Auto z kratką :)

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
Dudi

Auto z kratką :)

Post autor: Dudi »

Witam,

Jestem szczęśliwym posiadaczem auta z kratką- na Pl blachach (jeszcze 6 miesięcy od mojego przyjazdu do LUX nie minęło). Rok temu kupiłem auto w PL od firmy, która kratki swego czasu potrzebowała do odliczenia VAT-u itp., ja natomiast jestem osobą fizyczną- więc kratka nie była/nie jest mi do niczego potrzebna - ale by nie podnosić zbytnio kosztów zakupu auta (bo usunięcie kratki i powtórna homologacja auta w PL to ok. 500-1000 zł) - kratka została wtedy w aucie.

Teraz chciałbym to autko sprzedać znajomemu Polakowi z LUX, który docelowo będzie je rejestrował w LUX. Moje pytania brzmią:

-czy autko z kratką przejdzie tutejszą kontrolę techniczną (o której dociekliwości/upierdliwości wiele słyszałem/czytałem na forum)- czy też profilaktycznie powinienem ją zdemontować?

Drugie pytanie -czy wg Waszej wiedzy/doświadczenia - lepiej autko sprzedać i przerejestrować na kolegę w PL, a później on już się będzie rejestrował auto na siebie w LUX, czy też może powinienem je zarejestrować na siebie, a zaraz potem sprzedać je koledze już jako LUX furę? :) Pytam pod kątem ew. opłat oraz stopnia uciążliwości niezbędnych formalności.

Od niedawna jestem w LUX, więc wolę się spytać przed rozpoczęciem działań z autkiem, bo nie chciałbym po prostu ani kolegi ani siebie wpuścić na przysłowiową minę...

Szukałem podobnego tematu na forum, ale nie znalazłem niestety odpowiedzi.

z góry dziękuję za pomoc
Borys

Re: Auto z kratką :)

Post autor: Borys »

Dudi pisze: Drugie pytanie -czy wg Waszej wiedzy/doświadczenia - lepiej autko sprzedać i przerejestrować na kolegę w PL, a później on już się będzie rejestrował auto na siebie w LUX, czy też może powinienem je zarejestrować na siebie, a zaraz potem sprzedać je koledze już jako LUX furę? :) Pytam pod kątem ew. opłat oraz stopnia uciążliwości niezbędnych formalności.
To nie jest Polska , nie ma co kombinowac.

Piszesz umowe KS dwujezyczna i sprzedajesz auto koledze a ten idzie zarejestrowac na siebie pojazd zakupiony wewnatrz UE wedlug standardowej procedury. Cale to rejestrowanie jest naprawde mega proste i w niczym nie przypomina polskiej meczarni.

Co do samej zas kratki , nie pomoge bo nie wiem. Najlepiej bedzie jak zadzwonisz do Sandweiler a jak masz problem zeby sie przez tel dogadac z nimi w jednym z tutejszych jezykow to proponuje tam do nich podjechac i im to pytanie zadac "live". Odpowiedza Ci na 100 %.
Ura Bura Szef Podwóra
Awatar użytkownika
jespere

Post autor: jespere »

Te kratki, to polski koloryt.

Czy w dowodzie rej. samochodu jest napisane cos o kratce?
Osobiscie mysle, ze tu potraktuja to raczej jako rodzaj tuningu.

Mysle, ze ja bym to zdjal przed pojechaniem do Sandweiler.
zaika

Post autor: zaika »

Podbijam temat - wkrótce będę miał analogiczny problem (przeniosłem się do LU, mam auto z nieszczęsną kratką) - czy udało się Wam albo znajomym zarejestrować samochód z kratką w LU?

Dziękuję!
zaika

Post autor: zaika »

Dzień dobry - podbijam jeszcze raz bo wygląda na to, że wpadłem w Paragraf 22 - czy ktoś z Was rejestrował może samochód z kratką w Luksemburgu?

Polski dowód rejestracyjny musiałem oddać na początku procedury, a nowego SNCT nie chce wydać bo nie zgadza im się ilość miejsc / przeznaczenie samochodu wg dokumentu homologacyjnego (kierują mnie do producenta samochodu żeby wystawili nowe świadectwo homologacji co jest bez sensu bo nowe byłoby identyczne ze starym). Jeśli czyta to ktoś komu się udało przeprowadzić taką rejestrację to proszę o podzielenie się doświadczeniami.

Dziękuję!
ODPOWIEDZ