Przestępca nie ma w Luksemburgu łatwego życia

Awatar użytkownika
bisia

Post autor: bisia »

Chyba wszyscy sie zgodzicie, ze aborcja to temat bardzo kontrowersyjny.

Osobiscie uwazam, ze cos w tym jest o czym pisze Ola_G. Naukowcy nie od dzis probuja rozwiazac zagadke- czy na sklonnosci przestepcze wplywa srodowisko w jakim czlowiek dorasta i przebywa czy rowniez jest to uwarunkowane genetycznie.

Misio, to oczym piszesz to oczywiscie prawda i cale szczescie, ze niektorym sie jednak udaje :) , ale to jednostki. A co z innymi? Szkoda mi tylko tych dzieci, bo to przeciez nie ich wina,ze maja takich a nie innych rodzicow, ze sie urodzily w takim a nie innym miejscu i czasie, ze nie wspomne o sierocincach, noworodkach znajdowanych na smietniku, ciazach z gwaltow i ciazach, o ktorych wiadomo, ze dziecko bedzie uposledzone.W dwoch ostatnich przypadkach mam na mysli legalna aborcje i przypadki, ze pan doktor zaslania sie etyka lekarska i mowi: ze jemu sumienie na to nie pozwala, ale zawsze mozna przyjsc do prywatnego gabinetu.Wiele kobiet nie stac na prywatna wizyte i jak sprawa dalej wyglada-sami wiecie. To sa oczywiscie bardzo skrajne sytuacje, ale takie tez istnieja. Dlatego w tym konekscie uwazam, ze prawo do legalnej aborcji to dobre rozwiazanie.

Ale to temat rzeka.
IK

Post autor: IK »

Też czytałam książkę "Freakonomics" i polecam! Artykuł o aborcji to tylko jeden z ciekawych tematów w niej poruszonych - są tam też świetne analizy rynku nieruchomości, wpływu poziomu edukacji rodziców na przyszłość dziecka, zarobkach handlarzy narkotyków, rewelacyjny rozdział o Ku-Klux-Klanie, itd. Inspirująca lektura, niewygodna dla wszelkich ideologów próbujących dopasować rzeczywistość do teorii...

http://en.wikipedia.org/wiki/Freakonomics
Awatar użytkownika
inesitka

Post autor: inesitka »

Nie czytałam książki, ale nie wydaje mi się, żeby ekonomista mógł być autorytetem w dziedzinie kryminologii.
W ogóle USA to dla mnie żaden wzór w dziedzinie prawa karnego i polityki karnej - jeżeli tam sądzi się dzieci i chorych psychicznie na równi ze "zwykłymi" przestępcami, to bardzo mi przykro, ale to nie jest cywilizowany kraj.
Aborcja jako metoda profilaktyki problemów społecznych też nie mieści mi się w głowie.
IK

Post autor: IK »

On się bynajmniej na autorytet kryminologii nie kreuje, ani nie stawia USA za wzór dla kogokolwiek. Nikt też nie mówi o aborcji jako metodzie zapobiegania przestępczości.

A tak w ogóle to życzę przdmówczyni wszystkiego najlepszego z okazji urodzin!
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

Raport mniejszości? Ale z drugiej strony – niezły z niego ekonomista, skoro swoje kretyńskie teorie sprzedaje. Zawsze znajdzie się ktoś, kto to kupi, a interes się kręci. I to jest sposób na sukces, zwłaszcza w USA.
Awatar użytkownika
inesitka

Post autor: inesitka »

dzięki IK <zawstydzony>
Awatar użytkownika
simmo

zero tolerancji

Post autor: simmo »

ola_g pisze:
misio pisze:A ja tam pochwalam takie akcje bo ona oznaczaja ZERO tolerancji. Po kilku latach przestepcy beda wiedzieli ze im sie "to" nie oplaca i bedzie mniej przestepstw. Jak ktos nie wie czy to sie moze udac, to jak wzor pokazuje Nowy Jork.
Polityka 'zero tolerancji' przede wszystkim przyczynila sie do stworzenia z USA kraju o jednej z najwiekszych populacji wieziennych na swiecie (w USA jest 5% ludnosci swiata ale az 25% wiezniow swiata).

A spadek przestepczosci w tym okresie wystepowal nie tylko w NY, wiec skutecznosc polityki 'zero tolerancji' wydaje sie iluzoryczna.
ODPOWIEDZ