Ubezpieczenie zdrowotne - sytacja wyjątkowa
Czesc, nie mam informacji, czy istnieja jakies wyjatkowe rozwiazania w Luksemburgu, o ktorych piszesz. Watpie. Mam nadzieje, ze ktos z forumowiczow Ci odpowie. Rozumiem, ze Twoja dziewczyna nie jest objeta ubezpieczenie zdrowotnym innego panstwa czlonkowskiego UE/EFTA. Czy moze jest, ale nie wystapila przed wyjazdem do Luksa o np. EKUZ ? Czy jest w innym panstwie UE zarejestrowana jako bezrobotna? Pytam, bo jedna mozliwosc ubiegania sie o zwrot kosztow pomocy medycznej udzielonej w Luksie, to albo posiadanie ubezp w Luksie, albo wykupionego prywatnego np. turystycznego, albo bycie zarejestrowanym bezrobotnym np. w RP, bo przez jakis czas koszty leczenia za granica tez sa pokrywane, albo objecie ubezp w innym panstwie (dziewczyna jeszcze studiuje, i jest na ubezpieczeniu rodzicow albo dopiero co rzucila prace, zeby do Ciebie dolaczyc i jej ubezp jeszcze nie wygaslo). Napisz jaka dokladnie jest sytuacja. Pozdrawiam i zycze powrotu do zdrowia. B
-
idzcie do polskiej ambasady. powiedzcie jak wyglada sprawa. ja tez bylam bez ubezpieczenia i wyladowalam w szpitalu. fakturka po jednej nocy lezenia z zabiegiem wyniosla 3 tys euro!!! w tym wypadku najlepiej wziac szybki slub w ambasadzie (jezeli posiadasz ubezpieczenie to po slubie przechodzi tez na twoja zone) a potem mozecie starac sie o czesciowe pokrycie tych kosztow. mi kasa chorych pokryla 80 procent!! a reszte udalo sie rozlozyc na raty:)