Palenie surowo... wskazane ;)
Palenie surowo... wskazane ;)
Jedni wieszają śledzia, inni posypują głowy popiołem, niektórzy topią marzannę, a inni... palą słomianych kawalerów.
Tak oto Luksemburg żegna się z zimą. Jak co roku w mieście powiatowym Remich dokonano w Środę Popielcową egzekucji na znienawidzonym wcieleniu zimy zwanym przez miejscowy lud Stréimännchen. Obywatel marzanek został najpierw podpalony, a potem dla pewności wrzucony do rzeki. Zgromadzonemu licznie społeczeństwu bardzo się ten pogański obrządek spodobał, toteż tańcom i hulankom końca nie było. W ten sposób nie tylko zimę, ale i tegoroczny karnawał oficjalnie mamy już z głowy. Dla sprawiedliwości dodać musimy, iż co cztery lata, a więc w roku przestępnym, wyrok wykonywany jest na słomianej kukle płci żeńskiej (Stréifrächen), a więc bliskiej krewnej naszej marzanny.
Tymczasem już za chwilę, bo w najbliższą niedzielę, tradycyjne doroczne... palenie krzyży, czyli [glow=orange]Buergbrennen[/glow]. Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do dzielenia się fotorelacjami z tego widowiska! Fotoamatorzy oraz miłośnicy mocnych wrażeń i grillwurstów z prawdziwego ogniska – pokażcie, jak się bawi Luksemburg. Z wielką przyjemnością opublikujemy najciekawsze Wasze zdjęcia w specjalnie z tej okazji przygotowanym fotoreportażu. Wystarczy, jeśli wyślecie je na adres redakcja@polska.lu
Tak oto Luksemburg żegna się z zimą. Jak co roku w mieście powiatowym Remich dokonano w Środę Popielcową egzekucji na znienawidzonym wcieleniu zimy zwanym przez miejscowy lud Stréimännchen. Obywatel marzanek został najpierw podpalony, a potem dla pewności wrzucony do rzeki. Zgromadzonemu licznie społeczeństwu bardzo się ten pogański obrządek spodobał, toteż tańcom i hulankom końca nie było. W ten sposób nie tylko zimę, ale i tegoroczny karnawał oficjalnie mamy już z głowy. Dla sprawiedliwości dodać musimy, iż co cztery lata, a więc w roku przestępnym, wyrok wykonywany jest na słomianej kukle płci żeńskiej (Stréifrächen), a więc bliskiej krewnej naszej marzanny.
Tymczasem już za chwilę, bo w najbliższą niedzielę, tradycyjne doroczne... palenie krzyży, czyli [glow=orange]Buergbrennen[/glow]. Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do dzielenia się fotorelacjami z tego widowiska! Fotoamatorzy oraz miłośnicy mocnych wrażeń i grillwurstów z prawdziwego ogniska – pokażcie, jak się bawi Luksemburg. Z wielką przyjemnością opublikujemy najciekawsze Wasze zdjęcia w specjalnie z tej okazji przygotowanym fotoreportażu. Wystarczy, jeśli wyślecie je na adres redakcja@polska.lu
- Załączniki
-
- Foto: Marc Wilwert (c) by d'Wort
- Streimannchen.jpg (11.34 KiB) Przejrzano 5263 razy
Ostatnio zmieniony 01-01-1970, 01:00 przez Redakcja, łącznie zmieniany 1 raz.
~–~–~–~–~
Redakcja
Redakcja
- ogrodniczka
Zurawie przyleciały
A w Bridel około 15tej zrobiło sie dzisiaj czarno na niebie.Takich stad żurawi nie widziałam nigdy w życiu.Ktos kiedys pisał, ze mają jakieś swoje miejsca odpoczynku czy zbiórki w okolicach Bereldange.Dobrze pamietam? Od ich klegoru pękały uszy.Znaczy - wiosna nadchodzi wielkimi krokami (uf!) i nie wyznaczają jej tylko pędzone kwiatki na cactusowych półkach w sekcji ogrodniczej ale żurawie i przebiśniegi w ogródku.
Witamy Pani Wiosno, witamy.
Witamy Pani Wiosno, witamy.
Dobrze pamietasz! To pisalem ja, zielony potwor jak jeszcze mieszkalem kiedys w Walfer. A teraz mieszkam duzo dalej na polnocy i zurawie odwiedzily dzis takze nasze okolice. Ich klangoru nie da sie pomylic z niczym innym, wiec jak tylko uslyszalem, to wylecialem na taras z aparatem fotograficznym. Niestety pogoda dzisiaj zupelnie nie sprzyjala fotograficznym zapedom, wiec z fotek wyszly nici. Ale jedno jest pewne – zurawie polecialy prosto na mazurskie bagna, co oznaczac moze tylko jedno – wiosna tuz tuz!ogrodniczka pisze:Ktos kiedys pisał, ze mają jakieś swoje miejsca odpoczynku czy zbiórki w okolicach Bereldange.Dobrze pamietam?
Jest jeszcze inny sygnal nadchodzacej wiosny – caly ogrod zasypalo nam na bialo. Nie, nie sniegiem lecz... przebisniegiem
- ogrodniczka
u nas na poludniu juz od zeszlego weekendu klucze dzikiego ptactwa mozna bylo obserwowac. a w nadmozelskich stawach zagoscily dzikie gesi. poza tym wieczorami mozna posluchac kociej muzyki.
eech piknie sie zrobilo.
tez jestem za tym, zeby kol. MaWi jakies ladne fotki przebisniegow powstawial, co by nam szybciej czas na oczekiwanie krokusow i tulipanow minal.
eech piknie sie zrobilo.
tez jestem za tym, zeby kol. MaWi jakies ladne fotki przebisniegow powstawial, co by nam szybciej czas na oczekiwanie krokusow i tulipanow minal.
Z przyjemnosciom, szczegolnie, ze slonce dzisiaj sprzyja ogrodowym eksploracjomogrodniczka pisze:Skoro żurawie odleciały, a przebiśniegi zostały to cyknij proszę jakąś fotkę swojego dzikiego ogrodu dla Ogrodniczki
Zanim jednak zanurkuje w gaszcz przebisniegow – tytulem wspominek, garsc fotek z akcji "Dokarmiamy ptaszki". Ciekawe, czy potraficie nazwac wszystkie osobniki z ponizszych fotografii? Ze mnie ornitolog jak z koziej d... trabka, ale po zapuszczeniu zurawia w Atlas ptakow udalo mi sie zidentyfikowac wszystkich uczestnikow uczty w naszym ogrodku
PS. Bardzo prosze o oszczedzenie mi komentarzy nt. jakosci tych zdjec. Nie znam sie na fotografowaniu, mam kiepski sprzet a do tego aura tej zimy raczej nie nalezala do sprzyjajacych fotografowaniu. To raczej spontaniczna wypowiedz totalnego fotoamatora
Co prawda nie ja, ale moim dawnym sprzętem, członek mojej rodziny szaleje
http://www.digart.pl/zoom/3239100/A_mog ... morze.html
http://www.digart.pl/zoom/3209342/Glod.html
http://www.digart.pl/zoom/2992446/Swiat ... _gesi.html
Co do tego jaki to sprzęt:
Cannon 5D
+300-800mm znaleziony w Australii
I czasami D200
Tajemnica tkwi w jasności szkła
Moje zdjątka na NK :P
http://www.digart.pl/zoom/3239100/A_mog ... morze.html
http://www.digart.pl/zoom/3209342/Glod.html
http://www.digart.pl/zoom/2992446/Swiat ... _gesi.html
Co do tego jaki to sprzęt:
Cannon 5D
+300-800mm znaleziony w Australii
I czasami D200
Tajemnica tkwi w jasności szkła
Moje zdjątka na NK :P
Ostatnio zmieniony 28-02-2009, 12:50 przez gabrjel, łącznie zmieniany 3 razy.
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
- kajapapaja
zdjęcia super - szczególnie te srocze amory sercu drogie, jako że co roku możemy je podziwiać, jak również owoce <mrgreen> tychze amorów...
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
Prosze bardzo... najzswiezsza relacja z ogrodu! Calego Wam nie pokaze, bo na przedwiosniu niezbyt okazale sie prezentuje, ale wyzierajaca ze wszystkich szczelin wiosna bardzo chetnie sie podziele
I news z ostatniej chwili – wlasnie przelecial nad Ardenami kolejny batalion zurawi. Tym razem nieco lepsze warunki do fotografowania, tak wiec zamieszczam dokumentacje <aparat>
I news z ostatniej chwili – wlasnie przelecial nad Ardenami kolejny batalion zurawi. Tym razem nieco lepsze warunki do fotografowania, tak wiec zamieszczam dokumentacje <aparat>
- Załączniki
Gratuluje MaWi i Gabrielowi pieknych fotograficznych lowow
a Gabrielowi mozna sprzetu naprawde pozazdroscic ! co za jakosc !
dla tych ktorzy maja ochote na nastepne "palenia zimy" zapraszam jutro na Bonnevoie przy wiezy cisnien ok. godz. 20.00
a Gabrielowi mozna sprzetu naprawde pozazdroscic ! co za jakosc !
dla tych ktorzy maja ochote na nastepne "palenia zimy" zapraszam jutro na Bonnevoie przy wiezy cisnien ok. godz. 20.00
"Gdyby ludzie rozmawiali tylko o tym, co rozumieją, zapadłaby nad światem wielka cisza." Albert Einstein