Jestem szczęśliwym posiadaczem auta z kratką- na Pl blachach (jeszcze 6 miesięcy od mojego przyjazdu do LUX nie minęło). Rok temu kupiłem auto w PL od firmy, która kratki swego czasu potrzebowała do odliczenia VAT-u itp., ja natomiast jestem osobą fizyczną- więc kratka nie była/nie jest mi do niczego potrzebna - ale by nie podnosić zbytnio kosztów zakupu auta (bo usunięcie kratki i powtórna homologacja auta w PL to ok. 500-1000 zł) - kratka została wtedy w aucie.
Teraz chciałbym to autko sprzedać znajomemu Polakowi z LUX, który docelowo będzie je rejestrował w LUX. Moje pytania brzmią:
-czy autko z kratką przejdzie tutejszą kontrolę techniczną (o której dociekliwości/upierdliwości wiele słyszałem/czytałem na forum)- czy też profilaktycznie powinienem ją zdemontować?
Drugie pytanie -czy wg Waszej wiedzy/doświadczenia - lepiej autko sprzedać i przerejestrować na kolegę w PL, a później on już się będzie rejestrował auto na siebie w LUX, czy też może powinienem je zarejestrować na siebie, a zaraz potem sprzedać je koledze już jako LUX furę?

Od niedawna jestem w LUX, więc wolę się spytać przed rozpoczęciem działań z autkiem, bo nie chciałbym po prostu ani kolegi ani siebie wpuścić na przysłowiową minę...
Szukałem podobnego tematu na forum, ale nie znalazłem niestety odpowiedzi.
z góry dziękuję za pomoc