'a, a koncert zwieńczy VII Symfonia L. van Beethovena.
Interesujący jest dobór nazwisk kompozytorów, których dzieła znalazły się w programie, ukazujący zarówno przekrój geograficzny Unii Europejskiej – od Włoch po Finlandię – jak i aspekt historyczny – od reprezentantów państw założycielskich, poprzez bohaterów kolejnych akcesji, aż do przedostatniej, reprezentowanej w programie koncertu przez Węgry (Z. Kodaly). Nie mniej frapujący jest sam repertuar koncertu, wyraźnie skłaniający do konstatacji, iż w następne półwiecze Unia Europejska ma zamiar wejść tanecznym krokiem. W tym zestawie brak obecności sztandarowej, by nie powiedzieć – obowiązkowej przy takiej okazji – IX Symfonii L. v. Beethovena, a raczej zastąpienie jej bodaj najbardziej roztańczonym z jego dzieł orkiestrowych – VII Symfonią (jeszcze przez Ryszarda Wagnera nazwaną apoteozą tańca), wydaje się być decyzją jak najbardziej słuszną, dodającą całości koncertu miast niepotrzebnego patosu, jeszcze więcej gracji.
Wstęp na koncert jest bezpłatny, ale możliwy tylko dla osób urodzonych w 1957 roku lub obchodzących urodziny 25 marca. Organizatorzy przygotowali dla nich 500 bezpłatnych podwójnych wejściówek. Można je zamówić poprzez przesłanie wypełnionego formularza na adres:
Concert du 50e anniversaire du traité de Rome
Maison de l'Europe
7, rue du Marché-aux-Herbes
L-2920 LUXEMBOURG
lub faksem pod nr 4301 34433. Decyduje kolejność zgłoszeń.
Dalsze informacje dostępne są na stronie http://www.concerteu50.lu.
Źródło: http://www.concerteu50.lu.
Koncert w 50 rocznicę Traktatów Rzymskich - dla wybranych
Koncert w 50 rocznicę Traktatów Rzymskich - dla wybranych
- Załączniki
-
- ensemble2.JPG (4.05 KiB) Przejrzano 1884 razy
Ostatnio zmieniony 01-01-1970, 01:00 przez Redakcja, łącznie zmieniany 1 raz.
~–~–~–~–~
Redakcja
Redakcja
- kajapapaja
Re: Koncert w 50 rocznicę Traktatów Rzymskich - dla wybranyc
Pfff... nie wiem jak inni, ale ja uwazam to za po prostu smieszne... <roll>Redakcja pisze:Wstęp na koncert jest bezpłatny, ale możliwy tylko dla osób urodzonych w 1957 roku lub obchodzących urodziny 25 marca.
No ale w koncu wszystkich nie mogli zaprosic <lol>
Obawiam sie, ze sie z toba zgadzam wszystkimi recami i nogami. Na szczescie filharmonia powiatowa w Luksemburgu organizuje nieco wiecej koncertow niz tylko imprezy jubileuszowe i zamkniete, wiec ja kontestujac jubileusze pewnie wybiore sie posluchac Beethovena dwa tygodnie pozniej czyli tutaj: http://www.philharmonie.lu/en/events/ev ... ils&id=364 .smavil pisze:Pfff... nie wiem jak inni, ale ja uwazam to za po prostu smieszne... <roll>
Natomiast niechetnym muzyce romantycznej, ktorych z kolei interesuja klimaty pop-folkowe polecam albo Bregovicia lub tez – dla fanow multimediow i sztuki nowej – koncert finalowy festiwalu musique/visuelle, a dla tych co do filharmonii chodza dla jaj – wystep orkiestry warzywnej. Nie bylem nigdy na ich koncercie i podejrzewam, ze nie chcialbym sie znalezc, ale jestem pewien, ze to jest obciach najwyzszych lotow i smiechu przy tym po pachy, a dodatkowo mozna dzieciaka zabrac, to tez sie niezle ubawi, a przy okazji byc moze zacheci do pomocy w domu przy przygotowywaniu salatki warzywnej? <mrgreen>