Nasza Agenda Kulturalna - sierpień 2007

Awatar użytkownika
Redakcja

Nasza Agenda Kulturalna - sierpień 2007

Post autor: Redakcja »

[center]Nieobiektywny Przegląd Wydarzeń (nie tylko) Kulturalnych[/center]
Dziś uruchamiamy nowy dział, który ma pomóc Wam zorientować się w bogatej ofercie kulturalnej Luksemburga i okolic. Nie jest naszym celem dublowanie dostępnych publikacji i stron internetowych typu Agendalux.lu czy informatorów wydawanych drukiem, jak np. Rendez-vous, zatem nie znajdziecie tutaj wszystkich wydarzeń, lecz, jak głosi tytuł, ich subiektywny wybór. W ciągu miesiąca dział będzie uzupełniany, zachęcamy więc do jego częstego przeglądania.

Liczymy na Wasze komentarze odnośnie formy i treści Przeglądu, który, jak mamy nadzieję, będzie stale ewoluował. Mamy też nadzieję, że w przyszłości Przegląd przybierze bardziej czytelną i funkcjonalną formę kalendarza w formie tabelki, wyświetlającego szczegółowy opis wydarzenia po najechaniu nań kursorem myszy.

do 3.09.BLOOM! Experiments in color photography by Edward Steichen

Zaskakujące zdjęcia twórcy słynnej The Family of Man w Mudam.

do 14.09.All That Music!

Przegląd filmów muzycznych i o muzyce w Cinémathèque – codziennie od poniedziałku do piątku o godz. 20.30.

do 24.09.Tomorrow Now – when design meets science fiction

Opisywana już przez nas wystawa, która wzbudziła kontrowersje wielu forumowiczów – tym bardziej warto zobaczyć.

do 4.11.Wystawa "Imperator Caesar Flavius Constantinus"

W Trewirze wystawa o cesarzu Konstantynie i jego czasach. Relację kolegi zb567 można przeczytać tutaj.

23.08. – 2.09.Fetes de la Mirabelle

Już po raz pięćdziesiąty siódmy Metz będzie obchodzić tradycyjne Święto Mirabelki. Organizatorzy zapraszają na degustacje tych smacznych owoców pod wszelkimi postaciami oraz na koncerty i pokazy fajerwerków. Głównym wydarzeniem Święta są wybory Miss Lotaryngii, czyli Mirabelkowej Królowej ;).

23.08. – 11.09.Schueberfouer

Swój największy festyn Wielkie Księstwo zawdzięcza Janowi Luksemburskiemu, niekoronowanemu królowi Polski, który w 1340 r. po raz pierwszy urządził święto pasterzy na placu Glacis. W tym samym miejscu nie tylko pasterze będą mogli jak zwykle poszaleć na karuzeli, spróbować luksemburskich przysmaków i upolować coś na braderie.

25-26.08.Grande Braderie w Echternach

Wielka doroczna wyprzedaż w godz. 9.00 - 18.00.

26.08.Braderie w Mondorf-les-Bains

Przy okazji zwiedzania luksemburskiego kurortu można wpaść na kolejną wyprzedaż ;) .

26.08.Występ chóru z Petersburga

10. Festiwal "Musique dans la Vallée", odbywający się w dolinie Attert położonej na pograniczu belgijsko-luksemburskim, otworzy chór studentów petersburskich wyższych szkół artystycznych. W ich wykonaniu usłyszymy w kościele w Redange tradycyjne rosyjskie pieśni (godz. 17.00).

• ostatnia aktualizacja: 23.08.2007 •
Załączniki
culture.jpg
culture.jpg (8.3 KiB) Przejrzano 3287 razy
Ostatnio zmieniony 23-08-2007, 23:01 przez Redakcja, łącznie zmieniany 12 razy.
~~~~~
Redakcja
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

Ja nie wiem, jak to wszystko obskoczyc..... <bezradny> i niech ktos powie, ze w Luksemburgu jest nuda, ze NIC sie nie dzieje.... <puknijsie>
MaWi

Post autor: MaWi »

bamaza42 pisze:i niech ktos powie, ze w Luksemburgu jest nuda, ze NIC sie nie dzieje.... <puknijsie>
A to i tak jest "sezon ogorkowy"! Zobaczycie co sie bedzie dzialo we wrzesniu i pazdzierniku, kiedy rusza festiwale (np. w Echternach i Live at Vauban)! Juz sie ciesze! :D
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

bamaza42 pisze:Ja nie wiem, jak to wszystko obskoczyc..... <bezradny> i niech ktos powie, ze w Luksemburgu jest nuda, ze NIC sie nie dzieje.... <puknijsie>
aż żal na urlop wyjeżdżać <roll>

jeszcze tylko zaprosić rodaków z Brukseli, bo z tego co wiem - tam teraz to się naprawdę NIC niedzieje... :p
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

kajapapaja pisze:jeszcze tylko zaprosić rodaków z Brukseli, bo z tego co wiem - tam teraz to się naprawdę NIC niedzieje...
tiaaa... <rotfl>

Dokladnie, az zal wyjezdzac.... <lzawoku> W przyszlym roku urlop chyba spedze w Luksemburgu i okolicach....
IK

Post autor: IK »

Z wydarzeń kulturalnych polecam też koncert Marty Argerich 26 września w Filharmonii i w październiku koncert Caetano Veloso. Już się nie mogę doczekać!
Awatar użytkownika
Redakcja

Post autor: Redakcja »

Dzięki :) ! Na pewno będziemy przypominać o tych wydarzeniach w kolejnych agendach.
Przy okazji informujemy, że sprzedaż biletów na koncerty zaczyna się:
- Marta Argerich - 27 sierpnia o godz. 10.00 (i pewnie tegoż dnia się skończy ;) )
- Caetano Veloso - 3 września o godz. 10.00.
~~~~~
Redakcja
IK

Post autor: IK »

Na Martę Argerich są jeszcze bilety po 40 euro, ale rozchodzą się szybciutko.
ODPOWIEDZ