Gambia zamiast Junckera?

Awatar użytkownika
Redakcja

Gambia zamiast Junckera?

Post autor: Redakcja »

A więc jednak – Wielki Książę powierzył dzisiaj utworzenie nowego rządu Xavierowi Bettelowi, szefowi DP (Demokratesch Partei). Pogłoski na ten temat krążyły już od początku tygodnia, mimo że w wyborach z ubiegłej niedzieli (pisaliśmy o nich tu) wygrała CSV (Chrëschtlech Sozial Vollekspartei) – partia ustępującego premiera Jeana-Claude'a Junckera.

Chadecy z CSV stracili co prawda 3 miejsca w Izbie Deputowanych w stosunku do poprzednich wyborów i nie zdobyli większości pozwalającej na samodzielne rządy. Spodziewano się jednak, że zwycięska partia, dysponująca 23 miejscami w 60-osobowym parlamencie, wejdzie w koalicję z jedną z partii, które zajęły ex aequo drugie miejsce – z socjaldemokratami (LSAP) bądź liberałami (DP).

Stało się jednak inaczej: po władzę postanowili wspólnie sięgnąć LSAP (D'Lëtzebuerger Sozialistech Aarbechterpartei), dotychczasowy koalicjant w rządzie Junckera, DP oraz déi gréng (Zieloni), dysponujący łącznie 31 miejsc w Izbie. Analogicznie do niemieckiej "Jamaika-Koalition", prasa okrzyknęła tę koalicję "Gambia", od barw partii (czerwony-niebieski-zielony), które układają się we flagę tego kraju.

Ostatnie słowo należało jednak do miłościwie panującego, który grał nieco na zwłokę i dopiero dziś zdecydował, by sformowanie nowego gabinetu powierzyć liderowi koalicji, Xavierowi Bettelowi. Świeżo upieczony premier in spe zadeklarował, że rząd powstanie do połowy grudnia. Spekuluje sie, że tekę wicepremiera może objąć Etienne Schneider, szef LSAP (obecnie minister gospodarki).

Kim jest Xavier Bettel? Ten 40-letni prawnik dał się poznać jako mer stolicy, którą rządzi od niespełna dwóch lat. Wcześniej zasiadał w Izbie Deputowanych i w Radzie Miasta. W tym roku został wybrany przewodniczącym DP.

Rząd bez CSV to prawdziwy przewrót na luksemburskiej scenie politycznej, bo partia ta była u steru władzy niemal nieustannie od czasu drugiej wojny światowej (z jednym wyjątkiem w latach 70-tych). Sam Jean-Claude Juncker to obecnie najdłużej urzędujący premier Europy (od 18 lat). Jakim jego następcą okaże się Xavier Bettel? Czy mimo braku doświadczenia na wysokich stanowiskach państwowych zdoła bezpiecznie wyprowadzić Luksemburg z gospodarczego kryzysu i podtrzymać pozycję małego Wielkiego Księstwa w Europie? Dowiemy się już niedługo.

Źródło: wort.lu; l'essentiel
Załączniki
Photo (c) Editpress<br />Isabella Finzi
Photo (c) Editpress
Isabella Finzi
Ostatnio zmieniony 26-10-2013, 21:39 przez Redakcja, łącznie zmieniany 1 raz.
~~~~~
Redakcja
gabrjel

Post autor: gabrjel »

"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
zzz

Post autor: zzz »

gabrjel pisze:z ciekawostek polecam ostatnią linijkę
No to już z Tomaszewskim piłki nie pokopie :P
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

Przecież wszyscy o tym wiedzą od dawna.
misio

Post autor: misio »

Czas wyciągnąć moja granatową (kolor parti) bluzę GAP ;-)
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

anwi pisze:Przecież wszyscy o tym wiedzą od dawna.
nie wszyscy... :p
Awatar użytkownika
PandOr

Post autor: PandOr »

Brawo Xavier i DP :)
Nareszcie pora zmian.

A z innej beczki, to o co chodzi z ta "sensacyjka" dot. jego orientacji?
Awatar użytkownika
franck

Post autor: franck »

Do autora: CSV to socjaldemokraci? (drugi akapit artykułu) CSV to partia centroprawicowa natomiast LASP to socjaldemokraci. Ci ostatni mieli 13 miejsc w parlamencie i po ostatnich wyborach też będą mieli 13 mandatów.

Do Gabrjel: I co z tego, że X. Bettel jest homoseksualistą? E. Schneider z LASP (minister gospodarki w ustępującym rządzie) też jest homoseksualistą, no i co z tego?

A koledze Gabrjelowi polecam skecz A. Gizy pt. "Michał":

http://www.youtube.com/watch?v=F3rj9C-Pa9U
misio

Post autor: misio »

Pand'Or pisze:Brawo Xavier i DP :)
Nareszcie pora zmian.

A z innej beczki, to o co chodzi z ta "sensacyjka" dot. jego orientacji?
Polskie forum/polskie fobie.
Awatar użytkownika
Redakcja

Post autor: Redakcja »

franck pisze:Do autora: CSV to socjaldemokraci? (drugi akapit artykułu) CSV to partia centroprawicowa natomiast LASP to socjaldemokraci.
racja. miało być: chrześcijańscy demokraci <oops>
~~~~~
Redakcja
gabrjel

Piszę że ciekawostka, dla tych co nie wiedzą (bamaza, zzz) a 5 minut później czytam między wierszami że jestem homofobem...

Dziękuję dobranoc.

Polskie forum polskie zachowanie, sami sobie wystawiliście świadectwo (misio, franck)...

p.s.
żeby nie było - nie jestem homofobem, homonegatywem ani heteroseksitom, ani też heterofobem, co do innych orientacji nie jestem jeszcze zdecydowany...
Awatar użytkownika
bamaza42

gabrjel pisze:Piszę że ciekawostka, dla tych co nie wiedzą (bamaza, zzz)
O, bardzo dziekuje, gabrjel...tylko po co mi (nam) taka informacja?....Jak dla mnie to w ogole nie ma znaczenia - dopoki nowy premier nie bedzie sie z tym afiszowal, urzadzal parady rownosci, itp...
gabrjel

bamaza42 pisze:dopoki nowy premier nie bedzie sie z tym afiszowal, urzadzal parady rownosci, itp...
No właśnie!

Nawet gdy za zbliżone stwierdzenie Lech Wałęsa nieźle sobie nabruździł ?!

Każdy wie co się stało po wypowiedzi, jesteś Bamazo gotowa ?:

"- Ja sobie nie życzę, żeby ta mniejszość, z którą się nie zgadzam, wychodziła na ulice i moje dzieci i wnuki bałamuciła - powiedział Lech Wałęsa. - Mniejszość nie może przeszkadzać większości - dodał."
Awatar użytkownika
bamaza42

Zupełnie nie utożsamiam się z cytowanym stwierdzeniem L.Wałęsy. Po pierwsze - nie traktuję homoseksualistów w kategoriach "mniejszości" i w ogóle nie zastanawiam się nad tym kto jest jakiej orientacji(również polityk) - jest mi to obojętne. Tylko zupełnie nie mogę zrozumieć tych parad, afiszowania się...ze swoją orientacją, bez względu na to - jaka ona jest. Przecież to bardzo prywatna, intymna sprawa... I tak samo drażnią mnie np. obściskujące się w miejscach publicznych pary homoseksualne, jak i heteroseksualne... i tyle.
gabrjel

Akurat przez przypadek znalazłem dobra ilustracje niektórych wpisów

Obrazek

ORG:
http://kwejk.pl/obrazek/1939303/duma.html
ODPOWIEDZ