Nasza Agenda Kulturalna - 8 - 14 października 2007

Awatar użytkownika
Redakcja

Nasza Agenda Kulturalna - 8 - 14 października 2007

Post autor: Redakcja »

[center]Nieobiektywny Przegląd Wydarzeń (nie tylko) Kulturalnych[/center]

W drugim tygodniu października polecamy:

do 20.10
LX5 / Sharing Common Playground

Industrialne wnętrza Halle des Soufflantes w Esch-Belval w roli laboratorium sztuki współczesnej: instalacje, obrazy, dźwięk i performance w wykonaniu grupy LX5.

do 21.10.Festiwal teatralny Total Théâtre

Specjalnie na tę okazję pięć teatrów z Luksemburga, Thionville, Liege, Trewiru i Saarbrücken przygotowało spektakle, których wspólnym motywem jest pytanie, na ile Grande Région faktycznie istnieje w świadomości jego mieszkańców, oraz próba osadzenia tego tworu w ogólnoeuropejskim kontekście.

do 28.10All we need

Alterglobalistyczna wizja świata i codzienności – jak żyć, by jak najmniej szkodzić Matce Ziemi, a jednocześnie nie tracić przyjemności życia? Kilka propozycji w Les Soufflantes w Belval (Esch-sur-Alzette). Nasza recenzja tutaj.

do 27.10Différences partagées

Tradycyjna fotografia, zdjęcia wykonane telefonem komórkowym, filmy wideo - m.in. takich technik użyło czterech fotografików z Niemiec, Belgii, Francji i Luksemburga, poszukując nowatorskich i adekwatnych sposobów przedstawiania swojego regionu.

do 28.10ReTour de Babel

Recenzowana przez nas wystawa w dawnej stalowni (Aciérie) w Dudelange pokazuje losy imigrantów, którzy od dziesięcioleci nieprzerwanie zasilają szeregi mieszkańców Luksemburga.

do 4.11.Imperator Caesar Flavius Constantinus

W Trewirze wystawa o cesarzu Konstantynie i jego czasach. Relację kolegi zb567 można przeczytać tutaj.

do 4.11.Ultramoderne

Międzynarodowa grupa artystów w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie, czym jest nowoczesność (Espace Paul Wurth).

do 30.11.Autumn Leaves Jazz Festival

W Abbaye Neumünster co tydzień koncert jazzowy, bilety w cenie 15 EUR (poza występem Mikkel Ploug Group 7.10., na który wstęp wolny!).

do 9.12.Wystawa Le trésor de Barbares

Skąd Germanie wracali – trudno dziś dociec. Jedno jest pewne - łupy zdobyte na Rzymianach zgubili przekraczając Ren w okolicach miejscowości Neupotz. Na szczęście dla wielbicieli archeologii starożytnej, których zapraszamy do luksemburskiego Muzeum Historii i Sztuki.

do 18.12.Wystawa Hungry Planet

Co i jak jedzą ludzie w różnych krajach – czy sztuka może interesować się takim tematem? Okazuje się, że tak: sfotografowane historie kulinarne 24 rodzin z 30 krajów można obejrzeć w Espace Paul Wurth.

do 6.01.Wim Delvoye: Cloaca 2000 - 2007

Siedem maszyn imitujących funkcjonowanie układu trawiennego. Z jednej strony wkłada się jedzenie, z drugiej strony wychodzi - wiadomo co. Mamy nadzieję, że zima będzie łagodna, bo nie obejdzie się bez regularnego wietrzenia pomieszczeń Kasyna...

8.10. Wesele Figara

Gratka dla miłośników opery w Grand Théâtre: premierowe przedstawienie z udziałem m.in. Olgi Pasiecznik i orkiestry Concerto Köln.

8.10.La Poche Parmentier

Teatr w Esch-sur-Alzette zaprasza na inscenizację dramatu Georgesa Pereca, w którym jedną z ważniejszych ról odgrywają…ziemniaki ;).

9.10. – 13.10.Sonic Visions Festival

Kulturfabrik i Rockhal będą gospodarzami koncertów, pokazów multimedialnych, wystaw i projekcji filmowych promujących undergroundową scenę Grande Région. Oprócz lokalnych artystów wystąpi m.in. Mix Master Mike, członek Beastie Boys.

10 – 21.10.Festiwal Filmu Arabskiego

Fameck (k/ Thionville) już po raz osiemnasty gości przegląd filmów z krajów Maghrebu i Bliskiego Wschodu.

10.10.Koncert Najiego Hakima

Kto jest ciekawy, jaki brzmią efektownie prezentujące się organy w Filharmonii, ma szansę przekonać się już w najbliższą środę. Oprócz klasycznych utworów Bacha, Francka i Langlais libański artysta wykona własne kompozycje.

10.10. – 14.10.DirActor's Cut

Pierwszy festiwal poświęcony aktorom, którzy stanęli po drugiej stronie kamery. W programie m.in. przedpremierowe pokazy filmów i spotkania z aktorami-reżyserami. Po czerwonym dywanie ;) przejdą m.in. Jane Birkin, Sophie Marceau i Andrzej Żuławski. Nasza relacja z konferencji prasowej tutaj. Już wkrótce na polska.lu recenzje naszych specjalnych wysłanników na festiwal!

13.10.Noc Muzeów

Tej nocy, zamiast jak zwykle tkwić nad szklaneczką whisky w zadymionym barze albo wymiatać na parkiecie przy rue de Hollerich, lepiej ruszyć w obchód muzeów i galerii stolicy. Czasu sporo, od 18:00 do 01:00 w nocy, a w następny weekend będzie o czym opowiadać barmanowi. Albo nowym znajomym z Marksa... ;)

13.10.Das Versprechen

Théâtre des Capucins przeniósł na scenę kryminalne opowiadanie Friedricha Dürrenmata (w Polsce wydane pod tytułem „Obietnica”) .

13 - 14.10.Święto Orzecha

Tradycyjny Nëssmoort w Vianden już w najbliższą niedzielę w godz. 10 – 19.00. Nasza relacja z zeszłorocznego święta tutaj. Uwaga – w tym roku także polskie specjały!

14.10.Martyre des Macchabées

Coś dla miłośników muzyki dawnej – oratorium barokowe Pietro Torri zrekonstruowane przez Chór Kameralny z Namur i zespół Agrement.

14 - 17.10.Caveman

Bestseller „Mężczyźni są z Marsa, a kobiety z Wenus” stał się podstawą broadwayowskiego hitu, znanego w Polsce jako „W obronie jaskiniowca”. Teatr Miejski w Esch zaprasza na ten monodram w inscenizacji Arena Berlin & Theater Mogul (w j. niemieckim).

W kolejnych tygodniach między innymi:

15.10.
Koncert Michaela Nymana

Twórca muzyki do filmów Petera Greenawaya, Jane Campion czy Volkera Schlöndorffa przedstawi swoje kompozycje. Jednym z punktów programu jest projekcja Człowieka z kamerą filmową - klasyki filmu niemego produkcji ZSRR, oczywiście z muzyką Nymana.

26.10.Koncert Joe Cockera

W trewirskiej Arenie wystąpi autor takich hitów, jak With A Little Help From My Friends czy Summer in the City.

26.10. – 11.11Festiwal włoskich filmów w Villerupt

Nieduże miasteczko na południe od Longwy od 30 lat organizuje wydarzenie dobrze znane nie tylko włoskiej społeczności Grande Région. W tym roku jak zwykle będzie można zobaczyć najnowsze i ciut starsze filmy ze słonecznej Italii.

8.11.Tar and Feathers

Najnowsze przedstawienie Nederlands Dans Theater, jednego z czołowych zespołów baletu współczesnego na świecie, będzie można zobaczyć w luksemburskim Grand Théâtre.

11.11Koncert Dianne Reeves

Amerykańska gwiazda wokalistyki jazzowej w Filharmonii.

14.11.Don Giovanni

Wiedeńska Opera Państwowa przedstawi w Filharmonii koncertowe wykonanie Don Giovanniego.

19.11.Koncert Chucka Berry’ego

Legenda rock and rolla zagra w Rockhal.

25.11.Pierścień Nibelungów

Na zamknięcie Luxembourg Festival Orkiestra Bayreuther Festspiele wykona fragmenty epokowego dzieła Wagnera.
Załączniki
culture_870_143.jpg
culture_870_143.jpg (8.3 KiB) Przejrzano 2602 razy
~~~~~
Redakcja
IK

Post autor: IK »

ktoś był wczoraj na inauguracji festiwalu filmowego w Filmotece? Film "Boxes" Jane Birkin ciekawy, bardzo kobiecy powiedzialabym, relacje matka-córki, z których każda ma innego ojca, ale tez relacje ojciec-córka, film bardzo osobisty poza tym, zresztą mało kto miał tak ciekawe życie jak Jane Birkin... jak zwykle zachwyciła mnie też Geraldine Chaplin, której już tak dawno w kinie nie było...
I sama Jane Birkin to bardzo sympatyczna i otwarta osoba, można było zadać jej pytanie po seansie, i była bardzo wylewna i szczera
Awatar użytkownika
dslonce

Post autor: dslonce »

IK pisze: bardzo kobiecy powiedzialabym, relacje matka-córki, z których każda ma innego ojca,
.... tak sie zastanawiam nad komentarzem... ale zdaje sie byc calkiem normalne ze matka i corka moja roznych ojcow... ale moze czegos nie zrozumialam ;)
dag
Awatar użytkownika
wilqs72

Post autor: wilqs72 »

dslonce pisze:
IK pisze: bardzo kobiecy powiedzialabym, relacje matka-córki, z których każda ma innego ojca,
.... tak sie zastanawiam nad komentarzem... ale zdaje sie byc calkiem normalne ze matka i corka moja roznych ojcow... ale moze czegos nie zrozumialam ;)
każda z córek ma innego ojca - ja to tak zrozumiałem, chociaż nie oglądałem filmu więc nie mam 100% pewności ;)
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
Awatar użytkownika
dslonce

Post autor: dslonce »

wilqs72 pisze:
dslonce pisze:
każda z córek ma innego ojca - ja to tak zrozumiałem, chociaż nie oglądałem filmu więc nie mam 100% pewności ;)
słusznie słusznie zauważasz ;) chyba za szybko czytałam... i widziałam tylko 1 córkę ;)
dag
ODPOWIEDZ