Od jutra drożeje w Luksemburgu mleko oraz produkty pochodne. Cena litra mleka produkowanego przez lokalnego wytwórcę – LuxLait – wzrośnie o 12%, z dotychczasowych 97 centów do 1,09 euro. Ceny pozostałych produktów mlecznych bedą od jutra wyższe o 8–12%.
Przyczyna tego leży w konsekwentnym wzroście popytu na te właśnie artykuły spożywcze na rynku światowym od kilku już lat. LuxLait zastrzega, że podjął decyzję i tak najmniej drastyczną, gdyż ostatnia większa podwyżka miała miejsce 15 lat temu. Równolegle na innych rynkach ceny mleka i produktów pochodnych wzrosły lub w najbliższym czasie wzrosną dużo bardziej; dla przykładu w sąsiednich Niemczech nawet o 50%. Marnym to zapewne będzie pocieszeniem (o ile w ogóle), ale w Polsce ogłoszono właśnie już trzecią w tym roku podwyżkę w branży mlecznej.
Jeśli dodać do tego przwidywaną jeszcze w tym roku kolejną podwyżkę cen paliw – cóż nam zostanie w portfelach? Czyżby nadchodziły czasy, kiedy – wyniesionym z Polski zwyczajem – dorabiać nam przyjdzie na dwóch etatach, biorąc po nocach tzw. chałtury do domu? Mamy nadzieję, że to jednak wizja tak czarna, że aż nieprawdopodobna...
Wiadomość za www.wort.lu oraz ze źródeł własnych
Odchudzania portfeli ciąg dalszy :(
Odchudzania portfeli ciąg dalszy :(
- Załączniki
-
- Foto: Anouk Anthony (c) by d'Wort
- LuxLait.jpg (12.25 KiB) Przejrzano 1717 razy
Ostatnio zmieniony 01-01-1970, 01:00 przez Redakcja, łącznie zmieniany 1 raz.
~–~–~–~–~
Redakcja
Redakcja
Ale co do jakosci (moim zdaniem) to niemieckie produkty pozostaja daleko w tyle. Choc produkty luxlait nie naleza do najtanszych i "najbardziej" dietetycznych to pozostane przy tej marce z kilku powodow:
- do niemiec na zakupy mam za daleko
- to rodzima marka
- i jeszcze raz powtorze JAKOSC. Jesli na opakowaniu namalowano wisnie to jogurt tez smakuje jak jogurt wisniowy i owocow nie trzeba z lupa szukac.
To tylko taka moja prywatna opinia.
Pozdrawiam
- do niemiec na zakupy mam za daleko

- to rodzima marka
- i jeszcze raz powtorze JAKOSC. Jesli na opakowaniu namalowano wisnie to jogurt tez smakuje jak jogurt wisniowy i owocow nie trzeba z lupa szukac.
To tylko taka moja prywatna opinia.

Pozdrawiam