Jak przekonac polske aby dali nowy paszport?
Jak przekonac polske aby dali nowy paszport?
Witam. Dla Polakow w RPA Polska wysylala czyste niebieskie paszporty do ambasady w pretorii, i konsul sam recznie wpisywal dane na ostatniej stronie, wklejal zdjecie, i zaklejal wszystko tasma plastikowa z godlem RP. Tak zawsze bylo, ale od roku mam naprawde z tym paszportem problemy. Gdziekolwiek jade to traktuja mnie jak teroryste, sprawdzaja paszport pod lupa, pytaja sie jak to moze byc ze paszport recznie pisany, i generalnie spedzam 30 minut byc pytany rozne idiotyczne pytania. W Kiewie bylo to prawie 90 minut.
Oprocz umyslnego "zgubienia" paszportu, bo to troche mi w niesmaku, czy ktos moze poradzic jak przekonac Polske aby zrobili nowy paszport? Jak sie pytalem rok temu to powiedzieli ze musze czekac az paszport straci waznosc... a to jeszcze siedem lat.
Oprocz umyslnego "zgubienia" paszportu, bo to troche mi w niesmaku, czy ktos moze poradzic jak przekonac Polske aby zrobili nowy paszport? Jak sie pytalem rok temu to powiedzieli ze musze czekac az paszport straci waznosc... a to jeszcze siedem lat.
Paszporty ręcznie wypisywane nadal są wydawane przez konsulaty, np. mój syn dostał taki zaraz po urodzeniu. Ale są one ważne przez 1 rok. Potem trzeba wyrobić docelowy, ważny od niedawna bodajże tylko 5 lat (przynajmniej w przypadku dzieci), który drukowany jest już w Polsce.
Oprócz zagubienia możesz spróbować wymienić tłumacząc się zmianą wyglądu - może jakieś okulary, grzywka czy broda proroka?
Oprócz zagubienia możesz spróbować wymienić tłumacząc się zmianą wyglądu - może jakieś okulary, grzywka czy broda proroka?
a nie mozesz powiedziec prawdy? potrzebujesz paszportu z ktorym nie bedziesz mial ciagle problemow. Tak jak napisal szymbi konsulaty wciaz wydaja recznie pisane paszporty, ale sa one tymczysowe. nawet dziecku robia potem drukowany.
a tak poza tym niebieskie paszporty to juz przeszlosc. od ladnych paru lat RP wydaje paszporty w okladkach czerwonych.
pozdrawiam
a tak poza tym niebieskie paszporty to juz przeszlosc. od ladnych paru lat RP wydaje paszporty w okladkach czerwonych.
pozdrawiam
Prawde juz probowalem rok temu - powiedzieli aby czekac az straci waznosc. Moj jest recznie pisany ale nie jest tymczasowy - jest wazny na pelne 10 lat. Mysmy dostawali niebieskie jeszcze przez kilka lat po wprowadzeniu czerwonych w polsce. Problem nie jest ze ja tego niewiem, tylko ze jakby taki dostac jak moj ma jeszcze siedem lat waznosci Ale moze masz racje - ponowna wizyta do Hamm moze byc jedyne co mozna zrobic.
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
-
Nie jest to doswiadczenie luksemburskie, wiec nie wiem, czy sie nada. W Polsce kedys dostalam paszport, w ktorym tasma na ostatniej stronie weszla w jakas reakcje ze zdjeciem, ktore zaczynalo zmieniec kolory. Twarz byla wprawdzie rozpoznawalna, ale nie wygladalo to "ladnie". Paszport zmienili mi od razu, chociaz byla wazny jeszcze 5-6 lat. Co wiecej, nie zaplacilam za te zmiane ani grosza, bo bya to usterka techniczna.
agnieszka