Paypal przenosi swoją europejską centralę do Luksemburga

Awatar użytkownika
Redakcja

Paypal przenosi swoją europejską centralę do Luksemburga

Post autor: Redakcja »

Od 2 czerwca znana na światowym rynku transakcji elektronicznych firma PayPal otwiera swoją europejską centralę na Boulevard Royal. Firma, będąca spółką-córką amerykańskiego eBaya (który już parę miesięcy temu ulokował swoją siedzibę w Wielkim Księstwie), zajmuje się przede wszystkim pośrednictwem i zabezpieczaniem płatności w transakcjach dokonywanych za pomocą internetu. Zdobyła sobie na całym świecie ponad 143 mln klientów, a wielkość transakcji dokonanych za pomocą PayPal w roku 2006 tylko na rynku europejskim szacowano na 8,5 mld euro.

Przedstawiciele firmy podkreślają, że ulokowanie jej w Luksemburgu stworzy lepsze warunki dla jej finansowego rozwoju, a co za tym idzie, pozwoli na zaoferowanie jej klientom jeszcze lepszych warunków. Ponadto Brent Bellm, CEO firmy Paypal (Europe) S.a.r.l & Cie., humorystycznie zauważył, że adres na Boulevard Royal zapewnia bliskość innych instytucji finansowych o światowym zasięgu, a przecież ścisła współpraca PayPal z tymi instytucjami to podstawa jej rynkowej działalności.

Warto też podkreślić, że PayPal działa w oparciu o specjalną licencję, zezwalającą na pośredniczenie w finansowych transakcjach internetowych, udzielaną przez Electronic Money Institution (ELMI), i stanie się niniejszym pierwszą firmą w Wielkim Księstwie, która taką licencją dysponuje.

To już kolejny przykład po Skypie i eBayu na to, że Luksemburg jest świetnym miejscem na rozwój dla gigantów biznesu. PayPal wraz z dwiema wyżej wymienionymi firmami ma zamiar zatrudnić w najbliższym czasie kadrę ponad 50 menedżerów. Ilość szeregowych pracowników, jaka przy tej okazji znajdzie pracę w Wielkim Księstwie, nie została podana, ale skądinąd wiadomo, że PayPal na całym świecie zatrudnia obecnie ponad 1000 osób.

Wiadomość za www.wort.lu
Załączniki
PayPal.jpg
PayPal.jpg (17 KiB) Przejrzano 4098 razy
Ostatnio zmieniony 01-01-1970, 01:00 przez Redakcja, łącznie zmieniany 1 raz.
~~~~~
Redakcja
Awatar użytkownika
hurakami

Post autor: hurakami »

To moze wreszcie przywroca Luksemburgowi pelne uprawnienia, bo jak na razie majac tu prywatne konto mozna placic, ale dostawac pieniadze juz nie.
h
Awatar użytkownika
digilante

Post autor: digilante »

Hurakami - jak masz prywatne konto PayPal, to kliknij "upgrade to premier", a jak juz to skonczysz, to kliknij "upgrade to business", i wtedy pokazuje sie opcja "Individual" pod "Business Type", i mi to jakos dziala - pieniadze moge dostawac (ale nie przelac na prawdziwe konto), wiec uzywam je aby kupowac cos na eBay.
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Awatar użytkownika
danka44

Post autor: danka44 »

hurakami pisze:To moze wreszcie przywroca Luksemburgowi pelne uprawnienia, bo jak na razie majac tu prywatne konto mozna placic, ale dostawac pieniadze juz nie.
h
Możesz mi, hurakami, rozwinąć tę myśl? Mam prywatne konto i wypłacam pieniądze ( gotówką i przelewam na inne konto) oraz otrzymuję pieniądze przelewane na moje konto. Chyba, że nie mówimy o normalnym kontu bankowym...

A propos...dostałam właśnie wczoraj maila od PayPala, rozsyłanego pewnie standardowo do wszystkich uzytkowników.
Danka
Awatar użytkownika
digilante

Jak najbardziej uwazac na maile od PayPal bo w wiekszosci sa one falszywe. NIGDY nie klikac na link w takim mailu bo konczysz na falszywej stronie PayPal i zlodzieje dostaja twoje haslo i juz po wszystkim.

- Konto PayPal w Polsce, typ "private", dziala calkowicie.
- Konto PayPal w Luksemburgu, typ "private", nie moze dostawac pieniedzy.
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
MaWi

Post autor: MaWi »

danka44 pisze:Mam prywatne konto i wypłacam pieniądze ( gotówką i przelewam na inne konto) oraz otrzymuję pieniądze przelewane na moje konto. Chyba, że nie mówimy o normalnym kontu bankowym...
Danka, chyba mowicie o dwoch roznych sprawach. Z tego co rozumiem, ty piszesz o zwyklym koncie bankowym. Tymczasem PayPal to jest usluga zupelnie innego typu oferujaca mozliwosc wykonywania bezpiecznych transakcji w internecie. Od strony funkcjonalnej to jest cos co najbardziej przypomina MiniCash ze swiata "realnego". Tworzysz sobie konto, ktore zasilasz okreslonymi kwotami. Poniewaz to konto nie jest bezposrednio powiazane ani z twoim kontem bankowym ani z karta kredytowa, wiec w najgorszym razie "przejecia" twoich danych przez hackerow tracisz co najwyzej to co sobie na PayPalu odlozylas i nie musisz sie obawiac, ze ktos bedzie bezkarnie dysponowal w internecie twoja karta kredytowa. Ponadto transakcje PayPal sa ponoc dosyc dobrze zabezpieczone a podejrzewam (choc pewien nie jestem, bo tez nie jestem ekspertem w tej sprawie), ze i ubezpieczone, by dac jednak ludziom jako takie poczucie bezpieczenstwa w dzungli zwanej internetem ;)
Ostatnio zmieniony 16-05-2007, 09:30 przez MaWi, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
digilante

Hurakami - upgrade do Business zrobilem w jeden dzien, i bez ani jednej sprzedazy (zrobilem wszystko w pierwszy dzien otwarcia nowego konta PayPal akurat do tych znaczkow). Ciekawe...
MaWi

Post autor: MaWi »

digilante pisze:Hurakami - upgrade do Business zrobilem w jeden dzien, i bez ani jednej sprzedazy
I widac panowie z paypal zobaczywszy co wyprawiasz, digilante, zaraz potem "zakitowali" te dziure w ich systemie internetowym <lol>
Awatar użytkownika
hurakami

Post autor: hurakami »

digilante pisze:Hurakami - upgrade do Business zrobilem w jeden dzien, i bez ani jednej sprzedazy (zrobilem wszystko w pierwszy dzien otwarcia nowego konta PayPal akurat do tych znaczkow). Ciekawe...
A, to moze jak zakladales konto, to dalo sie od razu zrobic upgrade. Ja mam konto od dwoch lat, uzywane roznie. Sprobuje pozniej, na razie mi to wystarczy.

A co do emaila, to tez dostalem (tak jak Danka) i otworzylem link. Wygladalo ok....
Awatar użytkownika
LuxTeam

Post autor: LuxTeam »

Panowie, a może chcielibyście, żeby podzielić ten temat i utworzyć osobny wątek o znaczkach pocztowych np.w forum "Zakupy i usługi"? Nie to, żeby nam to przeszkadzało, ale temat znaczków fajnie się rozwija, a przetykanie go wyjaśnianiem kwestii konta PayPal tylko wprowadza pewne zamieszanie?

Jeśli nie macie nic przeciwko – dajcie znać, a zaraz wysublimujemy posty "filatelistyczne" i przeniesiemy gdzie trzeba.
LuxTeam
Awatar użytkownika
LuxTeam

Post autor: LuxTeam »

Za zgodą kolegi digilanta wątek filatelistyczny tego tematu przenieśliśmy tutaj: http://www.polska.lu/viewtopic.php?p=6356#6356

Liczymy na gorącą dyskusję w tym nowym, niezwykle ciekawym temacie, pełną cennych także dla innych Czytelników naszego forum, uwag!

Do kontynuowania dyskusji o kontach PayPal, kontach w ogólności jak też i PayPal w ogólności zapraszamy nadal na tym wątku.

zawsze do usług

Wasz
LuxTeam
ODPOWIEDZ