przeraża mnie to...
przeraża mnie to...
W nowym roku chcę wrócić do Polski o 10 latach w Lu. Powoli szykuję się już na to mentalnie i formalnie, ale to jest masakra jakaś. NFZ, meldunek, nowy dowód osobisty... Słyszeliście może o jakichś agencjach etc., które pomagają w tych dyrdymołach?
A dla oswojenia z tematem polecam blog: http://blog.swojak.info w którym zawarty jest (w początkowych wpisach, obecnie blog ma trochę inny charakter) opis wrażeń towarzyszących przeprowadzce i znajdowaniu się w nowej rzeczywistości pewnej polskiej rodziny po kilku latach pobytu w Szwajcarii. Autor dość pozytywnie i optymistycznie podchodzi do całego tematu i pokazuje, że nie taki diabeł straszny...
Powodzenia!
Powodzenia!
Dzięki Ja jeszcze trafiłem na http://powroty.pl . Teraz będę to zgłębiać i zobaczymy, co wyjdzie z tego wszystkiego... Jeśli będzie ktoś miał jeszcze jakieś wskazówki, to nie pogardzę nawet najmniejszą...
- kajapapaja
tobiasz, daj znać jak ida przygotowania...
czy wracasz na jakąś konkretna posadkę, czy tez dopiero będziesz szukał?
czy wracasz na jakąś konkretna posadkę, czy tez dopiero będziesz szukał?
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
Idzie całkiem nieźle, bo mam solidną e-pomoc Trochę czytam (blog superancki) i się doinformowuję, ale głównie korzystam z formularzy na www.powroty.pl - wszystkie są pod ręką i jest to w miarę jasno podane. Pracy dopiero szukam i chyba na początek profilaktycznie zarejestruję w urzędzie pracy, bo też znalazłem tu tę funkcję.
- kajapapaja
rejestruj się, jakby co - masz prawo do zasiłku pod warunkiem, że udokumentujesz zatrudnienie. Po zarejestrowaniu możesz nawet starać sie o dofinansowanie do działalności gospodarczej, jesli najdzie cie ochota na otwarcie takowej. Nie sa to wielkie pieniądze, ale zawsze cos.... sa jeszcze mikrofundusze dla MSP, więc razem daje to juz niezły start....tobiasz.p pisze:chyba na początek profilaktycznie zarejestruję w urzędzie pracy, bo też znalazłem tu tę funkcję.
eurokraci.eu
eurokraci.eu