Oświadczenie podatkowe - to może się opłacać

Awatar użytkownika
Redakcja

Oświadczenie podatkowe - to może się opłacać

Post autor: Redakcja »

Osoby pracujące w Luksemburgu nie muszą wypełniać oświadczenia podatkowego – podatek jest potrącany bezpośrednio z pensji. W niektórych wypadkach może jednak opłacać się samodzielne wypełnienie takiego oświadczenia – pozwala to na dokonanie odliczenia niektórych wydatków od podstawy opodatkowania.

To odliczenie (do wysokości 672 euro rocznie) obejmuje takie wydatki, jak odsetki od kredytu, składki na ubezpieczenie, oszczędności na książeczce mieszkaniowej, opłaty za opiekę nad dzieckiem itd. Tzw. frontaliers, czyli osobom pracującym w Luksemburgu a mieszkającym w sąsiednich państwach przysługujące odliczenie częściowe.

Od niedawna oświadczenie podatkowe można wypełniać w Internecie.

Informacje za www.lessentiel.lu
Załączniki
lux_wedell.jpg
lux_wedell.jpg (11.68 KiB) Przejrzano 6931 razy
~~~~~
Redakcja
mlody

Post autor: mlody »

To wszystko prawda ,ale nalezy pamietac ze jezeli zglosicie sie pierwszy raz z tym indywidualnym oswiadczeniem ,to juz od tego momentu co roku musicie je skladac (wciagnieci do ewidencji podatkowej w ich systemie informatycznym).
clematis

Post autor: clematis »

osobom pracujacym w instytucjach UE to sie nie oplaca, prawda?
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

Osoby pracujące w instytucjach UE nie płacą podatku dochodowego w Luksemburgu, tylko podatek "unijny".
misio

Post autor: misio »

Ja polecam skladac w terminie. Po terminie jedyna "kara" to wyplata naleznosci "nie wiadomo kiedy" :(
Awatar użytkownika
jespere

Post autor: jespere »

skad suma odliczenia 670 euro rocznie? wydaje mi sie troche mala - moze mialo byc miesiecznie? bo jak zaczniemy wrzucac do odliczen: ubezpiczenia, zlobek, kredyt itd, to taka suma rocznie jest po prostu malutka...
Borys

Post autor: Borys »

a moze chodzi o to ze fizycznie, rocznie moze pozostac w kieszeni podatnika do 672 ojro ?
Ura Bura Szef Podwóra
Awatar użytkownika
Redakcja

Post autor: Redakcja »

Niestety autor nie wyjaśnia czy miesięcznie czy rocznie. Jedyne co można stwierdzić (i to i tak max. na 95% ;) ), że wersja Borysa raczej nie wchodzi w grę.

Dla dociekliwych – fragment tekstu oryginalnego:
l'essentiel pisze:Ces dépenses sont l'intérêt de l'emprunt que vous avez contracté pour des meubles, une voiture, un terrain à bâtir... La somme déductible est plafonnée à 672 euros. Le principe est le même pour vos assurances à la personne telles que l'assurance vie ou accident.
I oczywiście prośba do forumowych ekspertów – pomóżcie wyjaśnić tę sprawe naszym czytelnikom (i nam samym, oczywiście)
~~~~~
Redakcja
Awatar użytkownika
dslonce

Post autor: dslonce »

W skrocie:
Limit jest na glowe w rodzinie, czyli 4 glowy = limit razy 4. Sa odzielne limity na odsetki od kredytow tzw. konsumpcyjnych (samochód, pralka itp.) - a odzielny i duzo wyzszy w przypadku kredytu hipotecznego na wlasne lokum. Na dzieci np. na przedszkole (oraz w tym na legalna gosposie) limit wynosi 3600Eur rocznie. Na ubepieczenia na zycie i medyczne oraz odpowiedzialnosci cywilnej (nie tylko samochodowe ale takze w zyciu prywatnym) sa oddzielne limity - kwot nie pamietam.
Te limity to są odliczenia od podstawy opodatkowania udokumentowanych wydatkow, a nie odliczenia od podatku.
dag
clematis

Post autor: clematis »

Chodzi o odliczenie 672 euro rocznie za każdy rodzaj ulgi (źródło: www.guichet.public.lu). O tym, że jest to odliczenie od podstawy opodatkowania, można przeczytać w naszym artykule.
madziara

Post autor: madziara »

A ja mam pytanie. Jestem zatrudniona w instytucjach, a moj maz pracuje w Luksie w sektorze prywatnym. I sklada oswiadczenie podatkowe, bo odliczamy sobie kredyt mieszkaniowy (co sie zreszta bardzo oplaca). I w tym roku otrzymal od swojej ksiegowej informacje, ze razem z oswiadczeniem za rok 2008 ma przeslac wszystkie moje odcinki pensji za zeszly rok, bo podobno wladze luksemburskie od 2008 r. zaczynaja uwzgledniac dochody osob pracujacych w instytucjach przy obliczaniu podatku osoby placacej podatki tutaj. Wydaje mi sie to dziwne. I w ogole czy jest to zgodne z prawem? Moze ktos wie cos na ten temat, albo moglby chociaz wskazac, gdzie moznaby o tym poczytac w jakims dostepnym jezyku (tzn. angielski lub niemiecki, od biedy francuski).
Z gory dziekuje za pomoc.
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

najlepiej z tym pytaniem idź do Welcoem Desku i do PMO - powinni ci pomóc, bo na pewno nie jesteś ani pierwsza, ani ostatnia z tym pytaniem

nie chcę ściemniać, ale chyba władze luksemburskie nie mają prawa pytać o zarobki eurourzędników - ale tu trzeba się wczytać w Protocol of Immunities and Privilegies
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
===============================
eurokraci.eu
asiunia

Post autor: asiunia »

madziara pisze:w tym roku otrzymal od swojej ksiegowej informacje, ze razem z oswiadczeniem za rok 2008 ma przeslac wszystkie moje odcinki pensji za zeszly rok, bo podobno wladze luksemburskie od 2008 r. zaczynaja uwzgledniac dochody osob pracujacych w instytucjach przy obliczaniu podatku osoby placacej podatki tutaj.
A jak bylo w latach poprzednich niz 2008?
Przed 2008 tez pracowalas w "instytucjach" i nie bylo tego problemu? Czy zaczelas dopiero w 2008 i dlatego ksiegowa o to pyta?
madziara

No wlasnie chodzi o to, ze pracujemy tak oboje juz od 4 lat i nigdy nikt nie wymagal informacji o moich dochodach. Dziwne...
madziara

Aha, a jeszcze ciekawe jest to, ze rozliczenie podatkowe robi mojemu mezowi co roku ta sama ksiegowa...
ODPOWIEDZ