Reforma na luksemburskim maszcie?
Reforma na luksemburskim maszcie?
Jak podaje Wort, szykuje się w luksemburskim Parlamencie dyskusja na temat zmiany wyglądu flagi narodowej Luksemburga. Wniosek o rozważenie takiej ewentualności złożył przewodniczący CSV Michel Wolter. Powodem tej decyzji ma być mylące podobieństwo flagi GD Luxembourga do flagi niderlandzkiej (jak wiadomo odróżnia je jedynie jaśniejszy odcień błękitu na luksemburskiej fladze, określony w 1993 roku ustawowo jako Pantone 299C; któż jednak nosi przy sobie na codzień próbnik Pantone? )
Nowa flaga ma przedstawiać symbol narodowy Luksemburga – czerwonego lwa (Der Roude Léiw) na tle białych i niebieskich, poziomych pasów. W tej postaci była ona już wcześniej znana i używana głównie jako bandera oraz oznakowanie cywilnych jednostek latających i pływających GD Luxembourga.
Znany jest powszechnie pogląd, że zbieżność flag tych dwóch państw ma swoje korzenie w niderlandzkim pochodzeniu książecego rodu Oranien-Nassau. Pozostaje więc kwestią niezwykle interesującą, jakie oficjalne stanowisko zajmą w tej dyskusji przedstawiciele książęcego dworu...
wiadomość za www.wort.lu
Nowa flaga ma przedstawiać symbol narodowy Luksemburga – czerwonego lwa (Der Roude Léiw) na tle białych i niebieskich, poziomych pasów. W tej postaci była ona już wcześniej znana i używana głównie jako bandera oraz oznakowanie cywilnych jednostek latających i pływających GD Luxembourga.
Znany jest powszechnie pogląd, że zbieżność flag tych dwóch państw ma swoje korzenie w niderlandzkim pochodzeniu książecego rodu Oranien-Nassau. Pozostaje więc kwestią niezwykle interesującą, jakie oficjalne stanowisko zajmą w tej dyskusji przedstawiciele książęcego dworu...
wiadomość za www.wort.lu
LuxTeam
kaszubskie korzenie luksemburga :)
ta flaga bardziej mi sie podoba, bo przywodzi mi na mysl kaszubskiego gryfa. tamten ma co prawda inne kolory, ale...
zreszta miejscowe joooo tez ma chyba wspolne korzenie z okolicami kartuz.
ciekawe co na to kszub?????' <mrgreen>
zreszta miejscowe joooo tez ma chyba wspolne korzenie z okolicami kartuz.
ciekawe co na to kszub?????' <mrgreen>
-
Panowie opanujcie sie bo innaczej i Junckerem bedziemi mieli pokrewienstwo. Tylko on sie ostatnio patrzy krzywo na szwagra z Wawy . Bo jakos tegoz zona przypomina mu jego rodakow z okolicy Eisleck. Najwiecej to zobaczcie jak byscie chcieli czy nie chcieli pic tez umieja jak my, ale wode mineralna.
Z flaga tez mamy pokrewienstwo, bo obie lopocza na wietrze. Wiec dusza hula jak u Mazura.
Jestem pewny ze jak Pani Kaczynska zawita do Juncker to beda napewno nastepne Mistrzostwa Swiata Pieknych Pan. Tak to ja nawet mowie ostatnie sukcesy Radwanskiej beda w cieniu. Dlatego czekajmy, az to sie stanie.
Zmiany, zmiany i po zmianach <mrgreen>
Z flaga tez mamy pokrewienstwo, bo obie lopocza na wietrze. Wiec dusza hula jak u Mazura.
Jestem pewny ze jak Pani Kaczynska zawita do Juncker to beda napewno nastepne Mistrzostwa Swiata Pieknych Pan. Tak to ja nawet mowie ostatnie sukcesy Radwanskiej beda w cieniu. Dlatego czekajmy, az to sie stanie.
Zmiany, zmiany i po zmianach <mrgreen>
Mistrz Niemiec z druzyna DSD 2012
Wielokrotny Mistrz Polski Belgii Włoch i Luxemburga
Dziesiąty w Rankingu światowym ITF Senior
Trenujemy w klubie tenisowym Bettemburg
Wielokrotny Mistrz Polski Belgii Włoch i Luxemburga
Dziesiąty w Rankingu światowym ITF Senior
Trenujemy w klubie tenisowym Bettemburg
Re: kaszubskie korzenie luksemburga :)
"ciekawe co na to kszub?????"
kaszub na to jak na lato <mrgreen>
kaszub na to jak na lato <mrgreen>
- kajapapaja
a propos flag - to w Polsce i tak jak trzeba będzie to pomylą flagi: skoro udało im się pomylić czeską z rosyjską... http://wiadomosci.onet.pl/1413676,11,item.html
to jaki problem zamiast holenderskiej powiesić luksemburską lub odwrotnie?
w końcu Polak potrafi!!!
to jaki problem zamiast holenderskiej powiesić luksemburską lub odwrotnie?
w końcu Polak potrafi!!!
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
a propos "odwrotnie". Nie wiem czy ktos pamieta, jak dokladnie rok temu, na swieto zwalenia muru berlinskiego, powieszono niemiecka flage przed Szkola Europejska... wlasnie odwrotnie (czyli "zoltym do gory")! <lol>kajapapaja pisze:to jaki problem zamiast holenderskiej powiesić luksemburską lub odwrotnie?
w końcu Polak potrafi!!!
Ale byl ubaw. Szczegolnie, jak o 9.00 na wyrazne protesty rodzicow niemieckich dzieci przyszedl pan ochroniarz, zeby ja przekrecic o 180 st.
- kajapapaja
to mawi nie wiem czy pamiętasz, ale 1 maja 2004 w Dublinie polska flaga też była wciagana odwrotnie!!!! na szczęście - w porę się organizatorzy zorientowali..
eurokraci.eu
eurokraci.eu