Tydzień kuchni polskiej w hotelu Parc Belle-Vue
Tydzień kuchni polskiej w hotelu Parc Belle-Vue
Ile to razy pytaliście, gdzie w Luksemburgu można skosztować prawdziwej polskiej kuchni? Tydzień festiwalowy niesie nam jeszcze jedną niespodziankę i zarazem odpowiedź na powyższe pytanie. Dla tych wszystkich, których rozdziera tęsknota za pierogami i bigosem, dla których żurek czy ogórkowa to nie tylko zupa, ale także smak wspomnień, i w końcu dla tych, którzy chcieliby po prostu pokazać swoim luksemburskim znajomym jak bogata, pełna aromatów i niepowtarzalna jest kuchnia polska, gorąco polecamy
[center]Tydzień kuchni polskiej w hotelu Parc Belle-Vue
przy 5 av. Marie-Therese w Luksemburgu[/center]
Każdy dzień to inny region na kulinarnej mapie Polski. Wczoraj na stołach królowała Warszawa. Dziś można zakosztować wspaniałości z Dolnego Śląska. Środa to Górny Śląsk. Następnie: dzień kuchni góralskiej, wielkopolskiej, kaszubskiej, a na koniec, w niedzielę – specjalności z naszych wschodnich rubieży.
Kilkadziesiąt pozycji w menu każdego dnia. Pełna gama smaków, a co najważniejsze – wszystkie dania przgotowywane są pod okiem najprawdziwszego polskiego kucharza, którego arcydzieła sztuki kulinarnej mieliśmy okazję już nie raz próbować (np. przy okazji słynnego przedstawienia "Testosteronu" w realizacji Teatru PLU w Strassen).
Zapraszamy w imieniu Organizatorów!
[center]Tydzień kuchni polskiej w hotelu Parc Belle-Vue
przy 5 av. Marie-Therese w Luksemburgu[/center]
Każdy dzień to inny region na kulinarnej mapie Polski. Wczoraj na stołach królowała Warszawa. Dziś można zakosztować wspaniałości z Dolnego Śląska. Środa to Górny Śląsk. Następnie: dzień kuchni góralskiej, wielkopolskiej, kaszubskiej, a na koniec, w niedzielę – specjalności z naszych wschodnich rubieży.
Kilkadziesiąt pozycji w menu każdego dnia. Pełna gama smaków, a co najważniejsze – wszystkie dania przgotowywane są pod okiem najprawdziwszego polskiego kucharza, którego arcydzieła sztuki kulinarnej mieliśmy okazję już nie raz próbować (np. przy okazji słynnego przedstawienia "Testosteronu" w realizacji Teatru PLU w Strassen).
Zapraszamy w imieniu Organizatorów!
~–~–~–~–~
Redakcja
Redakcja
Szkoda, że na stronie hotelu nie ma tej informacji... http://www.parcbellevue.lu/
i czy macie gdzieś załącznik do tego postu w większej rozdzielczości, żeby można go było rozesłać wśród znajomych nie-polaków?
i czy macie gdzieś załącznik do tego postu w większej rozdzielczości, żeby można go było rozesłać wśród znajomych nie-polaków?

dag
Dajmy też szansę innym 
Pliki z programem w pełnej rozdzielczości dostępne są do ściągnięcia pod następującymi adresami:
http://www.polska.lu/dload.php?action=file&id=126 – jako jpeg (waży ok. 0,5 MB)
oraz: http://www.polska.lu/dload.php?action=file&id=127 – jako pdf (dużo tłustszy – prawie 2,5 MB).
Przy okazji mała uwaga dot. czytania tego menu – wielokropki na końcu listy dań każdego dnia mają tu swoje znaczenie. To, co zostało tam wymienione, to są jedynie przykłady dań na każdy dzień. Podobno cała lista jest dużo dłuższa. Smacznego! <mniam>

Pliki z programem w pełnej rozdzielczości dostępne są do ściągnięcia pod następującymi adresami:
http://www.polska.lu/dload.php?action=file&id=126 – jako jpeg (waży ok. 0,5 MB)
oraz: http://www.polska.lu/dload.php?action=file&id=127 – jako pdf (dużo tłustszy – prawie 2,5 MB).
Przy okazji mała uwaga dot. czytania tego menu – wielokropki na końcu listy dań każdego dnia mają tu swoje znaczenie. To, co zostało tam wymienione, to są jedynie przykłady dań na każdy dzień. Podobno cała lista jest dużo dłuższa. Smacznego! <mniam>
No wiec na dzien dzisiejszy to ta lista wygladala mniej wiecej tak:MaWi pisze: Podobno cała lista jest dużo dłuższa.
Zakaski:
-krakowska,
-schab pieczony,
-jakas tam inna pieczen,
-pasztet z dziczyzny
-pasztecik rybny (ze szczupaka, chyba),
-pomidory faszerowane salatka warzywna,
-kilka salatek,
-kilka sosow,
-korniszony itp...
-zupa ogorkowa,
Dania gorace:
-kurczak w sosie majerankowym,
-medaliony wieprzowe w sosie grzybowym (kurki, chyba sie te grzyby nazywaja),
-ryba (sandacz?) w sosie z rakow.
Do tego byly przstawki:
-ryz,
-ziemniaki gotowane,
-brokuly,
-kalafior,
-pieczarki.
Wszystko to serwowane jest w formie bufetu, kazdy moze sobie wybierac co chce i ile chce. A ceny ksztaltuja sie tak:
Zakaski - nie pamietam,
Dania na goraco - 10,50,
Jedno i drugie, czyli pelen wybor - 17,50.
Dzieci placa polowe.
Moim faworytem byly medaliony, chociaz trudno tu mowic o faworytach gdyz przynajmniej polewy z dzisiejszych propozycji nie sprobowalam bo mi miejsca w brzuchu zabraklo;)
Acha, prawie bym zapomniala. Z polskich trunkow napic sie mozna tylko piwa (Tyskie) w cenie 3,90 za pol litra.
Smacznego!
