Dowód rejestracyjny samochodu - a rejestracja w PL - PILNE!
Dowód rejestracyjny samochodu - a rejestracja w PL - PILNE!
Witam.
Zapoznałem się ze wszystkimi informacjami na forum odnośnie sprzedaży samochodu.
W tym tygodniu kupuje auto w Lux i mam kilka pytań na które nie znalazłem odpowiedzi lub były one rozbieżne.
W lux obowiązuje dowód rejestracyjny składający się z 2 części szarej i żółtej.
Jeżeli kupuje auto w lux to co dostaje od sprzedającego obie części czy tylko jedną z nich? z tego co wyczytałem na forum to żółtą, a szarą zabierają w urzędzie.
Pytam dlatego że w Polsce zmieniły się przepisy i teraz wymagane są obie części dowodu jeżeli w danym państwie takie występują.
Przepisy zmieniły się od grudnia 2007 część wpisów na forum jest wcześniejsza.
Ponieważ auto będę kupował sam boję się żebym nie zrobił jakieś gafy.
Dlatego czy dostanę 2 części dowodu rejestracyjnego auta???
Co się dzieje po zawarciu umowy ze sprzedającym to on ma obowiązek wyrejestrować auto w lux czy to spoczywa już na mnie jako kupującym. Czy mamy jechać razem do urzędu? Czy on może wcześniej wyrejestrować auto przez zawarciem umowy?
Co do tablic i ubezpieczenia w Niemczech bardzo fajny pomysł. Pytanie tylko czy wpisać w dokumenty datę i miejscowość lux, czy taki dowód będzie ważny skoro jest niemiecki? Czy trzeba kłamać i podawać jakieś zmyślone miasto w Niemczech?
Czy jako osoba prywatna muszę coś jeszcze opłacać jakiś podatek w LUX, Vat albo coś?
Pozdrawiam.
G.
Zapoznałem się ze wszystkimi informacjami na forum odnośnie sprzedaży samochodu.
W tym tygodniu kupuje auto w Lux i mam kilka pytań na które nie znalazłem odpowiedzi lub były one rozbieżne.
W lux obowiązuje dowód rejestracyjny składający się z 2 części szarej i żółtej.
Jeżeli kupuje auto w lux to co dostaje od sprzedającego obie części czy tylko jedną z nich? z tego co wyczytałem na forum to żółtą, a szarą zabierają w urzędzie.
Pytam dlatego że w Polsce zmieniły się przepisy i teraz wymagane są obie części dowodu jeżeli w danym państwie takie występują.
Przepisy zmieniły się od grudnia 2007 część wpisów na forum jest wcześniejsza.
Ponieważ auto będę kupował sam boję się żebym nie zrobił jakieś gafy.
Dlatego czy dostanę 2 części dowodu rejestracyjnego auta???
Co się dzieje po zawarciu umowy ze sprzedającym to on ma obowiązek wyrejestrować auto w lux czy to spoczywa już na mnie jako kupującym. Czy mamy jechać razem do urzędu? Czy on może wcześniej wyrejestrować auto przez zawarciem umowy?
Co do tablic i ubezpieczenia w Niemczech bardzo fajny pomysł. Pytanie tylko czy wpisać w dokumenty datę i miejscowość lux, czy taki dowód będzie ważny skoro jest niemiecki? Czy trzeba kłamać i podawać jakieś zmyślone miasto w Niemczech?
Czy jako osoba prywatna muszę coś jeszcze opłacać jakiś podatek w LUX, Vat albo coś?
Pozdrawiam.
G.
Ta strona może się przydać sprzedawcy i kupującemu
http://www.snct.lu/content/view/70/128/lang,french/
i te tez
http://www.snct.lu/content/view/71/129/lang,french/
<czytaj>
http://www.snct.lu/content/view/70/128/lang,french/
i te tez
http://www.snct.lu/content/view/71/129/lang,french/
<czytaj>
Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem,
.. toż to nie piwo !
.. toż to nie piwo !
Trochę mam problem z tymi dokumentami bo to po francusku.
Moje kolejne pytanie czy da się w urzędzie dogadać po angielsku?
Z tych dokumentów tak mi się zdaje wynika że do 5 dni od zdarzenia trzeba stawić się w urzędzie przedłożyć dowód 2 częściowy złożyć DÉCLARATION DE MISE HORS CIRCULATION D'UN VÉHICULE i otrzymam jakiś certyfikat wyrejestrowania. A co z dowodem 2 częściowym zatrzymują go? Czy zwrócą z adnotacją auto wyrejestrowane? Jeżeli zostawią to jak zarejestruję auto w PL?
Mógłby ktoś wytłumaczyć z tego francuskiego ewentualnie podłączyć link en?
Dzięki bardzo.
G.
Moje kolejne pytanie czy da się w urzędzie dogadać po angielsku?
Z tych dokumentów tak mi się zdaje wynika że do 5 dni od zdarzenia trzeba stawić się w urzędzie przedłożyć dowód 2 częściowy złożyć DÉCLARATION DE MISE HORS CIRCULATION D'UN VÉHICULE i otrzymam jakiś certyfikat wyrejestrowania. A co z dowodem 2 częściowym zatrzymują go? Czy zwrócą z adnotacją auto wyrejestrowane? Jeżeli zostawią to jak zarejestruję auto w PL?
Mógłby ktoś wytłumaczyć z tego francuskiego ewentualnie podłączyć link en?
Dzięki bardzo.
G.
Deklaracje składa sprzedający a tobie daje wydrukowane 2 dowody szary i żółty z napisem na nich ze auto wyrejestrowane. Trwa to dosłownie chwile bo w luksie zarówno normalne dowody jak i te z wyrejestrowaniem drukuje się na zwykłej drukarce przy właścicielu. Ty możesz potem auto na lawete i do Pl albo wykupić tablice na 30 dni wraz z ubezpieczeniem i wrócić na kołach samemu. W urzędzie rozmawiają po angielsku.
Sprzedawalem samochod zarejestrowany w Luksemburgu do polski w zeszlym roku. Kupujacy przedstawil w lokalnym urzedzie komunikacyjnym w Polsce jedynie szary dowod i to zostalo zaakceptowane.
W Luksemburgu kwekali nosem na zolty odcinek dowodu i brak szarego, ale wyjasnilem im, ze podczas podrozy do polski nadarzyla sie swietna okazja sprzedazy samochodu i nie mialem jak wyrobic luklsemburskich tablic tymczasowych. Zaakceptowali to wyjasnienie pod warunkiem dostarczenia zaswiadczenia z Polski, ze urzad zatrzymal dowod rejestracyjny. W ten sposob samochod zostal wyrejestrowany w Luksemburgu.
W Luksemburgu kwekali nosem na zolty odcinek dowodu i brak szarego, ale wyjasnilem im, ze podczas podrozy do polski nadarzyla sie swietna okazja sprzedazy samochodu i nie mialem jak wyrobic luklsemburskich tablic tymczasowych. Zaakceptowali to wyjasnienie pod warunkiem dostarczenia zaswiadczenia z Polski, ze urzad zatrzymal dowod rejestracyjny. W ten sposob samochod zostal wyrejestrowany w Luksemburgu.
Tez sprzedawalem tak auto ale w Polsce nie chcieli zarejestrować auta bez żółtego dowodu. Skończyło się tak ze musiałem wysłać go poczta. Jak widać może być różnie i lepiej mieć dwa papierki. O ile mój kupiec to była rodzina i nie było problemu z uzyskaniem żółtego dowodu o tyle kolega może mieć problem z późniejszym kontaktem ze sprzedającym tu. Radzę ci żebyś miał dwa dowody. No chyba ze lubisz się bujac i tłumaczyć to i owo.
Czyli mam rozumieć że deklarację składa sprzedający. I to byłoby najlepsze. Podpisujemy umowę płacę mu kasę i jedziemy wyrejestrować samochód.
Co w deklaracji powinno być zaznaczone:
VÉHICULE:Exporté; (to napewno)
Nouveau Propriétaire - czy tu mają być wpisane moje dane jako kupującego?
oraz ma być zaznaczone:
Demande en obtention d'un certificat en vue de l'immatriculation du véhicule en dehors du Luxembourg. (*)
Czy zaznaczenie tego wystarczy aby auto zostało wyrejestrowane i dostało 2 dowody?
Czy może być taka sytuacja że podpisze umowę przekaże pieniądze a sprzedający powie no to bujaj się dalej sam? Czy już w chwili sprzedaży auta mam zażądać od niego 2 części dowodu i oświadczenia? Może trzeba się zabezpieczyć dać część kasy a drugą po wyrejestrowaniu.
Trochę z innej beczki czy w najbliższych 2 tygodniach są może planowane jakieś święta w lux?
Do której godziny pracują w piątek urząd komunikacji w Lux?
Czy jest jakiś problem z bankomatami w lux, ile maksymalnie można pobrać gotówki z bankomatu?
Dzięki bardzo za wszystkie wpisy, pozdrawiam serdecznie.
Czy orientujecie się ile w DE kosztują blachy + ubezpiecznie + zielona karta. W Polsce za 5 dniowe tablice chcą 110 euro.
Co w deklaracji powinno być zaznaczone:
VÉHICULE:Exporté; (to napewno)
Nouveau Propriétaire - czy tu mają być wpisane moje dane jako kupującego?
oraz ma być zaznaczone:
Demande en obtention d'un certificat en vue de l'immatriculation du véhicule en dehors du Luxembourg. (*)
Czy zaznaczenie tego wystarczy aby auto zostało wyrejestrowane i dostało 2 dowody?
Czy może być taka sytuacja że podpisze umowę przekaże pieniądze a sprzedający powie no to bujaj się dalej sam? Czy już w chwili sprzedaży auta mam zażądać od niego 2 części dowodu i oświadczenia? Może trzeba się zabezpieczyć dać część kasy a drugą po wyrejestrowaniu.
Trochę z innej beczki czy w najbliższych 2 tygodniach są może planowane jakieś święta w lux?
Do której godziny pracują w piątek urząd komunikacji w Lux?
Czy jest jakiś problem z bankomatami w lux, ile maksymalnie można pobrać gotówki z bankomatu?
Dzięki bardzo za wszystkie wpisy, pozdrawiam serdecznie.
Czy orientujecie się ile w DE kosztują blachy + ubezpiecznie + zielona karta. W Polsce za 5 dniowe tablice chcą 110 euro.
Raczej tak. Tu nie ma zwyczaju znanego z Polski, robienia sobie baaardzo dlugich weekendowbutan pisze:Czy w piątek 24 urzędy działają normalnie?

Nigdzie. Dostaje sie osobny kwitek, ktory zaswiadcza o "zaliczonym" przegladzie technicznym oraz terminie nastepnego. Ten kwitek (wraz jakimis 50 innymi, jak np. winietka oplaconego podatku drogowego, swiadectwo homologacji samochodu, etc. itp.) nalezy wozic ze soba obowiazkowo w samochodzie. W Luxie jak sie kupuje samochod, to bywa, ze w gratisie dodaja nawet taki specjalny klaser na te wszystkie papiurybutan pisze:Gdzie w jest wpisana informacja że auto ma zrobiony przegląd techniczny?

Przegląd techniczny to osobna kartka A4 (od tego roku w LU chyba nawet nie wymagana w aucie bo policja prześwietli to swoim systemem przy kontroli)...
Po święcie w piątek możesz się spodziewać małego zaludnienia okienek - więc i przepustowość słaba...
Po święcie w piątek możesz się spodziewać małego zaludnienia okienek - więc i przepustowość słaba...
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
Limity zależą od banku który wystawił kartę .
A problemy mogą występować od ludzi którzy wyciągają ponad normalne sumy .
Można tez skorzystać z polskich banków przed wyjazdem lub ATM albo kazać sobie wysłać dowolna sumę np przez western union do odebrania tu na miejscu
A problemy mogą występować od ludzi którzy wyciągają ponad normalne sumy .
Można tez skorzystać z polskich banków przed wyjazdem lub ATM albo kazać sobie wysłać dowolna sumę np przez western union do odebrania tu na miejscu
Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem,
.. toż to nie piwo !
.. toż to nie piwo !